adrik99 0 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Witam, niedawno kupiłem nowy komputer z intel Core i5 4670K i GTX 770 Gigabyte. Zagrałem w Battlefield 3 w singleplayer w rozdzielczości FullHF na Ultra i 2 razy zdarzyły mi się artefakty. Wydaję mi się, że w karcie za 1600zł nie powinno czegoś takiego być. Myślicie, że to chwilowe, czy jednak powinienem reklamować kartę, bo nie po to ją kupiłem, by grać w BFa na przeciętnych ustawieniach Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Arlekin 262 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 podaj dokładne dane komputera(model zasilacza, płyta główna, ram itd.) coś podkręcałeś ? Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Najpierw wgrał bym najnowsze sterowniki. By wykluczyć błędy powodowane przez kartę graficzną sprawdził bym działanie na innym komputerze z co najmniej 500 W markowym zasilaczem. Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Podaj cały zestaw. Zainstaluj sterowniki. Zresetuj. Jeśli artefakty, jeszcze raz zresetuj. Jeśli dalej artefakty zadzwoń do ziomka, u którego kupiłeś. Po prostu za małe napięcie - karta jest niestabilna. Jeśli nic nie podkręcałeś, to jest wadliwa - nie powinna taka być. Zrób jeszcze screena z GPU-Z i podaj ASIC quality. Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Artefakty w BF3 są częstym zjawiskiem i zazwyczaj nie występują z winy sprzętu. Masz zainstalowane najnowsze sterowniki? Cytuj Link to post Share on other sites
Dres21 34 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Autor śpi... Niech dadzą ci zamiennik na tydzień i jak zaobserwujesz znow artefakty to wina innej czesci sprzetu, lub samej gry.. Cytuj Link to post Share on other sites
adrik99 0 Napisano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Intel Core i5 4670k Gigabyte GTX770 2GB Zasilacz OICZ ModXsstream pro 700W Płyta główna MSI Z87 G45 Good Ram DDR3 Play 16GB 1600MHz CL10 Chłodzenie CPU Thermaltake NiC C4 NIC nie podkręcałem, ani karty, ani procesora po prostu nic! Spróbuje z tymi sterownikami. Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Dres21 34 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Jak nie podziala to testuj na innym kompie lub popros serwis o zamiennik na inna 770 i zaobserwuj czy problem nadal wystepuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Dziwi mnie ze nikt z diagnostow nie spytal o to czy sa arty w jakiejkolwiek innej grze Cytuj Link to post Share on other sites
Dres21 34 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 No jak dziwi jak piszesz o bfie. Zaobserwowales arty w innej grze? Cytuj Link to post Share on other sites
adrik99 0 Napisano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Grałem jeszcze w Crysis 2 i Black Ops. Nie było problemów. Przypomniało mi się. Mam przecież wersję domyślnie podkręconą. Może jeśliby zmniejszyć zegary to będzie działało ok??? Edytowane 30 Lipca 2013 przez adrik99 Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Powiem tak. Producent wypuścił taką - zapewnia działanie. Jeśli producent wypuściłby wersję 3GHz (wiem, to niemożliwe), to znaczy, że MUSI działać! Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Przyczyn artefaktów, może być kilka nie tylko grafika jest podejrzana. Powodem mogą być to też pamięci RAM, zasilacz, grafika, sterowniki jak i sama gra. Ale skoro różne problemy pojawiają się w grach, zrób tak. Zmniejsz taktowanie karty o np. 100Mhz(na początek rdzeń, potem i ramy) i spróbuj wyłączyć funkcję GPU Boost. Sprawdź jak działają gry np. BF3. Podejrzewam też zasilacz jeśli możesz podmień na mocniejszą konstrukcję z zapasem mocy. Po podmianie zasilacza. Włącz z powrotem GPU Boost i domyślne taktowanie jeśli będzie wszytko działać i nie zauważysz artefaktów wszystko wskaże na zasilacz. Edytowane 30 Lipca 2013 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
pan piksel 9 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 zasilacz ma 700W to gdzie widzisz tu brak zapasu mocy? do autora mozesz tez opisac te artefakty, u mnie np. przy mocno kreconych pamieciach gpu w bf3 tekstury szaleja ktore sa cieniowane, co czasem ulatwia gre, bo widac ludzi przez przedmioty Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 "miszcze".... Jesli w inbych grach problemu nie ma to pro forma mozezsz zrobic declock i sprawdzic ale to raczej problem sterownikowy. Obadaj na forach nvidia czy jest tego wiecej i jesli tak to instaluj bete jesli juz jest. Seria 32x.xx ma pecha do Bf... Cytuj Link to post Share on other sites
sevku22 15 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Najważniejsze to powiedz , JAKIE TO ARTEFAKTY < screen albo filmik > Wtedy ci powiem ,czego to wina. Dużo grałem W BF3 na różnych kartach i będe wiedział, jakie błędy graficzne są spowodowane przez karte czy samą grę. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Tez mam artefakty na Gtx 760 od Gigusia. Podejrzewam, ze to bedzie jakis problem z gra,lecz to tylko podejrzenia. Wczoraj 2 razy pojawily sie u mnie, po ponownym uruchomieniu gry zniknely. W CSie nie miaoem taiich problemow (no ale obciazenie grafy przez CSa a BFa jest nieporownywalne).Wytapane. Najważniejsze to powiedz , JAKIE TO ARTEFAKTY < screen albo filmik > Wtedy ci powiem ,czego to wina. Dużo grałem W BF3 na różnych kartach i będe wiedział, jakie błędy graficzne są spowodowane przez karte czy samą grę. Ja na Gigabyte GTX 760 mam takie artefakty jak widać na screenie, jeśli możesz udziel porady, bo jest to uciążliwe, mimo, że występuje rzadko. Sterowniki mam najnowsze bo innych i tak póki co nie ma, w Furmarku karta trzyma 80 stopni i nic się nie dzieje przez ponad 10 minut, dłużej nie próbowałem. Podejrzewam, że to wina gry, ale co ja tam się znam, to tylko przypuszczenia. http://oi39.tinypic.com/zit72p.jpg Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Klikacz Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Obniż pamięć na karcie i wklep sterownik 314.22 Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Obniż pamięć na karcie i wklep sterownik 314.22 Wklepać nawet jeśli moja karta nie jest wspieranym produktem dla tego sterownika? Na stronie Gigabyte jest tylko 320.18, czyli ta którą posiadam. O ile obniżyć tą pamięć? Cytuj Link to post Share on other sites
Blest 171 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) U mnie na GTX 660 od Gigabyte miałem to samo artefakty tylko w BF3, zmiana sterowników pomogła NVidia coś musiała namieszać w nich i dlatego w wielu kartach występują takie rzeczy np. Crysis 3 wszystko ok i reszta gier. Sterowników szukasz na stronie nvidia.pl tam zawsze są aktualne i starsze wersje, lewy góry róg zakładka sterowniki. Możesz pobrać najnowszą betę sterowników i zobaczyć jak będzie działać BF3. Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Blest Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 To są ewidentnie jakieś niedoczytania tekstur na obiektach, a nie problem karty, artefakty by były na całym ekranie, a nie na 1-2 obiektach. Sam miałem zepsutego gtx580 z uwalonymi pamięciami i mi zielonymi kwadratami sypał, karta poszła na gwarancję i dostałem nową, nawet lepszą wersję TF2 za referenta. Problem się rozwiązał od razu. Jak dla mnie to wina gry, a nie sprzętu skoro inne gry chodzą dobrze. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Blest 171 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Dokładnie jak kolega pisze wyżej, u mnie jak ktoś używał latarki w BF3 to zamiast światła widziałem dziwne rożne kolorki a inne rzeczy wyglądały normalnie, tylko ta nieszczęsna latarka. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Faktycznie, są nowsze sterowniki. Zobaczymy jak po ich zmianie. W przypadku instalacji nowszych sterowników mogę dać aktualizację, czy muszę usunąć stare, zrestartować komputer i zainstalować nowe? Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Klikacz Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Podobny problem występował w Dragon Age 2, gdzie część obiektów nie miała tekstur, tylko goły różowy model, sytuacja zmieniała się w zależności od wersji gry lub sterowników. Problem tylko występował przy dx11, a w dx9 nie.. w Skyrim też pamiętam podobne kwiatki kiedyś. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Dlaczego w momencie, gdy już uruchamiam sterowniki .exe, to wyskakuje mi okno z numerem sterownika, po chwili pojawia się okno: sprawdzanie systemu, a następnie: "Ten sterownik graficzny nie mógł odnaleźć odpowiednego sprzętu". Już działa, wystarczyło zresetować komputer i zaczęło się instalować. Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Klikacz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts