jackraymund 14 Napisano 27 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 (edytowane) Szukam dysku do 300zł. kilka tematów niżej polecali kingston hyperx znalazłem go za 370zł używanego, przepracowane 2 miesiące. https://dl.dropboxusercontent.com/u/45549184/i5GTX6708GB/120ssd_lifetime.jpg Opłaca się? gw do 04.10.2014 I jeszcze kilka drobnych pytań 1. Jak jest z żywotnością SSD, do ilu godzin przepracowanych powinien utrzymać? 2. Jak z temperaturą? 3. Dysk zamierzam dać na c:/ przyspieszy to szybkośc systemu? boota? windows 7 ult 4. Zamierzam też użyć swojego starego dysku do przechowywania danych(HDD), nie pokrzyżuje to mi żadnych planów? 5. Czy nie będzie przeszkody w tym że komputer jest włączony 24/7? 6. SSD ma 2,5cala, mój HDD 3,5, powinno wejść do tej samej szufladki? 7. Słyszałem że czasami też są problemy z kompatybilnością, w jakich przypadkach, co muszę spełnić? Mam płyte główną GA-MA69GM-S2H, jeżeli potrzeba więcej danych proszę pisać. Edytowane 27 Lipca 2013 przez jackraymund Cytuj Link to post Share on other sites
Fix00ser 477 Napisano 27 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 konkurencja podpowiada http://pclab.pl/art53970.html Cytuj Link to post Share on other sites
jackraymund 14 Napisano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 ale to są dyski 250gb. odpowie mi ktoś na pytania? Cytuj Link to post Share on other sites
pixelx 8 Napisano 27 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 (edytowane) 1. To zależy od dysku przeważnie trzyma się to około 1mln godz do 2 mln. (MTBF) 2. Temperatury nie będą duże, poza tym nie ma tam żadnych elementów mechanicznych. 3. Tak, generalnie teraz SSD tylko kupuje się na system, ponieważ cena jest jeszcze wygórowana. 4. Nie powinno 5. Nie. Ale zadbaj o czyszczenie komputera co jakiś czas bo kurz nie będzie miał litości chyba, że masz jakąś dobra obudowę z filtrami. 6. Nie wejdzie 2.5 cal na 3.5 musisz zakupić sanki 2.5cala do montażu w zatoce 3.5 cala 7. Jak na moje to zdarzają się problemy z kontrolerem, ale teoretycznie powinno wszystko działać. Twoja płyta co podałeś ma kontroler 3Gb/s a dysk SSD wymaga 6Gb/s. Co to oznacza? Że nie wykorzystasz w pełni tego dysku. Chyba, żę kupisz jakiś SSD i który ma odczyt i zapis na poziomie 200MB/s. Żeby wszystko pasowało musisz mieć płytę obsługującą 6Gb/s i kabel SATA III ( mam tu na myśli dyski o odczycie/zapisie danych na poziomie 500MB/s) Podaj jaki masz zasilacz. Edytowane 27 Lipca 2013 przez pixelx 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jackraymund 14 Napisano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) gembird 350W dysk kupiłem taki http://allegro.pl/ssd-kingston-hyperx-120gb-ssd-gwarancja-jak-nowy-i3408240174.html Co do płyty głównej mam tylko 4x sata 2 będzie zaniżenie szybkości, lecz powinien działać na moim komputerze? sanki takie stykną? http://allegro.pl/adapter-hdd-ssd-2-5-3-5-sanki-i3361996087.html co do kurzu, to czyszcze raz na miesiąc lub 2 i jest git(co 2 + pasta) chodź teraz te upały, pasta mi się skończyła, to w oczekiwaniu na paste i wiatraki nieda rady grac, 70-90C przy przeglądaniu internetu xD Edytowane 28 Lipca 2013 przez jackraymund Cytuj Link to post Share on other sites
Makarons 4 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 NIe kupuj sanek xd Jak masz te koleczki, które sie wkreca w otwory obudowy pod płytę główną to skręć 2 do kupy z każdej strony i zrobi Ci się 3,5" xd Polak potrafi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pixelx 8 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) Co do pasty jak kupisz jakąś do 30zł to nie wymieniaj co 2 miesiące. Ciężko powiedzieć co ile. Jak zauważysz wielkie temperatury to wtedy było by dobrze zmienić. Zależy też wszystko od chłodzenia jakie posiadasz. Dysk teoretycznie powinien działać. Ważne teraz, aby płyta rozpoznała twój dysk twardy. Zasilacz byś musiał kupić też nowy twój co podałeś, jest nie markowy i należy do czarnej listy. Takich zasilaczy się nie umieszcza w komputerach. Może on pociągnąć ci kilka podzespołów (w najgorszym wypadku). Polecam Deus G1 warty swojej ceny. Ewentualnie jak chcesz mieć modularny to Deus M1. A jak by ci nie odpowiadały te zasilacze to możesz szukać w takich markach jak XFX, OCZ, Corsair, Thermaltake, be quiet. Ten zasilacz co ci podalem w linku, wystarczy ci lekko na tą jednostkę co posiadasz oraz na przyszłe zmiany w komputerze 500W wystarczy lekko, zreszta ten zasilacz i tak posiada zapas mocy. Tą wartość co podaje producent (500W) jest to wartość ciągła zasilacza a nie chwilowa. http://allegro.pl/silentiumpc-deus-g1-500w-80-bronze-4xpci-od-reki-i3400622141.html Edytowane 28 Lipca 2013 przez pixelx 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) dysk kupiłem taki http://allegro.pl/ss...3408240174.html Za 10 zł więcej miałbyś nówkę Plextora M5S na lepszym kontrolerze Marvell. Edytowane 28 Lipca 2013 przez BlueMike 3 Cytuj Link to post Share on other sites
jackraymund 14 Napisano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Codo sanek to źle przeczytałem aukcje, bo są w zestawie ;f Zazwyczaj czyszcze gdy widze spadek mocy, ewentualnie gdy wyłączy się komputer. Uzywałem jakiegoś revolteca dlatego częściej wymieniałem. Ostatnio chciałem diamentową kupić, lecz mx2 jest o niewiele słabszy i tani więc go kupiłem. Lecz gość mi nawet jej jeszcze nie wysłał, a aktualnie mam wysuszoną. Mógłbym dodać troszke do niej wody przegotowanej albo usunąć paste? W żadną gre sobie nawet nie pogram, na everest 50C bez niczego wlączonego, po 5 sekundach jest 100C(radiator jest zimny ). Zasilacz wiem że mam jakiś biedny, tylko nie wiem czy warto inwestować, jeżeli za rok kupuje nowy setup(zostawiając tylko dyski). Więc nie wiem czy nie będę musiał nowego zasilacza dokupywać. @up szkoda że wcześniej nie napisałeś :< Edytowane 29 Lipca 2013 przez jackraymund Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Za 10 zł więcej miałbyś nówkę Plextora M5S na lepszym kontrolerze Marvell. Najlepsza opcja W tej chwili na rynku na pewno za te pieniądze niczego lepszego się nie kupi. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
pixelx 8 Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Zasilacz wiem że mam jakiś biedny, tylko nie wiem czy warto inwestować, jeżeli za rok kupuje nowy setup(zostawiając tylko dyski). Więc nie wiem czy nie będę musiał nowego zasilacza dokupywać. No jak masz fundusze to możesz kupić teraz i za rok nie będziesz musiał kupować nowego. Wszystko też zależy do jakiej ceny będziesz składał swój komputer w przyszłości i na jakiej podstawce architekturze itd. jak np: na Intel Haswell to zasilacz musisz kupić z stanami energetycznymi C6/C7 (stany głębokiego uśpienia) chodzi o to, że gdy uśpisz ''Komputer" to pobiera on mało prądu i niektóre zasilacze uznają, że jest to niskie napięcie i po prostu wyłączy się. Nie wiadomo co przyniesie przyszłość intel też szykuje nowe procesory na 14nm procesie technologicznym kodowa nazwa to Brodwell więc nie wiadomo jak oni będą patrzeć na energooszczędność. Ewentualnie możesz pozostać przy tym zasilaczu, ale to trochę nie pewne i nigdy nic nie wiadomo. Zasilacz markowy posiada wysoką sprawność co przeniesie się na energooszczędność. Czyli np: przy obciążeniu nW 81% z tego trafia do komputera. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jackraymund 14 Napisano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) a ten zasilacz co podałeś, wcisnąłby się w ten zestaw? http://allegro.pl/plyta-asrock-p67-pro3-i5-3570-corsair-8gb-1600-i3404695292.html http://allegro.pl/plyta-asrock-p67-pro3-i5-3570-corsair-8gb-1600-i3404695292.html chodź pamięc jakąś szybszą, 2k mhz http://allegro.pl/ddr3-kingston-16gb-2x8-1866mhz-cl10-hyperx-beast-i3417819440.html Edytowane 29 Lipca 2013 przez jackraymund Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Potrzebujesz aż 16GB? Zajmujesz się obróbką grafiki albo video? Wystarczy na spokojnie taktowanie 1600 MHz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pixelx 8 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Tak, ale ja bym nie kupował tak w całości jak ty to teraz pokazałeś. Kupuj tylko i wyłącznie osobną każdą część. Płyta P67 nie jest najlepsza pod i5 3570. Ten procesor jest 3 generacji na architekturze Ivy Bridge i najlepiej pracuje się z np: Z77, B75(jak nie robisz OC to taki chipset). Pod P67 prawdopodobnie byś musiał robić upgrade BIOS/UEFI. Nie wiem czy chcesz podkręcać w przyszłości czy nie, ale jak nie to wystarczy. Zreszta nie wiem jaką kartę graficzną będziesz brał i do czego ten komputer? Jak np: do gier i będziesz łaczył w SLI/CrossFireX to wtedy może być potrzebny mocniejszy zasilacz wszystko zalezy od całej konfiguracji. Zasilacz zawsze dobiera się jako ostatni. Najpierw procesor, płyta główna, karta graficzna itd a na końcu zasilacz pod ta konfigurację. Ten co ci podałem zasilacz i ten zestaw co podałeś lekko sobie poradzi nawet z kartą graficzną, ale nie kupuj go bo to bez sensu. Wszystko zależy co będziesz robić na swoim komputerze. Zawsze zakupić warto zasilacz z zapasem mocy, po to aby nie był obciążony w 100% i wystarczył na kolejne zmiany np: dokupienie drugiej karty w SLI czy to CrossFireX Mam nadzieję że rozumiesz o co już chodzi? Jeżeli będziesz składać zestaw komputerowy napisz tu na forum, na pewno otrzymasz pomoc EDIT. Ta aukcja to chwyt marketingowy po co do takiego zestawu pamięci wysoko profilowe? Jak OC raczej byś nie robił. Chyba, że byś robił, ale wtedy i tak procesor nie pasował by tutaj. Edytowane 30 Lipca 2013 przez pixelx 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jackraymund 14 Napisano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) no ostatnio kupiłem 2x2gb 800mhz to ledwo co mi starcza, włącze chrome(10-20 kart), eclipse, z 2 yt + gre i musze coś wyłączyć albo jak robie zlecenia, a jestem uniwersalnym programistą, więc odpalam dużo kart z referencją + kompilator to już zaczyna mulić wiadomo że nie w całości bo drożej wychodzi(bałbym się i znalazłem 1 lepszy setup) co do karty, to 2 link się nie przekopiował póki co i tak na tą chwile wstrzymuje się z zakupami, więc dzięki wielkie za pomoc, i przepraszam za offtop ;f przeboleje rok, może nic nie pójdzie z dymem Edytowane 30 Lipca 2013 przez jackraymund Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts