Skocz do zawartości

Karta do 900zl pod Phenom II x4 965

Recommended Posts

witajcie. planuje do mojego "wysłużonego" komputera dokupić nową kartę graficzną. Obecna to chyba najsłabszy element komputera. mam do dyspozycji ok. 750zł-900zł. 

mój komputer:

CPU: Phenom II x4 965be @3,7Ghz

Mobo: Gigabyte ga970a-ud3

Gpu: Vertex3d hd4850

Ram:2x4gb corsair vengeance 1600mhz cl9

PSU: xfx 550w

case: Zalman z9 plus

zastanawiałem się nad hd7850/7870

gtx660/660ti

lub można zaszaleć i kupić gtx 760?

Gram w rozdzielczości 1680x1050, i raczej nie planuje prędko zmieniać monitora. Chciałbym aby karta pociągnęła ze 2 lata na wysokich/średnich.

Edytowane przez autokarowylud

Sapphire Radeon HD 7850 cena poniezj twojego budzetu, najlepsze osiagi w tym przedziale.

Nie jestem pewien na 100% ale chyba 660ti jest troche na wyrost do tego procka.

Lepiej radka kupic, za roznice w kasie cooler na cpu i dokrecic rure na cpu do 4Ghz+

Edytowane przez LessGrossmann

Podkręcać będę na 100% procka. Niedługo zamawiam macho 120, więc 4,0ghz myślę że zrobi. I chyba właśnie wezmę hd7870 :) Ale czy 1gb starczy do tej rozdzielczości? Słyszałem że niektóre gry nawet nie w full hd biorą ponad ten 1gb.

Edytowane przez autokarowylud

Starczy na spokojnie. Ale jak jest opcja, to zapodaj sobie z opcje 2 gb, przyda ci się jakbyś chciał kiedyś zrobić crossfire. (oczywiście jak już będziesz zmieniał platformę na lepszą :) )

Edytowane przez Siwersus

Nie słuchaj "mądrych głów" że procesor w jakiś sposób ograniczy kartę graficzną. Takie zjawisko nie występuje praktycznie. Jedne gry wymagają szybszego procesora inne więcej obliczeń stawiają na GPU (patrz np GTA IV albo Crysis 3) Temat był już milion razy wałkowany.

Masz stosunkowo szybki (jak na gry) procesor i poczuł byś różnicę w wydajności nawet zmieniając GTX680 na GTX690. Wszystko zależy od konkretnej gry.

Odpowiadając na pytanie to faktycznie najlepszym wyborem wydaje się HD 7870. Karta zadziwiająco szybsza niż HD7850. Polecam jednak rozważyć poszukanie GTX660Ti. Zawsze to parę % mocy więcej a po ostrym OC karta ma wydajność GTX580.

Edytowane przez Szymon331
  • Popieram 1

ehe.. z tym że gtx660ti dosyć cienko się kręci, a przy 7870 już masz większe prawdopodobieństwo na trafienie lepszej "sztuki" Po za tym wytłumacz mi czemu choćby bf3 d3 i innych grach, w crossfire 7870 nie odczułem różnicy?  Może parę fps więcej :)

A jak już zapodałem crossa na i5 (3570k) było widać wyraźny i odczuwalny przyrost wydajności w owych grach, mniej więcej o 40-50 fps.

Edytowane przez Siwersus

Niby tak, ale moim zdaniem dawanie 660ti do phenomka (który fakt faktem trochę ma) moim zdaniem mija się z celem.

I tak wykorzysta w 100% jego potencjału, to już lepiej trochę przyoszczędzić i dać słabszą kartę która spełni i tak wymogi stawiane przez autora.

Zawsze to parę % mocy więcej a po ostrym OC karta ma wydajność GTX580.

To żeś się panie rozpędził %-)http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/GeForce_GTX_760_TF_Gaming/27.html

660Ti jest kartą od GTXa580 szybszą ;) Do wszystkich: zajrzyjcie do tego linka. Testy wielu kart robione na aktualnych sterach

UP@

Przy tej cenie 660Ti moim zdaniem nie warto dokładać do HD7870 . http://www.saturion.pl/product/193814/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GeForce_GTX_660_MSI_2048MB_PCI_E_2GB_TWINFROZR_III_OC_z_NVIDIA_GeForce_Experience_TomClancy_SplinterCell_Blacklist.html

Edytowane przez R-Koniu

Ja do phenoma bym dał jednak radka, 7870 lub jak za drogo to 7850. Nie chcę wyjść na jakiegoś hatera procków amd, ale do szybszych grafik przydało by się coś szybszego (intel jednak). W nowych grach cpu zależnych i5 760 podkręcony zamulał, a jest przecież szybszy od phenoma2x4. OC o 300mhz więcej nie da cudów, no nie oszukujmy się.

To żeś się panie rozpędził

660Ti jest kartą od GTXa580 szybszą ;)

To zerknij sobie tutaj gdzie zwykli zjadacze chleba robią testy: http://www.benchmark.pl/benchmarki/show/metoda_id/36/offset/30

Jest tam też mój wynik. GTX580 spokojnie zrównuje się z GTX660Ti, a często po podkręceniu tej pierwszej, da się przegonić młodszego brata zbliżając wynik nawet do GTX670. Zerknij sobie na stronę do tyłu, zobacz ile tam jest GTX660Ti z mniejszą ilością punktów.

Edytowane przez Szymon331