Skocz do zawartości

GTX 760 Jakie pod SLI ?

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie bardzo znaczące, a mianowicie zamierzam zakupić Gigabyte GTX 760, w przyszłości gdy będzie brakować mocy dokupię drugą, tylko w tym momencie pojawia się pytanie... Słyszałem że dobrym rozwiązaniem w SLI jest dokupienie drugiej karty referencyjnej tak aby jedna karta dodatkowo nie grzała drugiej tylko wydmuchiwała gorące powietrze na tył obudowy. Co myślicie o takim rozwiązaniu ? Jest ono dobre ? Co wybrać, a może polecacie inne rozwiązanie ? Dodanie referenda zamiast 2 Gigabyte pewnie odbije się trochę na wydajności, ale myślę że wydłuży żywotność poprzez mniejsze temperatury...

Dodam że chce złożyć zestaw na :

i5 3570K - ( da radę przy SLI GTX 760 ? )

MSI Z77A-G45

Corsair 500R

Bierz GTX 760 (oczywiście referencyjną) po podkręceniu bije na głowę GTX'a 670 jeżeli chodzi o gaming :P

Benchmark : http://gpuboss.com/gpus/GeForce-GTX-760-vs-GeForce-GTX-670

Mówisz o jednej czy dwóch referencyjnych ? Bo niereferencyjne są wydajniejsze od referendów dodatkowo są lepsze możliwości OC...

O ile zostanie przez autora podkręcony.

@AvIataN

Nie wspomniałeś jaki posiadasz zasilacz 

Tak OC planowane.

Zestaw który zamierzam kupić w najbliższym czasie :

Intel Core i5-3570K /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

MSI Z77A-G45 /intel Z77, LGA 1155/

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix  bądź w jednej kośći ( i za 2-3 lata dokupienie 2 kośći 8GB )

Seagate 2TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Gigabyte GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5 256bit (1085/6008)

Corsair Carbide Series 500R (black)

Zasilacz - ponądź 650W starczy XFX XXX 650W Modular 135mm 80+ bronze SLI PSU

ale myślę jeszcze nad : XFX XXX 750W Modular 135mm 80+ silver SLI PSU  tak aby po OC lekko to chodziło.

Jak będę robił OC dokupię :

Thermalright HR-02 Macho Black-White

Jeśli ja miałbym wybierać to wybrałbym 2x gigabyte gtx760 2gb ,ponieważ chłodzenie TFIII  powinno utrzymać dobre temperatury,a do tego ma podniesiony zegar,a kultura pracy jest bardzo dobra.Rozwiązanie z referentem jest dla mnie bezsensowne,ponieważ karta grzeje się o wiele mocniej,a do tego ma mniejsze zegary.Twój zasilacz wystarczy do tej konfiguracji,a w obudowie powinno być dobrze kartą.Jeśli chodzi o ram bierz 2x4gb zamiast 1x8gb,ponieważ kości w dualu odciążają się nawzajem,a w przyszłości masz możliwość rozbudowy do 16gb,co na spokojnie wystarczy do gier.

//edit

Sugeruje abyś trochę poczytał, pomyślał.

MSI = Twin Frozr = TF 

Gigabyte = Wind Force = WF

Edytowane przez dodo24x

Jeśli ja miałbym wybierać to wybrałbym 2x gigabyte gtx760 2gb ,ponieważ chłodzenie TFIII  powinno utrzymać dobre temperatury,a do tego ma podniesiony zegar,a kultura pracy jest bardzo dobra.Rozwiązanie z referentem jest dla mnie bezsensowne,ponieważ karta grzeje się o wiele mocniej,a do tego ma mniejsze zegary.Twój zasilacz wystarczy do tej konfiguracji,a w obudowie powinno być dobrze kartą.Jeśli chodzi o ram bierz 2x4gb zamiast 1x8gb,ponieważ kości w dualu odciążają się nawzajem,a w przyszłości masz możliwość rozbudowy do 16gb,co na spokojnie wystarczy do gier.

Ok, dzięki za opinie, poczekam jeszcze na więcej wypowiedzi. Co do ramów to gdybym miał 4x 4GB to RAMY pracowałyby 2x DUAL ?

Do SLI kupuje się REFERENTY!

Bo takie chłodzenie wyrzuca gorące powietrze za obudowę, a nie rozdmuchuje dookoła karty. W ten sposób łatwiej jest utrzymać rozsądne temperatury i cyrkulację powietrza wewnątrz obudowy.

Podkręcić lekko zawsze można samemu, ale warto pamiętać że multiGPU podkręca się trudniej, no i wyniki są gorsze (OC) niż dla jednej karty. 

Jeśli obudowa jest odpowiednio chłodna i masz odpowiednią ilość wentylatorów to nie widzę problemu utrzymania przyzwoitych temperatur.Wiem,że karta wydmuchu*e powietrze do tylnej części obudowy i dzięki temu górna karta nie grzeje się za mocno oraz cyrkulacja powietrza jest utrzymana,ale to jest moje własne zdanie.

Edytowane przez oskaros5200

To ja już sam nie wiem, każdy gada coś innego...

Ludzie niby robią z niereferentów...

SLI Gigabyte GTX 760 nie ogarnie temperatur przy nawiewie w Corsair 500R  :

Boczny 200 mm
Przód 2x 120 mm
Tył 120 mm

Jak bym kupował drugą kartę dokupiłbym jeszcze na górę do lepszego przepływu powietrza... ?

Naprawdę referenty to konieczność bez żadnego ale ? Mogę się mylić dlatego liczę na waszą pomoc...

O ile zostanie przez autora podkręcony.

Grzechem by nie było podkręcić tego procesora, jeżeli jest taka opcja :) 

Mówisz o jednej czy dwóch referencyjnych ? Bo niereferencyjne są wydajniejsze od referendów dodatkowo są lepsze możliwości OC.

Z dwoma kartami wyniki OC są gorsze niż 1 karty, o tym należy pamiętać . A co do niereferencyjnych to zdecydowanie nie w trybie SLI, ponieważ jedna karta będzie w miarę stabilna, natomiast na drugą będzie dmuchać chłodzenie z pierwszej karty i w rezultacie tego druga karta będzie miała gorsze temperatury itp. więc do SLI/CrossFire jak najbardziej referencyjne . 

Co do ramów to gdybym miał 4x 4GB to RAMY pracowałyby 2x DUAL ?

Tak, pracowałyby w 2x dual :)

Nie chodzi o to by zrobić przeciąg, chodzi o to by komputer cechował się kulturą pracy a jednocześnie nie miał problemów z temperaturami. Boczny wentylator robi tragiczny hałas... wystarczy t.luka posłuchać

Przy moim aktualnym 8 letnim zestawie pewnie Wasz mega głośny zestaw byłby dla mnie cichszy niż aktualny :) Więc ten boczny wiatrak by mi nie przeszkadzał :) a nawet jakby to zakładam swoje Senki i nic nie słyszę :) Tylko pozostaje kwesta  sprawności takiego SLI z GIGABYTE GTX 760, czy się nie zagotuje jak będę grał załóżmy parę dłuższych godzin w bardzo wymagające gry w takiej obudowie i z tak rozłożonymi wiatrakami... ? To mnie najbardziej interesuje. Przy referentach nie będzie aż tak dobrej wydajności i się mocniej grzeją jedyny PLUS to to że wyrzucają gorące powietrze na tył obudowy...

Grzechem by nie było podkręcić tego procesora, jeżeli jest taka opcja :)

Z dwoma kartami wyniki OC są gorsze niż 1 karty, o tym należy pamiętać . A co do niereferencyjnych to zdecydowanie nie w trybie SLI, ponieważ jedna karta będzie w miarę stabilna, natomiast na drugą będzie dmuchać chłodzenie z pierwszej karty i w rezultacie tego druga karta będzie miała gorsze temperatury itp. więc do SLI/CrossFire jak najbardziej referencyjne . 

Jak pisałem wyżej :

OC jest planowane będę robił.

A czemu się tak uparłeś żeby koniecznie było /niereferencyjne/. Dla samej świadomości, że posiada się coś innego? W twoim przypadku chłodzenie typu 'blower' jest najlepszym rozwiązaniem i tyle. 

EVGA robi takie "trochę inne" referenty...

http://international.download.nvidia.com/geforce-com/international/images/nvidia-geforce-gtx-760/nvidia-geforce-gtx-760-evga.png

Zmieniają dławiki, kąt nachylenia łopatek turbinki, obudowę chłodzenia i można kartę też dostać w wersji z dopiskiem "Superclocked", czyli lekko podkręconej. Ale jest to bez sensu bo dopłacamy parędziesiąt złotych za OC, które wykonać możemy we własnym zaciszu domowym ZA DARMO.

Mało tego możemy sobie wgrać BIOS od "Superclocked", bo fizycznie karty się niczym nie różnią. Tak zrobiłem z moją 770, wrzucając do niej BIOS od 770 SC.

Na jednym z zagranicznych vortali przeprowadzany był swojego czasu test na SLI GTX670 (niereferencyjne) z pomiarem temperatur po dołożeniu do singla drugiego GPU. Niestety nie posiadam w tej chwili linku, bo jestem w miejscu pracy, ale wynik był taki, że po dołożeniu drugiego GPU (wartości pod obciążeniem) temperatura pierwszego wzrosła o 2*C, a temperatura procesora o 1*C.

Także nie demonizowałbym SLI z kart niereferencyjnych bo o ile w obudowie zadba się o cyrkulację powietrze, to mam:
1. Zacznie wyższą kulturę pracy.
2. Niezauważalnie wyższe temperatury względem SLI z niereferentów.

Z GTX760 brałbym 2x MSI 760 Gaming. Kultura pracy tych kart jest najwyższa na tle innych konstrukcji GTX760, a temperatury na poziomie 70*C to żadne temperatury. W SLI będzie to pewnie około 72-74*C i przy odpowiednio chłodzonej budzie, nie widzę problemu by korzystać z takiego konfigu na co dzień :)

Edytowane przez Ave20

Na jednym z zagranicznych vortali przeprowadzany był swojego czasu test na SLI GTX670 (niereferencyjne) z pomiarem temperatur po dołożeniu do singla drugiego GPU. Niestety nie posiadam w tej chwili linku, bo jestem w miejscu pracy, ale wynik był taki, że po dołożeniu drugiego GPU (wartości pod obciążeniem) temperatura pierwszego wzrosła o 2*C, a temperatura procesora o 1*C.

Także nie demonizowałbym SLI z kart niereferencyjnych bo o ile w obudowie zadba się o cyrkulację powietrze, to mam:

1. Zacznie wyższą kulturę pracy.

2. Niezauważalnie wyższe temperatury względem SLI z niereferentów.

Z GTX760 brałbym 2x MSI 760 Gaming. Kultura pracy tych kart jest najwyższa na tle innych konstrukcji GTX760, a temperatury na poziomie 70*C to żadne temperatury. W SLI będzie to pewnie około 72-74*C i przy odpowiednio chłodzonej budzie, nie widzę problemu by korzystać z takiego konfigu na co dzień :)

Jakbyś mógł podeślij link.

Opinie są podzielone na pół ;/  Składając kompa i od razu zakładając że będę robił SLI nikt nic nie pisał żeby brać referenty, a wypowiadali się również "wielcy fachowcy"... Jedyne co to wspominali że musi być dobrze wentylowana obudowa ( padło na Corsair 500R ) nawiew z przodu oraz z boku ( niemal koniecznie ) na GPU, mowa była o kupnie Gigabyte GTX 760 i później dorzucenie drugiej takiej samej... Tylko z drugiej strony najlepszą opcją chłodzenia w SLI jest referencyjne chłodzenie, nie rozdmuchuje tylko wypada tyłem. MINUS - gorsza wydajność a cena nawet i wyższa. Reasumując, chyba jednak postawie na EVGE. Gdybym ją brał to może by wziąć inna obudowę ( jakąś z oknem ) ? W 500R jest aż 200mm wiatrak :) wiadomo nie zaszkodzi, ale może warto pomyśleć nad jakąś inna, tak aby coś zaoszczędzić... ?