viper277 5 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Witam. Ostatnio postanowiłem zupgrade-ować mojego starego PC-ta, zaczynając od karty graficznej. Wybrałem sobie niedrogi model - Gigabyte Radeon HD 7770 1 GB GDDR5 128 bit, rewizja 2. Po zamontowaniu karty, zainstalowaniu sterowników, odpaliłem League of Legends chcąc sprawdzić o ile tam zwiększyła się wydajność w porównaniu z ostatnią kartą jaką miałem - HIS Radeon HD 4670. I tu zaczyna się problem. Co jakiś czas wyskakują różne dziwne kreski czy inne artefakty, dosłownie na sekundę czy mniej ale jest to uciążliwe, ustawienia w grze ustawione były identycznie jak na starej karcie. Przeinstalowałem sterowniki z płyty CD Gigabyta, zniknęły paski ale pozostały dziwne wielokolorowe "rzeczy" czasami przewijające się po ekranie. Nawet w przeglądarce karta graficzna łapie przysłowiowe "lagi" przykładowo na głównej stronie League of Legends, kiedy moja ostatnia karta graficzna przewijała wszystko perfekcyjnie. Reszta moich podzespołów: - ASUS M3A78 PRO - AMD Athlon 64 X2 6000+ 3.1 GHz (Nigdy nie podkręcany) - 2 GB RAM DDR2 - Modecom Feel 500W Dodam że wtyczka dodatkowego zasilania była podłączona aby uniknąć niepotrzebnych pytań. Nigdy wcześniej nie było problemów czy z zasilaczem czy z procesorem. Będąc teraz na 4670 odczuwam nawet większą płynność. Cytuj Link to post Share on other sites
Skitles 50 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Prawdopodobnie trafił ci się szrot, ale nie chce oceniać z góry Cytuj Link to post Share on other sites
Arekabat 105 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Zmniejsz taktowanie procesora graficznego i ram'u powinno pomóc, ale i tak oddał bym ją na gwarancję czy coś. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 kupiłbym zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
Arekabat 105 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Jak masz możliwość to przetestuj też na porządniejszym zasilaczu bo to co masz to qpa jest. Cytuj Link to post Share on other sites
viper277 5 Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 (edytowane) W sumie zasilacz sie aż tak nie grzeje ale faktycznie słychać go z 4 pomieszczenia dalej. Jeszcze w tym tygodniu postaram się przetestować kartę u kumpla. Jeżeli już to, jakie zasilacze byście polecali? Corsair może? Komputer ogólnie chodzi od początku 2009 roku, także zrozumiałe. Edytowane 23 Lipca 2013 przez viper277 Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Tu nie chodzi o jego temperaturę lecz o marną jakość przez co może nie mieć stabilnych napięć a ta karta może być na to wrażliwa. Na forum jest napisane jaki zasilacz, poszukaj lub podaj choć kwotę jaką masz do wydania. Cytuj Link to post Share on other sites
Arekabat 105 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 (edytowane) Dokładnie temperatura tutaj raczej nie zagraża, bardziej to że Feel to jaracz podzespołów. Edytowane 23 Lipca 2013 przez Arekabat Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 mało stabilne napięcia to mordęga dla podzespołów. Jeżeli taka bomba wybuchnie i nie uszkodzi pozostałych komponentów, to można uznać, za szczęście. Cytuj Link to post Share on other sites
Andro444 0 Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Witam mam ten sam problem tylko ja mam zasilacz 400 wat OCZ (kupiony niecały rok temu) i procesor 2x 2,8 GHz. Mam artefakty tylko w lolu testowałem okolu 7 gier(w tym cod bo2, cs go, bf3 w 1080p). Zmniejszyłem taktowanie pamięci i procesora na minimum nie pomogło nadal występują. Wczoraj miałem tą kartę graficzną Inno3D GeForce GTX 260 Freezer X2. Zastanawiam się nad oddanie jej na reklamacje. Edytowane 23 Września 2013 przez Andro444 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts