Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie! :)  

Zastosowanie komputera: Gry oraz multimedia.

Maksymalna kwota: 12 000 zł.

Których części potrzebuję: PC, TV, klawiatura, myszka, bezprzewodowy pad X360.

Czy będę podkręcać sprzęt: Tak, jednak niekoniecznie zaraz po zakupie.

Rozdzielczość mojego monitora: Full HD.

Specjalne wymagania: Ustawienia "Ultra" w większości tytułów, przez możliwie najdłuższy okres czasu, cicha praca, niezawodność.

Części z poprzedniego komputera: Brak

Własna propozycja zestawu: Niby brak, jednak bardzo bym prosił o przeczytanie poniższego wpisu.

W przeciągu kilku najbliższych tygodni zamierzam złożyć wydajny komputer, a także zakupić nowy TV, który w moim przypadku będzie zastępował monitor. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie głównie dlatego, ponieważ jako gracz konsolowy, przyzwyczaiłem się po prostu do większych przekątnych oraz wygody. Obecnie zagłębiam się w segment podzespołów PC i zasięgam porad na licznych forach, gdyż chciałbym wybrać jak najlepszy sprzęt w danym przedziale cenowym, który wynosi 12 000 zł.

Komputer wykorzystywany będzie głównie do gier oraz multimediów, chociaż nigdy nie wiadomo co będę musiał zrobić na nim w przyszłości. Liczę na wasze propozycje dotyczące podzespołów, a także porady oraz sugestie.

Jeżeli chodzi o TV, to skłaniam się w stronę LG 47LA740S, jego cena w chwili obecnej oscyluje w granicach 4200 zł, więc na budowę komputera z peryferiami pozostanie mi około 7800 zł. W tej cenie oprócz składania PC, chciałbym również zakupić porządną klawiaturę i myszkę, bezprzewodowego pada od X360 oraz pomniejsze bzdurki.

Jak na razie spędziłem dużo czasu zagłębiając się w segment GPU oraz CPU, a swój zestaw najprawdopodobniej chciałbym oprzeć na GTX 780 oraz i7 4770k. Niby i5 na chwilę obecną wystarcza, jednak skoro dysponuję odpowiednim budżetem, to wolałbym się zabezpieczyć, dotyczy to również karty graficznej. Wiem, że Titan jest teraz niezbyt opłacalny względem 780-ki, ale pomiędzy nimi znajduje się jeszcze możliwość zakupu dwóch 770-ek do SLI i może warto byłoby pójść tą drogą? 

Wybór płyty głównej jest nieco problematyczny, nadmienię, że raczej nie chciałbym Asrocka - takie moje osobiste uprzedzenie w odniesieniu do tego producenta. MSI Z87-GD65 Gaming, Asus Sabertooth Z87, może jeszcze coś innego?

Obudowa - najprawdopodobniej Fractal Design Define R4.

Napęd - napęd Blu Ray, najpewniej coś od LG. 

Co do pozostałych komponentów (zasilacz, chłodzenie procesora, dyski, pamięć itd.) - jeszcze brak faworytów z mojej strony. 

Czekam więc na Wasze propozycje zestawów - budżet 12 000 zł musi zostać wykorzystany (oczywiście w możliwie jak najlepszy sposób), wliczając w to koszty przesyłek i nie może zostać przekroczony (co najwyżej 50-100 zł).

PS: Co do TV, rozważam jeszcze LG 55LA691S - cena 5200 zł, więc na budowę komputera zostałoby mniej. Warto, czy może lepiej pierwszy wariant z mniejszym TV? 

Pozdrawiam! 

Edytowane przez Ponury Asasyn

Autorze poczekaj na stelek,kajitsu,rezerwuar(eksperci) i na gtxxor(ekspert i moderator).A oni Tobie najlepiej doradzą.Żebyś nie przepłacił i nie stracił na wydajności. ;) 

Edytowane przez eVerest
  • Popieram 1

Nie wyobrażam sobie 47" Full HD jako monitor... plamka masakryczna chyba że planujesz mieć go znacznie oddalonego.

Posiadam 27" przy Full HD gdzie plamka jest już dość spora co najbardziej drażniło przez pierwsze dni po przesiadce z 22" lecz później przywykłem.

Naprawdę musi być 4770K?Procek zdecydowanie gorzej się kręci niż poprzednik czyli 3770K. A po podkręceniu ma jeszcze gorsze temperatury. Zastanów się,bo różnica w wydajności to raptem kilka procent.Jak nadal chcesz zestaw z 4770K to nie ma problemu.Ale miej na uwadze jego wady ;)

Trochę o zapropowanym zestawie:

Masz tu mocny,aczkolwiek gorący CPU,16 GB RAMu z niezłymi parametrami,solidny ssd 256 GB (jeden z najlepszych),solidne chłodzenie(specjalnie dla gorących procków + 2 x 140 mm went.),mocną grafikę(W full hd wszystkie pójdą na wysokich ustawieniach.To jest jedyna słuszna kartą do Full HD.Nie ma co patrzeć za SLI GTX 770 bądź  za TITANEM),solidny zasilacz + certyfikat GOLD(całkowicie modularny),solidna obudowa(w swojej cenowej kategorii miażdży wszystkie inne obudowy).DVD oczywiście od pioneera.

Intel CORE I7-4770K 

MSI Z87-G45 Gaming

Crucial BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU 

PHANTEKS PH-TC14PE czarne 

Gigabyte GeForce GTX 780 OC

Samsung 256GB SSD840 SATAIII, MLC, 2.5''  PRO 

Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB

Cooler Master Vanquard V700 

Fractal Design Arc Midi R2 

Pioneer DVR-220LBK  

Całość 7215,97 zł.Resztą ~  600 zł  na peryferia.

Link do zestawu    http://www.morele.net/inventory/info/E5ckn3/

Natomiast jeśli będziesz chciał  zestaw z 3770K, to całość zestawu wychodzi 7091,58 zł.Reszta   ~ 700 zł na peryferia.

Link  do zestawu z 3770K  http://www.morele.net/inventory/info/RzVKCM/

Peryferia:

Microsoft SideWinder X4 

CMStorm SENTINEL ADVANCED II 8200DPI 

Xbox 360 Wireless Controller Black  - do PC i Xbox 360 - odbiornik do PC w zestawie 

Całość 564,01 zł.

Link do peryferiów http://www.morele.net/inventory/info/evOc80/

Życzę udanego zakupu! ;)

Edytowane przez eVerest
  • Popieram 2

Kartę zmień na Asus DirectCU II. Zasilacz mam nadzieję, że wiesz co dajesz. 

Autorze, pamiętaj, że w dysku SSD musi być dopisek PRO - bez niego padaczka.

Jak widzimy, autor nie szczędzi funduszy - dlatego dałbym Seasonic Platinium 860 (chyba najlepszy na świecie) i obudowę HAF X albo Corsair 600T - żeby odblokować autorowi rozbudowę w SLI.

Edytowane przez sqrtxi
  • Popieram 1

@eVerest

Dziękuję za Twoją propozycję zestawu oraz sugestie  ;)

Co do procesora, pozostanę raczej przy 4770k - jest nowszy, ponadto przyszłościowa podstawka. Uważam, że składając komputer od podstaw teraz, lepiej będzie postawić na Haswella, ponieważ nie rozważam przy tym opłacalności przejścia na niego bezpośrednio z Sandy lub Ivy Bridge.

Jeżeli chodzi o napęd, to preferowałbym Blu Ray, chciałbym mieć możliwość odtwarzania filmów BD oraz BD 3D w wydaniu płytowym.  

No i obudowa, co prawda ta wydaje się być niczego sobie, jednak jestem wpatrzony w Define R4 od dłuższego czasu.

Ostatnia uwaga dotyczy klawiatury oraz myszki - koniecznie muszą być one bezprzewodowe. Będę oddalony od TV oraz PC o kilka metrów, więc wolałbym nie taszczyć za sobą kabla  :)

Aby wprowadzić te zmiany, zapewne konieczny będzie inny dysk SSD. 

@sqrtxi

Dziękuję za sugestie.

Jak już wspominałem, mam jeszcze trochę czasu, więc może warto zastanowić się nad GTX 780 Lightning od MSI?

Tak na marginesie, jakie są różnice między MSI Z87-G45 Gaming a G65 Gaming?

Edytowane przez Ponury Asasyn

Zestaw ze zmianami.Co się zmieniło?

-zmiana obudowy ARC R2 na Define  R4

-SSD 256 GB na 128 GB

-DVD nagrywarka na Blu-ray

http://iv.pl/images/85509004452192403290.jpg

Całość 7065,89 zł

Link do zestawu http://www.morele.net/inventory/info/JGWG94/

Peryferia :

http://iv.pl/images/28652070335885663075.jpg

Logitech Wireless Gaming Mouse G700 

Logitech Wireless K350 

Xbox 360 Wireless Controller Black  do PC i Xbox 360 - odbiornik do PC w zestawie 

Całość 591,01zł

Link do peryferiów http://www.morele.net/inventory/info/LL0uqi/ 

• Popieram 1
GTX 780 Lightning od MSI

Oooo tak! Jednak ja spróbowałbym tego Asusa Direct Cu II - według testów jest to najwydajniejsze chłodzenie :D

Między G45 a G65? Myślę, że sekcja zasilania. Ma też więcej złącz Sata, jakiś ulepszony Bios... Popatrz w Internetach :D.

Jeśli jesteś w stanie dołożyć, to http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asus-maximus-vi-hero-intel-z87-lga1150-box,39371.html - jest przepiękna i dodatkowo to chyba najlepsza z najlepszych MOBO Z87 :) :). Do tego ta karta od Asusa DCUII i masz widok jak z hotelu :D

Edytowane przez sqrtxi

Nie jestem fanbojem Asusa... To, że niektóre produkty ich są dobre, to widać. A inne czasami... no cóż... Większość ludzi mówi o Asusie same dobre rzeczy. Żaden z nich nie miał do czynienia z serwisem. Inaczej z Gigabyte - często jest z nimi kontakt. Fakt, Gigabyte ma dobry serwis... Ale czy lepiej mieć dobry serwis i z niego korzystać, czy mieć g*w*niany i nie korzystać?

Asus robi porządne produkty. Z tym się trzeba zgodzić. Co innego z serwisem - tu jest żałośnie, jednak według praw konsumenta mają chyba max 1 miesiąc. Potem można straszyć inspekcjami itp. i będą musieli to zrobić tak czy siak!

PS. Bardziej jestem za EVGA, jednak ich ceny trochę biją ;(

Miałeś kiedyś problemy z serwisem Asusa, czy kierujesz się opiniami innych?

I jak to jest u Asusa? Pozwalają na OC, jak EVGA, czy to negują?

Edytowane przez sqrtxi

@eVerest

Dzięki! Ten zestaw to już na sto procent wezmę pod uwagę  :)

Zastanawia mnie tylko ta płyta główna, czy nie lepiej dołożyć do G65.

Ponadto nie wiem czy brać pod uwagę lekkie "przycięcie" zestawu pod TV LG 55LA691S, zawsze to osiem cali więcej, jednak 1000 zł drożej od 47LA740S.

@sqrtxi

Z Asusem nie miałem za dużo do czynienia, aczkolwiek bardziej skłaniam się ku MSI.

To Ty masz 12 tyś. czy 13 tyś.? :) Bo ten "cięty" zestaw i tak wychodzi około 7700 zł  z peryferiami +  TV za 4200 zł  = 11.900 zł.A co do płyty,to powinna w zupełności wystarczyć. Chociaż Z87 GD65 ma ciekawą funkcje.W razie awarii(nieudana próba uaktualnienia biosu) ,to masz mechaniczny przełącznik do zmiany na drugi bios.
Do tego wparcie dla mSata i jeszcze parę dodatków(dla entuzjastów podkręcania).Ta płyta kosztuje około 200 zł drożej względem G45 GAMING.A czy warto?To już sam się musisz zdecydować.

Podsumowując, trzeba stwierdzić, że MSI Z87-GD65 Gaming to wersja „deluxe” tańszego modelu Z87-G45 Gaming. Rozbudowano sekcję zasilania procesora oraz jej układ chłodzenia, dołożono dwa porty Serial-ATA, dodano parę drobiazgów (wyświetlacz kodów POST, przycisk OC Genie, kabelki ułatwiające kontrolowanie napięć multimetrem). Można jednak mieć wątpliwości, czy te rzeczy usprawiedliwiają tak sporą różnicę w cenie między G45 a GD65, która w tej chwili wynosi 170 zł. Z punktu widzenia tych, którzy tego wszystkiego potrzebują – być może tak, ale jeśli chodzi o typowego użytkownika, który składa typowy sprzęt z jednym dyskiem twardym, czy nawet dwoma – niekoniecznie...

Edytowane przez eVerest

12 tyś.

Ten zestaw za 7700, który złożyłeś nie jest "cięty" i brałbym go wraz z tym TV za 4200 (LG 47LA740S).

Jednak rozważam jeszcze inny, większy TV za 5200 (LG 55LA691S) i wówczas na PC wraz z peryferiami zostałoby 6800.

Ale chyba podział 8k - PC, 4k - TV będzie najlepszy - chociaż się trochę waham  :)

Co do płyty, to właśnie czytałem przed chwilą test z którego pochodzi cytat. Intryguje mnie ta "rozbudowana sekcja zasilania procesora oraz jej układ chłodzenia" - to może mieć wpływ na efektywność OC?  

Sam już nie wiem, może jednak warto dołożyć...

Do końca nie wierz w to,bo tak naprawdę ten procek da się podkręcić i na Z87-G43. Prawda jest taka,że teraźniejsze procki nie potrzebują bardzo mocnej sekcji zasilania,bo nie są oni na tyle prądożerne co kilka lat temu.Mówisz o zestawie 4770K + 128 GB SSD? :)

Ortografia. Biafra

Co prawda, jako gracz konsolowy, nie miałem za bardzo do czynienia z PC (wszelkie nowości, podzespoły) przez kilka lat, ale teraz przed złożeniem własnego zestawu "doszkalam się" i zdaję sobie sprawę, że dużo się zmieniło - nie tylko w segmencie procesorów.

Tak, ten zestaw + TV 47LA740S.

Jednak, jak już wspominałem, rozważam również TV 55LA691S, aczkolwiek jest on o 1000 zł droższy i konieczne byłoby złożenie innego PC, tańszego o te 1000 zł. 

Waham się więc, czy zostawić tak jak jest obecnie (8000 - PC, 4000 - TV), czy kosztem komputera zdecydować się na większy TV.

Ja bym już komputera nie dotykał.Szkoda psuć tak dobrze dobrany zestaw. A telewizzor możesz brać 47 calowy.Dobry 55 calowy TV to koszt rzędu 5000 zł  i wyżej.Na Twoim miejscu brałbym LG 47LA740S z 800 MHz odświeżaniem ;) 

Edytowane przez eVerest
  • Popieram 1

Tak, właśnie ten 55" od LG to koszt około 5200 zł.

No nic, chyba masz rację. 

Zestaw jest naprawdę świetny, a i 47" to chyba już wystarczająco duży TV - zapewne oczy wyjdą na wierzch po odpaleniu pierwszej gry na "Ultra"  :)

Oczywiście jeszcze mam trochę czasu, muszę więc poczytać o podkręcaniu, ogólnym składaniu itd. 

Jeśli chodzi o sklep, to Morele będą najlepsze? Ponadto jak to wszystko ogarnąć, bo jak wiadomo takiej liczby podzespołów, siłą rzeczy, nie zdążę sprawdzić przy kurierze pod kątem ewentualnych uszkodzeń mechanicznych, defektów wizualnych itd. Nadmieniam, że zestaw chcę złożyć w domu i nie będę korzystał ze sklepowej usługi montażu.  

PS: Co z pastą termoprzewodzącą? Zakładam, że do chłodzenia powietrznego tej klasy dodają już coś lepszego... 

Zestaw lepiej złożyć od samemu.Nie wiesz jak w sklepie traktują Twoje zamówienie.Strach pomyśleć. :) Jeśli chodzi o pastę to bierz tą Arctic Cooling MX-2. Masz tu koszyk ze wszystkim buda  od razu z pastą + LG 47LA740S. Wszystko  od razu w  morele http://www.morele.net/inventory/info/xlZLcn/.

Nie wiesz jak w sklepie traktują Twoje zamówienie.Strach pomyśleć.

Dokładnie!  ;)

Jeszcze z moim (według niektórych) przesadnym podejściem, gdzie "mikroskopijna ryska" to naprawdę ogromny problem, nie wyobrażam sobie nie składać tego zestawu samemu. 

Dodałeś pastę, czyli takowej w pudełku z chłodzeniem raczej nie znajdę?

Zostało trochę pieniędzy na nowy kabel HDMI oraz podkładkę pod myszkę  :]

Dodatkowo, nie orientujesz się, czy ten sklep nie sprawia problemów przy (odpukać) reklamacjach? No i jak taką liczbę podzespołów sprawdzić dokładnie przy kurierze, skoro mam na to tylko kilka minut... (?)

Nie tylko w Krakowie jest  morele 

Odbierz bez

opłat: BiałystokGdańskKatowiceKielceKrakówLublinOlsztynOpolePoznańRzeszówSzczecinToruńWarszawaWrocławŁódź ;) 

Jak wolisz kurierem,to  kurier poczeka,póki sprawdzisz.Masz prawo zobaczyć co jest w środku (w pudełku)