Skocz do zawartości

Po podkręceniu procka Niema Neta

Recommended Posts

Witam

Mam nadzwyczaj dziwny problem. Mój proc domyślne taktowania ma 2,3Ghz na co dzień mam podkręcony do 2,8Ghz bo w nic niegram. Mój procek chodzi stabilnie na 3,1Ghz. Dziś podkręciłem procka do 3,1 i co sie okazało ??? Niema neta !!!pre restartów kompa wyłączanie włączanie karty sieciowej i nic. Karte sieciową wykrywa normalnie ale w Windows 7 pisze Brak dostępu do internetu. Tylko cofnąłem do 2,8 i net jest normalny. Dodam że mam acces pointa i odbieram darmowy gminny internet.

Mój sprzęt to:

AMD Athlon 64 x2 4400+ 2300 Mhz (Brisbane)

płyta główna Gigabyte Ga-M56S-S3

Ram 2x1GB GoodRAM Gr667D264L6/1G

grafika GeForce 8600GT

zasilacz Corsair CMPSU-400CXEU 400W

karta sieciowa: Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC

access point: Edimax EW-7206APg

A powiedz mi czy czasem nie zmieniales ustawien FSB? przy podkrecaniu? Jesli tak bardzo mozliwe ze zapomniales zablokowac taktowan PCI i poprostu karta sieciowa nie wytrzymuje... mozliwe ze moga pojawic sie rowniez problemy z zapisem/odczytem z dyskow... czesto dzwiek szwankuje.

Poszukaj w bios'ie

Dziś podkręciłem procka do 3,1 i co sie okazało ??? Niema neta !!! ... Dodam że mam acces pointa i odbieram darmowy gminny internet.

Ja myślę, że gminna sieć ma ograniczenie do maks. taktowania procesora 3 GHz :)

Podkręcanie procka nie wiem ma wspólnego że brakiem neta, prędzej upatrywał bym się winy po stronie płyty głównej.

Powiedz mi jedną rzecz czy jak pokręciesz karta sieciowa pobiera adres ip idt.