Skocz do zawartości

[900 +/-] do streamu/nagrywania/grania

Recommended Posts

Witam!

Jakoś nie jestem w obecnej chwili wtajemniczony w te karty graficzne bo doszły nowe wersje/ jak i seria i prosiłbym o pomoc w wyborze karty graficznej do procesora I5-3570k, tak do 900 +/- zł aby:

- była jakaś gra, najlepiej jakiś hit nowy

- nadawała się do streamowania, tzn. gram se w ustawieniach na high i streamuje i nie mam żadnych przycinek ( tu pewnie o łącze chodzi ale zapewniam, że dobre jest )

- żeby była cicha, bo u mnie ogólnie w komputerku cicho i nie chciałbym aby coś zagłuszało spokój.

- nie była tak mocno prądożerna

- odpalałbym ją do streamowania/grania w gry a do neta mam przecież 4000HD z procesora. w sumie tak 2/3 godzinki maxymalnie dziennie, także do prac związanych z Photoshopem itp...

- żebym jak nagrywał to taki przykład bf3 na ustawieniach high miał co najmniej 40/50+ fpsów jak nagrywam

No i to by było na tyle proszę o jakieś konkrety. Nie jestem fanboyem x czy y, więc można z 2 rodzin podawać propozycję. 

Być może budżet będzie z lekka grubszy o ile coś rodzice dołażą   :menda:    :menda:    :menda:

Wiem z grubsza przesadziłem z wymogami, ale trzeba coś mieć za tyle pieniędzy.

A no racja zapomniałem o zasilaczu:

Be Quiet pure black power z serii L9 bodajże 580w, niestety jestem leniwy i nie zdejmę klapki aby sprawdzić jaki to dokładnie model. :(

Edytowane przez plusziemia

Nic lepszego niż GTX660Ti ( w wersji od Asus, MSI, Gigabyte) w tej cenie nie dostaniesz . Myślę , że powinna spełnić ona Twoje oczekiwania.

Edytowane przez R-Koniu

może jeszcze frytki do tego :D

w sumie 660 dałby radę, ewentualnie używane 670, lub 760 nówka ok 900zł (lub odpowiedniki AMD)

generalnie w przypadku gra + nagrywanie + stream będzie bardziej liczyć się procesor i dobry dysk (np SSD)

Edytowane przez makabrax

Być może budżet będzie z lekka grubszy o ile coś rodzice dołażą   :menda:    :menda:    :menda:

To niech rodzice się dołożą do nowej GTX 760 bo szkoda troszkę kasy na starszą i mniej wydajną konstrukcję (660) - test. A Ty za to obiecaj rodzicom, że prze miesiąc będzie wynosił śmieci bez grymaszenia i nie będziesz rzucał brudnych skarpet gdzie popadnie :D

Komputer podczas dużego obciążenia z GTX 760 pobiera mniej więcej 320W, a z GTX 660 TI, około 300W - żadna różnica, absolutnie nie zauważalna w rachunkach za prąd.

Twój zasilacz, to najprawdopodobniej BQ L9 CM 580W - bardzo dobra i mocna konstrukcja. Jak można zauważyć, komputer z GTX 760 będzie obciążał go w mniej więcej 55% - będziesz miał ogrom mocy w zapasie ;)

• Popieram 1

To niech rodzice się dołożą do nowej GTX 760 bo szkoda troszkę kasy na starszą i mniej wydajną konstrukcję (660) - test. A Ty za to obiecaj rodzicom, że prze miesiąc będzie wynosił śmieci bez grymaszenia i nie będziesz rzucał brudnych skarpet gdzie popadnie :D

Komputer podczas dużego obciążenia z GTX 760 pobiera mniej więcej 320W, a z GTX 660 TI, około 300W - żadna różnica, absolutnie nie zauważalna w rachunkach za prąd.

Twój zasilacz, to najprawdopodobniej BQ L9 CM 580W - bardzo dobra i mocna konstrukcja. Jak można zauważyć, komputer z GTX 760 będzie obciążał go w mniej więcej 55% - będziesz miał ogrom mocy w zapasie ;)

Ojojoj to ja im chyba złote góry musiałbym obiecać  :o  :roll: , bo nie rzucam skarpet gdzie popadnie, od tego jest specjalny kosz na brudne ubrania, a śmiecie sam wyrzucam bez przymusu  :/ .

A tak jak pytałem w poprzednim poście, a coś takiego konkurencyjnego znajdzie się z półki AMD?

Chciałbym porównać obydwie karty oraz zastanowić się nad konkretnym wyborem marki jak i firmy ( komputer na przyszłość, tak żeby tylko coś wymienić a nie wszystko nowe kupić  :P )

od tego jest specjalny kosz na brudne ubrania,

też mam taki kosz, tylko france muszą w nocy wyłazić z niego, bo jak rano wstaję, to są przy łóżku :D:hahaha:

A tak poważnie, to dysponujesz budżetem +/-900zł. Wspomniałeś, że komputer ma być "na przyszłość". Nie namawiam Cię do kupna GTX 770 za 1,5k, tylko proponuję GTX 760 droższą o zaledwie 100zł, gdzie naprawdę warto ją wziąć, ponieważ jest to nowa konstrukcja (niedawno była premiera), wydajniejsza od 660TI - to są Twoje pieniądze i Twoja inwestycja.

Z radków jest  HD 7870, który jest mniej wydajny od GTX 660TI, następna jest HD 7950, która się kręci jak szalona i  można już ją dorwać w cenie GTX 760, bo staniała i na dzień dzisiejszy jest jeszcze nawet troszkę wydajniejsza.

Podsumowując - jeżeli nie GTX 760, to ciekawszym wyborem od Radków, będzie GTX 660 TI.

Edytowane przez SKEEPER46
  • Popieram 1

@up

Z tą nową konstrukcją bym nie przesadzał, bo mamy ciągle do czynienia ze starym dobrym gk104 z przyciętymi jednostkami CUDA. Dodatkowo tytanowego GTX660można wyrwać obecnie w cenie 750 zł, gdzie za 5%(względem 760) wydajności więcej trzeba dopłacić jakieś 250-300zł. Według mnie marna oferta...

Żeby nie było, że kłamie

Zotac http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=48825

Gainward http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=48797

MSI http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=48912

Palit + przesyłka 1zł http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=48800

Edytowane przez R.I.P

Co do waszych pytań to proszę bardzo:

10 godzin stoi komputer i praktycznie cały czas gram ( niestety tylko na Intelu ) ale temp całkiem przyzwoite:

38 stopni przy wiatrakach na low

Mam i5-3570K @ 3,4 GHz ( tak wiem jak zabraknie mocy coś tam dokręcę )

Cooler na procek to he1225,

przewiewną obudową oraz 3 wiatraki, bo tyle było w zestawie a obudowa to brutus m40 (c*uj wie jak to się pisze)   :sciana:

A co to znaczy referent?  :wariat:

Gram na rozdziałce tylko i wyłącznie FHD 16:9 60Hz, i tak aby obraz był też w jakości FHD więc czegoś wymagam.

A no i monitorek 23' 3D więc żeby po włączeniu 3d nie muliło :D  :menda:

z podanych przez ciebie linków zotac ma autorskie chłodzenie dmuchajace w srodku po ta sa dobrze wentylowane budy zeby przewietrzyc a pozostałe chłodzenia referencyjne typu blower odprowadzajace cieple powietrze za obodowe przez sledzia mniej wydajne i głosniejsze głownie do zastosowan przy sli lub slabo wentylowanych budach.

Edytowane przez grbprc

Dobra żeby nie robić kolejnych tematów

Zebym miał możliwość kupna karty w ciągu najbliższych 2 miesiący skusiłbym się na:

http://www.agito.pl/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-760-directcu-ii-oc-2gb-ddr5-pci-e-box-84-863795.html

aczkolwiek nie wiem czy Asus to dobra firma pod względem chłodzenia/supportu/ czy innych ważnych rzeczy.

Chciałym prosić was abyście podali mi też propozycje do maxymalnie 1000zł z rodziny AMD

oraz;

Karte graficzną za maxymalnie 450zł bez + nie licząc wysyłki, ale nie wiem czy to mi się opłaci, bo chyba nie będę mieć tych 1000zł :/ ( wcześniej najlepszym wyborem było sapphire radeon 7770 hd 

Do 1000zł z AMD najwydajniejszy jest HD7950.

Mamy Ci podać kartę do 450zł ? Chcesz kupić kartę do jakiegoś innego kompa czy po prostu budżet Ci zmalał? Do 450zł zaproponuję Ci HD7790 http://www.agito.pl/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7790-1gb-ddr5-pci-e-box-84-833644.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=833644

Wydajnościowo to coś pomiędzy GTX650Ti a GTX650Ti Boost.

Edytowane przez R-Koniu
Chcesz kupić kartę do jakiegoś innego kompa czy po prostu budżet Ci zmalał?

omg usunelo mi to co pisalem 5 minut.

Chyba że sobie poczekamy do świąt ^_^ to budżet wzrośnie conajmniej. albo dacie mi pomysl jak przekonac brata aby dolozyl reszte i bym mial dobry komp i moglby tez z niego korzystac ( coraczej bedzie problem ) bo zawsze to co nie jego to nie rusza

Jak go możemy namówić... GTX660Ti/HD7950 to dużo wydajniejsza karta. Jest już to prawie high end podczas gdy HD7790 mieści się w middle en'dzie. Wydajnościowo plasuje się to tak : http://www.anandtech.com/bench/product/776?vs=860. O ile GTX660Ti przy nagrywaniu może mieć lekki zapas mocy to nie wiadomo czy HD7790 do tego starczy bez cięcia detali.

Spoko - przeczytałem dobrze, ale źle napisałem ^^

Wygląda na to, że do 1000zł prym wiedzie HD 7950...na razie, bo nie wiadomo, co zieloni zrobią ze sterownikami i co jeszcze wycisną z GTX 760.

Żeby nie przeciągać OT, to do tych 450zł jak napisałeś, ja też zaproponuję HD 7790.

a kiedy planujesz zakup tej karty? bo coś już mowa była o świętach, a do tego czasu ceny się zmienią, może wyjdą nowe Radki, więc gdybanie teraz nie ma sensu.

Trzeba mieć kasę w łapie i być zdecydowanym na zakup, a dosłownie w jeden dzień, może dwa, wybierze się coś odpowiedniego i najlepszego do zakładanego budżetu, który teraz też jest niezbyt stabilny ;)

Edytowane przez SKEEPER46
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...