Skocz do zawartości

Recommended Posts

@UP

Nie zgodzę się z tobą. Jest parę przypadków na forum żę ludzie na boxobym chłodzeniu narzekali że tam dochodzi do około 100 stopni ale zastanówmy się jaka jest tego przyczyna? Możliwości są dwie albo wadliwy procesor albo wadliwe chłodzenie co nie zmienia faktu że oba te przypadki kwalifikują oddanie procka na gwarancie ponieważ procesor na boxowym chłodzeniu powinien mieć akceptowalne temp. Druga sprawa jeszcze nie tak dawno jak wychodziły ivy też było marudzenie że procki się grzeją itp. lepiej kupić SB a teraz nagle IB takie wspaniałe i już się nie grzeje? Może od razu polecić autorowi jakiegoś SB i z głowy

• Popieram 4

myślę że na Macho 120 nie będą takie tragiczne temperatury. pozatym on raczej nie będzie nic podkręcać bo sie na tym kompletnie nie zna. A po za tym starczy mu na długo bez podkręcania procek. który głównie używać będzie do gier. Wiec myśle że i5 mu powinno wystarczyć.

Co do temperatur to wydaje mi się że to sprytny chwyt intela, po jakimś czasie procesor padnie, i będzie trzeba kupić nastepny , a co za tym idzie wiekszy zysk ze sprzedaży :D. Więc wydaje mi się że to było celowe doprowadzenie procesora do takiego stanu by osiągał wyższe temp niż w przypadku Sb gdzie mamy luta zamiast gluta.

Myślisz że bym się wypowiadał na ten temat jak bym o nim nic nie wiedział? Widziałem różne testy i czytałem różne artykuły i uważam że haski to dobry procesor. A tak swoją drogą ciekaw jestem czy jak wyjdzie Broadwell to też będzie taka szopka nie kupuj Broadwella bo się grzeje weź haswella.

Zdecydowanie haskiego nowa platforma prawdopodobnie będzie możliwość dalszego rozwoju

ta ciekawe że za dobrą płytke trzeba dać 400+ i ma to samo co 1155 , bez sensu jest pisanie że to jest przyszłościowe jak wyjdzie ten brodwel to będzie 1150 martwe. Dopóki nie wejdzie ddr4 ci co kupili SB/Ivy tak czy owak mają wydajność w dużym zapaśie . Są tacy co jeszcze siedzą na 1366 i im to nie przeszkadza bo to wciąż wydajna platforma. Reasumując ivy/sb tańsze są używane i nowe , płytki są tańsze nie oznacza to że gorsze i do tego potencjał OC. Jeszcze jedno można pochwalić SB za niskie temperatury . Kupując szajswella+płytke stać nas na Sb/ivy+płytka+chłodzenie+ może ram a jak ktoś  chce pakować w 1366 to stać go na proc+płytka+ram+chłodzenie i jeszcze mu zostanie . Polecanie szajswella jest bez sensu można wydać mniej i mieć te 5% wydajności mniej co można zniwelować po OC .

Broadwell będzie na ta sama podstawkę co Haswell // jg

ORT. /sv

Edytowane przez sid vicious
  • Popieram 1
Do puki nie wejdzie ddr4

DDR4 ma być dopiero za około 1,5 roku w Haswell-E więc do platformy dla kowalskiego poczekamy sobie ze 3 lata albo i więcej a cena tej pamięci będzie kismiczna

Kupując szajswella+płytke stać nas na Sb/ivy+płytka+chłodzenie+ może ram

Bzdura. Oto przykład że platforma oparta o Haswella wcale nie musi być droższa od IB

i53570k - 869zł

i54670k - 899zł

Różnica - 30zł

Płyty

ASUS SABERTOOTH Z77 s.1155 - 869 zł

Asus SABERTOOTH Z87 s.1150. - 905 zł

Różnica - 36 zł

GIGABYTE GA-Z77-HD3 Z77 s.1155 - 395 zł

GIGABYTE GA-Z87-HD3 Z87 s.1150 - 445 zł

Różnica - 50 zł

Jak widać różnica wyniesie około 60-100zł wieć nie kupisz za to chłodzenia i ramu

Edytowane przez Faflucy
  • Popieram 1

Ale kupisz chociażby Spartana od SilentiumPC.

Spartan akurat nie nadaje się do mocnego OC ani w Ivy ani też w Haswellu. Tutaj jedynym sensowym rozwiązaniem jest Macho BW. Akurat różnica w cenie miedzy Ivy/Hawswell jest tak mała że nie warto brać starej podstawki. Tym bardziej że 4670K jest trochę wydajniejszy od 3570K oraz ma lepsze GPU. Ty najwyraźniej masz już ból du*y bo wyszła nowa podstawka i teraz trzeba wszystkim dookoła wmawiać że to co moje jest właściwie najlepsze :rotfl:

Oczywiście, osoby które aktualnie siedzą na 3570 nie muszą się przenośić na nową platformę ale osoby którę dopiero teraz kupują nowy komputer powinni zaopatrzyć się już w Haswella. Będzie to bardziej to przyszłościowe i wydajniejsze rozwiązanie.

Edytowane przez m3chanical
  • Popieram 1

Każdy wybór jest dobry sb ivy czy has, jak chcesz zaoszczędzić może nie dużo ale zawsze, to kup sb np:2700k(ivy prawie ta sama kasa) który robi nieraz 5ghz na dobrym powietrznym chłodzeniu(kolega użytkuje go już prawie 2 lata raz pastę zmieniał). No niestety prawda jest taka że ivy i trochę bardziej has.. się grzeją i będą co raz bardziej po upływie czasu. Na moim ivy 3770k przy 4,5 ghz jest ok w dni nawet b. ciepłe. A pamiętacie upał w maju no to links wył. kompa. Dziś jest ok 80 stopni. Ale nigdy tego mojego ivy nie dojechałem w codziennym użytkowaniu do 100 czy nawet 90. Należy pamiętać że SB to tylko karty pci e 2,0 nie czy 3,0 , co prawda na razie niema kart które by to wykorzystały. Druga rzecz jak ktoś kupuje i7 to nie dla grafiki w tym procu , tylko po to żeby dobra grafika a nawet średniej klasy hulała na maxa. Kolega ma 2700k z tymi 5ghz i leje mój proc bo umnie 4,6 max .