Gojtek 0 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Witam. Mam pytanie dotyczące procesorów Haswell - słyszałem, że czasem coś tam jest nie tak z tą ''czapeczką'' na procesor, albo coś z nie lutowaną pastą termo przewodzącą i przez to procek ma większe temperatury. Czy w takim razie warto pchać się w Haswelle czy jednak pozostać przy Ivy-Bridge ? Czy jednak dobre chłodzenie zapobiegnie nagrzewaniu ?Mam na oku i7 4770 i nie wiem czy warto kupować, albo pozostać przy Ivy hmm Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Skoro masz IVY to nie widzę najmniejszego sensu wymiany Cytuj Link to post Share on other sites
Gojtek 0 Napisano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Skoro masz IVY to nie widzę najmniejszego sensu wymiany nie, nie ''pozostać przy Ivy'' To miałem na myśli pozostać przy zakupie Ivy czyli i7 3770 Nie dokładnie napisałem ahh.. Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Sam miałem kupować HW. Po czym się rozmyśliłem, czekam na wrzesień na IB-E, ewentualnie do przyszłego roku co tam wyjdzie z tym refreshem, chociaż wydaje mi się, że będą to zmiany kosmetyczne. Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 ivy-bridge również oferuje pastę pod IHS Więc wielkich różnic w tej materii nie powinno być. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 A ja się spytam czy budujesz kompa do gier bo jeśli tak to odpuść sobie i7 i zbuduj zestaw na 4670K bądź 3570K. Cytuj Link to post Share on other sites
Gojtek 0 Napisano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 A ja się spytam czy budujesz kompa do gier bo jeśli tak to odpuść sobie i7 i zbuduj zestaw na 4670K bądź 3570K. Buduję kompa do gier, ale zajmuję się edycją filmów i zależy mi, że tak się wyrażę na potężnej mocy obliczeniowej do renderingu za małe pieniądze Cytuj Link to post Share on other sites
grzecho 75 20 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Rozwieję tutaj wszystkie wątpliwości, ivy a haswell to praktycznie to samo z kilkoma ulepszeniami, jest wydajność wyższa o 5-10%, zawsze coś, ale ulepszyli też integrę i uwaga: DOŁOŻYLI PAMIĘĆ DO GRAFIKI W PROCESORZE, niemieli miejsca żeby położyć ją koło rdzeni, dlatego jest ona NAD NIMI, z tego powodu one przeszkadzają w odprowadzeniu ciepła, nawet jak NIEUŻYWAMY INTEGRY. Dlatego lepiej brać Ivy bo różnica jest 5-10%. Jak ktoś się nie obawia może zdjąć IHS (tracimy gware) i dać tam porządną paste. Przypominam, że u AMD jak u Intela aż do Sandy Bridge było LUTOWANIE zamiast pasty. Jak zdjemiemy IHS w Ivy czy Haswellu to temperatury zbiją się o nawet 40C, oczywiście mowa o procesorze w stresie po ostrym overclockingu, gdzie różnica temperatur to gdzieś 92C a 55C. Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 up. co ty gadasz sam testowałeś?? znam ludzi z tego forum którzy ściągali ihs w ivy i w sumie mało to dawało , bajki piszesz gościu aż milo Cytuj Link to post Share on other sites
12wertpos 6 Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Up. Akurat w haswellu daje to dużo. Potrafi zbić temperatury o 30-40 stopni. http://www.youtube.com/watch?v=XXs0I5kuoX4 wystarczy zobaczyć ten filmik. Z 98 na 58 to chyba jest różnica nie? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
grzecho 75 20 Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Tu akurat dużo daje zmiana pasty na haswell pasta ma przewodnictwo ma małe przewodnictwo... http://www.benchmark.pl/uploads/backend_img/a/fotki_newsy/201306/PM/intel-core-i7-4770k-procesor-tim-test-7.jpg wiem dużo o haswell... i ivy były bardziej udane Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts