Skocz do zawartości

7850 vs 7790 vs ?

Recommended Posts

Witam forumowiczów :)

Mam dylemat . Chciałbym kupić kartę graficzną i zastanawiam się pomiędzy Radeon HD 7850 a Radeon HD 7790 + chciałbym kupić odpowiedni zasilacz do karty .Radeon HD 7850 kosztuje około 700zł a Radeon HD 7790 około 500zł więc 200 zł mniej . Czy wzrost mocy jest adekfatny żeby dopłacać te 200zł ?  Co radzicie ? Jaki zasilacz mam wybrać ? A może mam kupić inną kartę ? Jakiej firmy ma być ta karta ? Dużo osób też bieże pod uwagę w tych cenach kartę Geforce GTX 650 TI BOOST Zasilacz mam 400 W Modecom feel z 6 letnim stażem :P Mój procesor AMD Phenom II X4 965 BE . Płyta główna : GIGABYTE GA-78LMT-S2P . I 1 kostka ramu 4 GB . [ Pamięć RAM DDR3 KINGSTON 4 GB/1333MHz PC3-10600 CL.9 ] . Proszę o doradzenie mi w tej kwestii http://forum.pcformat.pl/images/smilies/sup/wesoly.gif

Edytowane przez Seba8700

Witaj ;)

Pomiędzy HD7850, a HD7790 jest stosunkowo niewielka różnica.  Czy adekwatna wydajność/cena? Czysto teoretycznie. Wg 3dmarka11 HD7850 - 6155* , a HD7790 - 5690*. Teoretycznie z obliczeń wychodzi na to, że HD7850 jest szybszy od HD7790 o jakieś ~8,2%.

Sugerując się podanymi w Twoim poście cenami 700zł i 500zł, rożnica jest ~40%. Tak więc cena/wydajność jest beznadziejna.

WNIOSEK: szukaj GTX660, bo w cenie powinieneś się zmieścić :D Będzie konkretniejszy wzrost wydajności . Albo dozbieraj 60 zł do HD7870, co jest bez sensu, bo 80 dyszek więcej i GTX660Ti jest Twój. I różnica duża i raczej opłacalna.

*źródło: http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych

//edit

A jaka jest różnica miedzy 660 a 7850? Niekompetencja! 

@dodo24x Nie rozumiem? Przecież GTX660 > Hd7850... Jak już to HD7870 i GTX660 można porównać.... Różnica jest np. pomiędzy technologiami np. PhysX, CUDA. Różnią się TDP, podatnością na OC, max temp.

Edytowane przez graficzek
dozbieraj 60 zł do HD7870, co jest bez sensu, bo 80 dyszek więcej i GTX660Ti jest Twój

nie opłaca się radeona, a nvidia tak? :D

słuchajcie, myślac tak, to lepiej kupić hd6670, bo się najbardziej opłaca...

7850 można by kręcić..

Edytowane przez Bichits

Rozejrzałem się jeszcze trochę po necie i w top 10 kart miesiąca znalazła się ta karta : http://sklep.benchmark.pl/product/170544/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Radeon_7850_MSI_1GB_DDR5_OC_HDMI_DVI_2xminiDP_PCI_E_.html . Jak dla mnie przystępna cena bo nie mogę dać 800 zł za kartę aktualnie . Co o niej sądzicie ? Radeon 7790 jest 100zł tańszy od 7850 ( Przepraszam że was na początku w błą wprowadziłem ) . A które karty z  ogółu są lepsze RADEON CZY GEFORCE ? A na zasilacz zostanie mi jakieś 200zł . Da radę coś kupić ? :P

cichy to on chyba nie jest ;)

Seba 8700 - widzę, że coś tam się pozmieniało w Twoim budżecie (post 9) - czy jesteś w stanie podać nam Twój obecny i maksymalny budżet, w całości? (nie dziel budżetu na kartę i zasilacz)