Skocz do zawartości

Czy ten zestaw bedzie działać?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez nero312,

Recommended Posts

Złożyłem zestaw który nie mam pewności że pójdzie i dlatego dziele się z nim abyście mi troche pomogli, od razu proszę o, jeśli jest taka możliwość, napisanie jakiegoś zamiennika który będzie tańszy a wydajność zmniejszy się o nie wiele bądź wcale a cena spadnie o kilka cyfr.

1. PROCESOR - i tu mam pierwszy dylemat: Core i7-3770k czy Core i7-4770k różnica o 150zl ale o jedną generacje do przodu więc pytam czy warto?

2. GRAFIKA - RADEON 7870. (wchodzi w gre również gtx 660 ti ale tu cena... lub radek 6970 ale to z kolei słabeusz troszke)

3. ZASILACZ - Be Quiet! i chyba 500W styknie (80+gold)

4. PŁYTA GŁÓWNA - MSI Z77A-GD55 (nie przereklamowane?)

5. RAM - Kingston HYperX 2x4GB DDR3 (myślałem też nad 2x2 gdyby hajsu nie starczyło)

6. DYSK - Jakiś dobry HDD 500gb bo na ssd mnie nie stać

7. OBUDOWA - Tu nie ważny wygląd, ma poprostu ładnie trzymać wszystko w kupie i mnie dobrą 'klime'

Suma:

1. 1350zl

2. 800zl

3. 350zl

4. 500zl

5. 300zl

6. kolo 200zl?

7. myśle kolo 300zl

--------------------

3800zl

du*a troche z hajsem, luźna granica u mnie to 3000zl, po prostu jak by się okazało że wyjdzie 3400 to pewnie jakoś udźwigne kosztem wydajności, jednakże wolałbym kolo 3000, może ramy inne? może płyte główną? lub co innego?? :D xd

Dzięki z góry za pomoc

Moim zdaniem zestaw bez sensu, ze wzgledu na stosunek procesor-karta. Potrzebujesz zestawu do rownych 3000 zl? Lap moj :P

Cpu: i5-4570 4x3,2

Gpu: Gigabyte gtx 760 2gb warto dolozyc do niego, zamiast 660ti

Mobo: MSI B85 G43 dobra plyta, military class, usb 3.0 puszczane na front, raczej na niej nie naszalejesz z OC

Case: SPC m40 gladius moim zdaniem najlepsza obudowa w cenie 200 zl, ale wiadomo - kwestia gustu

Psu: thermaltake 530w modular, zostaje jeszcze Ci z zapasem

Ram: dobierzesz sobie jakis tam ram 2x4 gb cl9 1333mhz (1600 nie ma sensu, w grach roznicy nie poczujesz)

Hdd: seagate barracuda 1tb sata 3

Naped (jesli potrzebujesz) - cos sie znajdzie za 7 dyszek

Sumujac wychodzi Ci jakies 3000 z malym hakiem. Jesli chcesz wydac to 3400 to zamiast gtxa 760 wez 770, ale najpierw napisz ile mozesz max przeznaczyc na blaszaka, do czego bedzie uzywany i czy bedziesz go krecil. Nie rozumiem tylko tego, ze za procesor jestes w stanie wydac 1300zl i twierdzic ze do tego zestawu karta za ~900zl jest za droga. Jesli grasz to cenowo karta>procek. Jesli komputer ma sluzyc do pracy to zwracam honor, ale nie okresliles swoich wymagan w pierwszym poscie.

Pozdrawiam.

Wytapane.

Edytowane przez Klikacz
  • Popieram 1

dzieki, wgl nie zaglądnąłem do wzoru.

• Zastosowanie komputera : GRY
  • Maksymalna kwota : 3000zl
  • Których części potrzebuję : Wszystko co w jednosce centralnej prócz cd i dvd
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : NIE
  • Rozdzielczość mojego monitora : 1980 x 1080 24cale
  • Specjalne wymagania : --
  • Części z poprzedniego komputera : --
  • Własna propozycja zestawu: juz po refleksji z postu wyżej

1. PROCESOR - Core i5 4570

2. GRAFIKA - myślałem nad tym 660ti ale 760 jest o troche gorszy lecz jets to jednak generacja wyżej

3. ZASILACZ - Be Quiet! i chyba 500W styknie (80+gold)

4. PŁYTA GŁÓWNA - MSI B85-G43

5. RAM - Kingston HYperX 2x4GB DDR3 (myślałem też nad 2x2 gdyby hajsu nie starczyło)

6. DYSK - Jakiś dobry HDD 500gb bo na ssd mnie nie stać

7. OBUDOWA - SPC m40 gladius

• Inne : nie wiem jakby było z chłodzeniem, czy jest potrzeba kupowania jakiegoś dodatkowego ?

Miałeś racje co do gpu i cpu, dzieki. Zmodyfikowałem, jakieś uwagi?

Gość rezerwuar

Proszę bardzo, gotowy zestaw : http://www.morele.net/koszyk/

Jeżeli nie bedziesz podkręcal procesora to chłodzenie jakieś specjalne Ci nie potrzebne.

W zestawie co podalem: tańszy zasilacz, który spokojnie sobie poradzi (+ modularny), RAM też tańsze 1333mhz polskiej firmy :) 

A co do karty graficznej to GTX 760 jest wydajniejszy od 660Ti, no i tak jak napisałeś jest generacja wyżej :)

• Popieram 1

@up2

Wszystko super, tylko mam 2 pytania:

W takiej samej cenie (800zl) mam core i5 4570, czyli generacje wyżej to chyba lepiej?

Co do zasilacza jeszcze, wcześniej zawsze miałem problemy z zasilaczem i teraz chciałbym mieć jakiś porządny dlatego chciałem z certyfikatem 80+gold i do tego markowej firmy, silentiumpc nie znam, więc pytam się was czy to dobry zasilacz bo o 100zł więcej mam ten który wskazałem w trzecim poście.

@up nic nie ma w tym koszyku ;o

• Rozwiązanie

Oj sorry mój błąd, coś poszło nie tak... 

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=77781&s=72453&s=50390&s=73528&s=77873&s=77608&s=77562

To samo co miałem na Morele :)

A jeśli chodzi o praocesor to masz rację jest generację nowszy i wydajniejszy, dodatkowo jest to nowa podstawka, na którą w przyszłosci może pojawić sie kilka nowych procesorów co daje późnijeszą możliwość rozwinięcia zestawu.

Zasilaczem nie musisz się martwić jest to sprawdzona marka :)

Edytowane przez nero312
  • Popieram 1