Skocz do zawartości

Recommended Posts

Najprawdopodobniej wezmę coś takiego:

http://www.mediamarkt.pl/nowy-sacz/aparat-samsung-wb250f-bialy,id-844272

Spodobał mi się z wyglądu, a również dużo czytałem, że nie jest zły. Ten wybór nie jest jeszcze ostateczny ale tak na 75% wezmę ten.

Ta, nie ma to jak wypytać co jest najlepsze a potem wziąć coś o wiele gorszego i w wyższej cenie :D No ale twój wybór...

• Popieram 1
  • 2 tygodnie później...

Zapytaj osób które te opinie wystawiają :-P Jak ktoś nie ma wymagań odnośnie jakości zdjęć to mu to wystarczy, tak samo jak ktoś nie miał kontaktu z niczym lepszym.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

UWAGA! Jest opcja by moje środki powiększyły się do 800zł. Wiem, że niektórych już to denerwuje, no ale dziś rozmawiałem z rodzicami i są w stanie mi dołożyć troszkę funduszy. Tylko jak myślę o sumie 800zł to nasuwa mi się pytanie, czy warto? Więc czekam na Wasze odpowiedzi, opinie etc.

Do 800zł spodobał mi się

http://www.mediamarkt.pl/nowy-sacz/aparat-nikon-coolpix-l820-czarny,id-848648

Edytowane przez MrGucio9

Według mnie za tą cenę tom już bardziej przez jednych osławionego przez innych znienawidzonego Canona SX240/260. 

A tak szczerze, najlepiej podejdź do np. Media Markt, tam część aparatów powinna być włączona(chociażby w moim tak jest), pobaw się tymi co Ci polecili i wybierz ten który Ci najbardziej podpasuje. I myślę, że będzie to najlepsza dla Ciebie rada. Nie wiem co reszta na to. 

Do 800 zł Canon SX240/SX260 albo Sony WX60. Pierwszy ma duży zoom, drugi więcej funkcji.

Ten Nikon lepszych zdjęć nie zrobi, jedynie zoom ma większy i jest mniej wygodny w użytkowaniu (bo jest duży).

Moim zdaniem nie ma sensu naciągać budżetu, bo lepszych zdjęć nie będziesz miał. Co najwyżej zoom większy. Tak więc jeśli ci na zoomie nie zależy to bierz tego WX60, ewentualnie rozważ IXUSa 125 HS bo jest tańszy (ma mniej funkcji i trochę mniejszy zoom).

Edytowane przez Luki91

Cześć! POLECAM aparaty Nikon D800 czy Canon 5D Mark III .... Obaj najwięksi producenci sprzętu fotograficznego, wprowadzili nowe, flagowe modele lustrzanek...Oczywiście do obu lustrzanek można podłączyć dodatkowe lampy błyskowe. Jednak Nikon ma już jedną wbudowaną. Nie przyda się ona profesjonalistom, ale Canon w ogóle nie ma wbudowanej lampy.

//e

Autor chce wydac 600zl!

Edytowane przez dodo24x

Cześć! POLECAM aparaty Nikon D800 czy Canon 5D Mark III .... Obaj najwięksi producenci sprzętu fotograficznego, wprowadzili nowe, flagowe modele lustrzanek...Oczywiście do obu lustrzanek można podłączyć dodatkowe lampy błyskowe. Jednak Nikon ma już jedną wbudowaną. Nie przyda się ona profesjonalistom, ale Canon w ogóle nie ma wbudowanej lampy.

//e

Autor chce wydac 600zl!

Już napisałem, że nie 600, a 800 :)

Zależy do czego chcesz aparat ? jeśli priorytetem mają być tylko zdjęcia to najtańsze modele jeszcze dostępne.

Panasonic Lumix DMC-LS70
Panasonic Lumix DMC-LS75
Panasonic Lumix DMC-FS30EP-K
Panasonic Lumix DMC-FS 22
Z tej samej półki masz zdjęcia z mojego aparatu http://forum.benchmark.pl/topic/81698-aparat-kompaktowy-dla-laika-do-1200z%C5%82-dylemat-mi%C4%99dzy-kilkoma-modelami-prosz%C4%99-o-pomocporad%C4%99/

Ja bym szedł w Canona, bardziej intuicyjny dla mnie, mniejszy, a mimo tego dobrze leżący w dłoni. O zasilaniu nie będę wspominał gdyż oba systemy mają swoje plusy i minusy, choć ja osobiście jestem zwolennikiem Akumulatorów, a nie paluszków. Jeśli chodzi o jakość wykonania również Canon stoi na trochę wyższym poziomie, wszystko jest spasowane i zwarte ze sobą. Jeśli chodzi o tryb auto to w Canonie ten tryb SmartAuto działa i to całkiem fajnie, a jak masz jakąś stałą paczkę znajomych można wprowadzić ich twarze do rejestru(do 12 bodajże) i w tłumie automatycznie na nich się skupia(żeby nie było testowałem to, i działa nie zawsze dokładnie ale, ma rzeczy nieomylnych). 

Ja bym bardziej jednak doradzał SX240HS albo nawet rozejrzyj się za 260, bo różnią się tylko GPS'em a czasem na promocji można je w tej samej cenie dorwać lub taniej. 

No więc tak dzisiaj byłem w Media Markt oraz RTV Euro AGD i bardziej przekonujący wydał się pan w Media, ponieważ w Euro koleś nic nie wiedział o aparatach, w zasadzie wiedział tyle co wyczytał ze strony internetowej ich sklepu. Przechodząc do propozycji pana z Media, polecił mi on jak najbardziej NIKONa Coolpix L820 oraz coś mniejszego o czym już pisałem tzn. Samsung WB250F Smart Camera ( w zestawie do niego mógłbym dostać oryginalny futerał Samsunga ale to szczegół ). Oczywiście w grę również wchodzi Canon SX240 HS, jednak najbardziej do mnie przemawia Nikon mimo, że wygląda na dużego to taki nie jest gdy weźmie się go do ręki. Sam nie wiem co zrobić do końca. W poniedziałek udam się jeszcze do znajomego fotografa w celu podjęcia ostatecznej decyzji. Jednak mimo wielu postów wciąż do końca nie wiem co wybrać :D.

Już widzę jaki będzie efekt: trzy strony tematu na forum, a ty i tak kupisz to co ci wciśnie sprzedawca :facepalm:

No ale cóż, twoje pieniądze, twoja decyzja :)

W poniedziałek udam się jeszcze do znajomego fotografa w celu podjęcia ostatecznej decyzji.

Jeśli używa Nikonów, poleci Nikona, jeśli Canonów, to Canona :)

Edytowane przez Luki91

Byłem u tego fotografa i polecił mi Nikona dlatego, że ma lepszą światłoczułość, chociaż sam używa Canona tylko, że Nikon Coolpix P310 mimo iż wykracza on poza moje środki. Zdecydowałem się na Nikona L820, bo z tych 3 wiele osób mi poleciło właśnie jego, a i on sam przypadł mi do gustu i ma w miarę dobre parametry i chociaż brak mu funkcji manualnych to myślę, że się nie zawiodę, kupię go przy najbliższej okazji w Media Makrt. Dziękuję wszystkim za starania w tym temacie :).