dext3rr 37 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Witam. Zakupiłem do swojego Lenovo Y580 ten oto dysk. http://allegro.pl/dysk-ssd-adata-128gb-1-8-msata-ssd-xpg-sx300-i3405322243.html Zainteresowało mnie co piszą w opisie o tej hybrydowej konfiguracji SSD i HDD. Na czym to polega? Obecnie mam włożonego 1TB 5400obr/min i jest on strasznie wolny. Planuje utworzyć na mSATA partycje systemową, a na hdd zrobić partycje logiczne. Czy mój HDD automatycznie przyspieszy po włożeniu mSATA? Czy to po prostu jakaś ściema i musiałbym wymienić również swój HDD? Cytuj Link to post Share on other sites
Czaszka 49 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Dokładasz ten dysk jako drugi, tylko zorientuj się czy twój laptop posiada złącze m sata. Cała idea tego rozwiązania polega na tym że oprogramowanie dołączone do tego ssd'eka, przerzuca na niego najczęściej używane pliki(Cache Drive). Cytuj Link to post Share on other sites
dext3rr 37 Napisano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Posiada na 100%, już go otwierałem. Ale jeżeli tak czy inaczej będę mieć cały swój system i wszystkie programy na SSD, a na HDD będę trzymać głównie filmy i jakieś gierki to dużej różnicy nie będzie z tym cache ssd? Cytuj Link to post Share on other sites
Czaszka 49 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) System będzie widział tylko dysk HDD, oprogramowanie samo będzie ustalało które pliki przerzucić na ssd. Bedą to pliki najczęściej odczytywane, czyli głównie pliki systemowe oraz programy i gry w które najczęściej odpalasz. Różnice widać już przy pierwszym odpaleniu, ale optymalna wydajność osiągniesz po kilku razach. Edytowane 28 Lipca 2013 przez Czaszka Cytuj Link to post Share on other sites
dext3rr 37 Napisano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Czyli nie ma potrzeby ponownej instalacji systemu na dysku SSD? Wystarczy podpiąć, zainstalować oprogramowanie i to wszystko? Cytuj Link to post Share on other sites
Czaszka 49 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Tak jest. Cytuj Link to post Share on other sites
dext3rr 37 Napisano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 A nie uzyskałbym lepszej wydajności dysku przy rozruchu i ogólnym użytkowaniu po prostu tworząc partycję z tego SSD i instalując na niej sam system? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts