Skocz do zawartości

Solidny PC do Gier i Multimediów

Recommended Posts

OK myślę, że już wszystko jest załatwione  :) . Dziękuję wam za cenne wskazówki i porady. Temat już można zamknąć. Komputer zamówię jak pieniądze zostaną wypłacone czyli 12 sierpnia. Dziękuję wam bardzo serdecznie i czekam z niecierpliwością na moje pieniążki.
Pozdrawiam Endruś  ;)

Edytowane przez Endruś

OK myślę, że już wszystko jest załatwione  :) . Dziękuję wam za cenne wskazówki i porady. Temat już można zamknąć. Komputer zamówię jak pieniądze zostaną wypłacone czyli 12 sierpnia. Dziękuję wam bardzo serdecznie i czekam z niecierpliwością na moje pieniążki.

Pozdrawiam Endruś  ;)

Cała przyjemność po naszej stronie. Mimo , że dochodziło do ostrych sprzeczek udało się razem złożyć na prawdę świetny zestaw. Chciałbym , też przeprosić wszystkich za moją awanturniczość , ale po prostu chciałem , żeby autor dostał jak najlepszy zestawik ;P  i jak widać się nam to udało ;p 

Cała przyjemność po naszej stronie. Mimo , że dochodziło do ostrych sprzeczek udało się razem złożyć na prawdę świetny zestaw. Chciałbym , też przeprosić wszystkich za moją awanturniczość , ale po prostu chciałem , żeby autor dostał jak najlepszy zestawik ;P  i jak widać się nam to udało ;p 

Nic się nie stało ważne, że każdy był dla mnie pomocny, a to jest najważniejsze i wykonaliście za mnie jak najwięcej roboty bo sam dużo pewnie bym nie zdziałał i zeszło by mi to nie mało czasu. 

Reszta już mam sądzić z tego sklepu ma zostać bez zmian czy znowu mnie czymś zaskoczysz ??

Jak kolega wyżej napisał jest OK :) Ja tu się udzielałem bardziej ze względu na to, że coś tam działasz w Photoshopie :)

Jak kolega wyżej napisał jest OK Ja tu się udzielałem bardziej ze względu na to, że coś tam działasz w Photoshopie
No działałem bo teraz laptop mi zaczął szwankować i dysk jest prawie zepsuty i tylko tyle, że na internecie piszę i wydałem na niego 1800 zł i teraz nie mam zamiaru ponownie tego błędu popełnić, dlatego chcę już prawdziwy komputer na lata, żeby mi dobrze chodził :)  Potem będę mógł go zmodernizować bo w laptopie to mało mogę zdziałać, a gpu wcale nie  da się wymienić  :)

No działałem bo teraz laptop mi zaczął szwankować i dysk jest prawie zepsuty i tylko tyle, że na internecie piszę i wydałem na niego 1800 zł i teraz nie mam zamiaru ponownie tego błędu popełnić, dlatego chcę już prawdziwy komputer na lata, żeby mi dobrze chodził :)  Potem będę mógł go zmodernizować bo w laptopie to mało mogę zdziałać, a gpu wcale nie  da się wymienić  :)

Takie są te laptopy , co zrobić :)

Nie chcę tutaj spamować mam nadzieję, że nikomu to nie przeszkadza pisanie w tym dziale i Ci którzy chcą złożyć kompa i patrzą na ten temat niech się nie zastanawiają nad laptopem bo to jest najgorsze zło w czystej postaci  :D

Chwilowo tematu nie będę zamykał może ktoś jeszcze ma jakieś pytanie albo coś lub ma więcej troszeczkę pieniędzy to niech pyta  :)Ludzie są tutaj cudowni więc nie bać się pytać :D

A laptopa sprzedam dla brata żebym miał już głowę spokojną  :rotfl:

Pierdoły... laptop laptopowi nie równy. Możesz kupić baardzo solidny laptop i możesz kupić stacjonarkę złożoną z kiepskiej jakości podzespołów, awarie są i tu i tu...

Oczywiście nic nie jest idealne , ale mi w ciągu kilku lat poszły 2 laptopy , a solidny laptop kosztuje fortune w porównaniu do solidnego piecyka :)  

Rozumiem ale lepiej jest dołożyć i wydać na komputer niż laptop, bo chyba żeby laptopa podzespoły równały się z komputera podzespołami trzeba pewnie wydać o wiele wiele więcej niż tylko te 1800 zł co wydałem na swojego.

Oczywiści , ale zależy do czego , bo jak cenisz sobie przede wszystkim mobilność , to taki laptop może się przydać ,ale za konkretnego laptopa trzeba słono zapłacić i nie będzie to najszybsza machina do gier ;)

Jaką fortunę, za 2 koła można mieć E530 (ThinkPad), nie do zajechania

Chodzi nam tutaj o porównanie wydajności w podobnej cenie za laptopa , a za komputer.

Nie chcę broń Boże Ci teraz mieszać czy coś :) ale jeśli chciałbyś pracować w PS tak na poważnie to można by iść w taki zestaw:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=71068&s=72905&s=77392&s=75830&s=67056&s=76804&s=74684 (jest tu 8-wątkowy procesor, ale i słabsza 660-tka). Jest to droższe o 60zł od tego co zaproponował gtxxor.

To co masz teraz jest bardzo dobre jako taki uniwersalny zestaw w tym budżecie :) Ja tak trochę patrzę przez pryzmat PS'a więc musisz mi wybaczyć :)

Nie chcę broń Boże Ci teraz mieszać czy coś ale jeśli chciałbyś pracować w PS tak na poważnie to można by iść w taki zestaw: http://techplanet.pl...s=76804&s=74684 (jest tu 8-wątkowy procesor, ale i słabsza 660-tka). Jest to droższe o 60zł od tego co zaproponował gtxxor.   To co masz teraz jest bardzo dobre jako taki uniwersalny zestaw w tym budżecie Ja tak trochę patrzę przez pryzmat PS'a więc musisz mi wybaczyć

Wnioskuje po twojej wypowiedzi i zestawie komputera, że również pracujesz na photoshopie :) Ale nie tylko na nim bym pracował. 

Komputer byłby zastosowany do obróbki wideo, konwersji danych, różnych edytorach do gier typu RedKit. 

I czy ten procesor (co podałeś intel xeon) jest dobry do gier jak to się prezentuje BlueMike??

Edytowane przez Endruś

Ano pracuję :) Na Photoshopie i nie tylko

Jak pisałem nie chcę Ci mieszać w głowie, ale z drugiej strony zamawiasz zestaw za 3 tygodnie, więc można rozważyć wszystkie opcje.

Ten Xeon to technicznie rzecz biorąc prawie i7 (taki bez K). Prawie - bo nie ma zintegrowanej grafiki i ma taktowania niższe o 100MHz. W grach byłby wydajniejszy od tego i5, którego masz aktualnie w zestawie. Z drugiej strony obsługuje Hyper Threading, co może się przydać w innych zastosowaniach, które wymieniłeś.

Co do gier to ważniejszą sprawą jest, że aktualnie biorąc Xeona trzeba by brać GTX 660, która jest zauważalnie słabsza od GTX 760 (zobacz wykres na 1 stronie - 760tka byłaby w okolicach GTX 670). I dlatego nie chcę Ci nachalnie proponować Xeona, bo jeśli sporo grasz to może się okazać, że lepszym wyborem jest to co Ci koledzy dobrali - i5 + GTX 760.

Dobrze, jeśli by się któryś z ekspertów wypowiedział, czy warto w ogóle rozważać Xeona do zastosowań, które podałeś. Na razie zostańmy przy tym co zostało wyżej ustalone :)

Dobra jutro porozmawiamy na ten temat. Będę gdzieś koło godziny 10 i później po południu koło 15 (może nawet wcześniej zależnie kiedy robotę skończę) :D 

@BlueMike jesteś bardzo pomocny zaczynam czytać troszkę o tym procesorze i wydaję się być dobry bo lepiej powinien się spisywać w nagrywaniu filmów z rozgrywki np. frapsem (tak piszą na innych forach) i piszą, że dobry by był do testowania własnego serwera do gier co mnie bardzo ucieszyło bo na pewno będę z tego korzystał. Ja ten komputer jak kupię to będzie mi służył przez dłuższy okres czasu więc muszę rozważyć twoje odpowiedzi :) 

Wiadomo co lepsze wymaga większego kosztu. Mam teraz troszkę czasu to przeanalizuje podzespoły i jak z ceną będzie się to prezentować. Czekam na kolejne odpowiedzi, również od ekspertów i od tych co mają styczność z takim sprzętem :)

Tylko pamiętaj że GTX660 jest dużo słabszy od GTX760 i to, co w grach przy nagrywaniu nadrobi CPU, zostanie "stracone" przez kartę graficzną. W rezultacie efekt będzie podobny. 

Coś za coś ;_)

SPAM

Edytowane przez sid vicious