Celdur 0 Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Witam serdecznie. Mam problem z uzyskaniem chociażby stabilnego 3.8Ghz na płycie GA-MA770T-UD3P, a ponoć to taka "dobra" płyta do OC. Kręcę zwykle samym mnożnikiem + podnoszę napięcie dla MB oraz CPU. Co źle robię? Wczoraj podkręciłem do 3.7Ghz na 1.386V i NB na 1.2V Podczas gry nie wysypało przez długi czas, więc może jest OK. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
lewas 0 Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 kręcisz podnosząc mnożnik??i tych voltów też chyba coś mało a płyta tak jest jaknajbardziej dobra do oc Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 http://www.ocbase.com/perestroika_en/index.php?Download proszzz... sciagnij sobie zainstaluj... odpal test na 30 minut... jak przejdzie to masz w miare stabilne. Tylko sobie monitoruj temperatury bo to CPU nie powinno wychodzic ponad 60-65C. Napiec mobo niemasz co podnosic. zmieniasz tylko mnoznik nie chodzi ci o wysokiego HTlink'a odpusc i zostaw to napiecie nb... !!! btw ile ta plyta ma standardowo bo jeden z kolegow (podejrzewam) chyba wlasnie je upalil/ Chodzi mi o napiecie NB 1.1v ??? Cytuj Link to post Share on other sites
Celdur 0 Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Tak dla NB jest 1.1 Czyli tylko kręcić mnożnikiem i V dla CPU? Mi wszyscy mówili, że aby było stabilnie od 3.8Ghz to trzeba też kręcić mostek.. Próbowałem kiedyś 3.9Ghz na 1.45 dla CPU i podczas gry.. niestety.. A wszystko to dla 5870 aby jej nie ograniczać już totalnie.. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 1.45 to juz duzo. Moj stary phenom szedl na 3.5 przy napieciu w granicach 1.33 pozniej do 3.7 nawet 1.5 niezbyt pomagalo. Co do NB krecilem szyna... htlink/fsb jak to sobie nazwiesz... na 280. i nawet na 1.15 nb nie musialem podnosic. wiec niesadze. Jak chcesz dla pewnosci trzymaj sie z nb nie wyzej 1.2v EDIT viewtopic.php?f=5&t=9271 przeczytaj to Cytuj Link to post Share on other sites
Celdur 0 Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Mi się wydaję, że coś kręcić dużo nie mogę przez tą płytę, albo coś innego się gryzie. FSB wolę nie podnosić bo mam DDR3 1600mhz a płyta też więcej nie obsługuje. Szkoda, że nikt nie ma tej płyty i tego samego CPU.. Wtedy może mógłby mnie poinstruować. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Obniz czestotliwosc pamieci. do 1333 i krec lekko fsb. obnizajac tez taktowanie dla nb nie wiecej niz 2100-2200. miedzy 1333 a 1600 roznicy wydajnosci w grach i wszelakich domowych zastosowaniach nie ma! Cytuj Link to post Share on other sites
Celdur 0 Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Taktowanie płyty standardowo mam ustawione na 2000mhz (mnożnik chyba x10 o ile dobrze pamiętam) Aha i zwykle kręcę w systemie używając AMD OverDrive, bo klawiatura Bluetooth robi swoje. A przełączanie czasami mnie drażni Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Wiec zjedz z nim do 1800 tak samo z tym drugim (niepamietam nazwy - sa polaczone) jak uzyskasz stabilny wynik bedziesz mogl sie bawic w podnoszenie tych mnoznikow. Cytuj Link to post Share on other sites
Celdur 0 Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Czyli radzisz zmniejszyć mnożnik CPU oraz płyty i kręcić FSB zmniejszając przy tym RAM z 1600mhz na 1333mhz? Matko.. Ja to jednak chyba za mało jeszcze wiem o tym OC. Jedyne co mi wychodzi to lekkie kręcenie sofcikiem od AMD. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 jak to ustawienie testowales i komp jest stabilny.. krec FSB minimalnie robiac tak wlasnie jak powiedziales bez obnizania mnoznika. NB nie dawaj wiecej niz 1.2 ogolnie wszystko typu nb ht blablabla staraj sie nie dawac wiecej niz 0.1v wiecej .. wiadomo z wyjatkiem cpu tego trzymaj raczej ponizej 1.4 jesli chcesz jechac z takim ustawieniem 24h/dobe no moze max 1.45 ale to juz przy dobrym chlodzeniu i ja za to nie recze ;P EDIT: FSB podnies o 10mhz pozniej kroczki rob co 5mhz.. sprawdzajac stabilnosc i temp. 60C staraj sie nie przekraczac.. Cytuj Link to post Share on other sites
Celdur 0 Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Dobrze.. Obniżę RAM do 1333mhz CL7 , mnożnik CPU zostawię tak jak jest x16 i będę kręcił lekko FSB. Napięcie może na sztywno ustawić od razu 1.386-1.4V? Tych 2000mhz płyty w takim razie mam nie ruszać tak? Właśnie i chłodzenie też muszę zmienić bo mam Katana 3, a to nie jest zbyt dobre przy większym napięciu. Myślę nad Thermalright 120 Extr rev. C. Oby był dobry. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Niewiem jak z cena thermala... ewentualnie stand. polecany mugen... lub ja moglbym ci polecic noctua nh-u12p se2/albo pierwsza. Pierwsza powinna byc tansza. Na am3 bedzie mialo lepsze mocowanie (starsze pozwala obracac go o 90stopni) od SE2 rozni sie tym ze ma jeden "wicherak" ale i tak swietnie daje rade (przy mojej budzie wykrecony procek na 3.5 nie przekraczal 40-45C Cytuj Link to post Share on other sites
Celdur 0 Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Mi to jednak coś nie idzie.. Kręcę mnożnikiem do 3.7ghz daje V na 1.375 i podczas CCCT niebieski. Albo mam kiepską sztukę, albo ta płyta się na guzik nadaje. NB V podnoszę do 1.2. Może niepotrzebnie w ogóle podnoszę NB? To w ogóle czemuś pomaga? btw. kupiłem takie cudo http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... Rev_C.html Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 OC nie zależy tylko od płyty głównej. Też mam problem z kręceniem proca. U mnie stabilne taktowania kończą się na 3,8 GHz (core i5 750). Ale z drugiej strony procesor i tak jest wystarczający. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Sprawdz w cpu-z jaka rev procka jesli c2 to mozliwe ze slabo cos. Jak przyjdzie cudo sproboj puscic go na 3.7 z wiekszym napieciem, wszystkie wtyczki do mobo z zasilacza podpioles? Nb powinno sie podnosic nieznacznie raczej bo latwo upiec.. zeby wyciagnac wieksze fsb/ htlinki itp. podnosisz napiecie NB vid to bodajrze kontrolerek pamieci..? daj troszke wiecej.. 1.2 np.. wiecej mozna ale lepiej nie... Cytuj Link to post Share on other sites
Celdur 0 Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 No niby tak, ale mój ogranicza ładnie grafikę.. Twój na 3.8Ghz dałby jej lepiej radę Po 10 min OCCT nie walnął mi błędem ani niebieskim przy 3,7Ghz ale 1.4V. Temperatury już wtedy są ładne.. Czekam więc na nowe chłodzonko.. Wcześniej jak dałem mniej niż 1.4V to przy 3.7Ghz bardzo szybko był reset.. NB Vid control dla pamięci raczej nie muszę chyba podnosić skoro nie kręcę FSB? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Mozesz minimalnie podniesc kontrola i nb naprawde nieznacznie. Sprawdz jeszcze jakie masz spadki napiecia. Załózmy do ilu z tych np 1.38V spada pod obciazeniem OCCT. CPUZ Cytuj Link to post Share on other sites
Celdur 0 Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 No właśnie nie wiem dlaczego, ale jak ustawiam na 1.4V w AMD OverDrive to w OCCT pokazuje 1.39. Tak zauważyłem, że w OCCT pokazuje zawsze troszkę mniej niż faktycznie ustalam. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Może płyta ma Vdropa? U mnie na core i5 i UD3 też tak jest. Cytuj Link to post Share on other sites
Celdur 0 Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Lekko odkopię temat.. Czy 1.55V uszkodzi ten procesor? Obecnie mam stabilne 3.8 na 1.5V Chłodzenie Thermalright ultra-120 Extreme rev. C więc nie dopuszcza nawet do 60 stopni w OCCT. Nie ukrywam, że fajnie byłoby mieć 3.9-4.0Ghz Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Nie polecilbym.. tu juz nie chodzi o temperature. Napewno skrocisz mu zywotnosc... Do ilu ciezko powiedziec zbyt malo osob trzyma taki procek przez dlugi czas na tym napieciu... moze pasc po 4 latach (co generalnie mialbym gdzies.. ) albo np za 8 miesiecy... a to juz ból... To napiecie jest juz znaczne.. chcesz podbic o 0.05 dla kolejnych 100mhz.. wg mnie niema najmniejszego sensu. Cytuj Link to post Share on other sites
Celdur 0 Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Rozumiem.. No dobrze, w takim razie nie będę próbował dawać już wyżej. Aczkolwiek i tak planuję wymienić płytę i CPU za jakiś czas. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 dla Testu mozesz ale osobiscie mialem podobnie z amdkiem... Poszedl mi na 3.5 bez znacznego podnoszenia napiec.. pozniej raz ze na procku musialem mu dowalac niewiadomo ile.. to i zeby szyne stabilnie utrzymac NB i inne komponenty mobo... tak ze 3.5 zostalo. Jak masz czas poszukaj na zagranicznych forach moze znajdziesz wypowiedzi o trzymaniu procka na takim napieciu ja raczej nie spotkalem sie. Gdybym wiedzial ze proc na 1.6v np padnie po 2 latach..to bym sie tym raczej nie przejal.. ale ryzykowac padliny po paru miesiacach nie zamierzam Edit: szukalem gdzies znalazlem pare postow osob trzymajacych napiecia 1.55 od pazdziernika tamtego roku.. no ale co dalej.. procek nadal mlody i szkoda by go bylo stracic np na czerwcu Cytuj Link to post Share on other sites
Celdur 0 Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 I nie chodzi o to, że jestem chory przy niskich taktach, tylko tego, że próbuje nie ograniczać bardzo karty. Ale i tak nawet przy 4.0Ghz na tym CPU ograniczam o jakieś 20%. Przykre. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts