Skocz do zawartości

Intel Haswell jak to jest z tym całem IHS ?

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie dotyczące procesorów Haswell - słyszałem, że czasem coś tam jest nie tak z tą ''czapeczką'' na procesor, albo coś z nie lutowaną pastą termo przewodzącą i przez to procek ma większe temperatury. Czy w takim razie warto pchać się w Haswelle czy jednak pozostać przy Ivy-Bridge ? Czy jednak dobre chłodzenie zapobiegnie nagrzewaniu ?

Mam na oku i7 4770 i nie wiem czy warto kupować, albo pozostać przy Ivy hmm  :?:

Sam miałem kupować HW. Po czym się rozmyśliłem, czekam na wrzesień na IB-E, ewentualnie do przyszłego roku co tam wyjdzie z tym refreshem, chociaż wydaje mi się, że będą to zmiany kosmetyczne.

A ja się spytam czy budujesz kompa do gier bo jeśli tak to odpuść sobie i7 i zbuduj zestaw na 4670K bądź 3570K.

Buduję kompa do gier, ale zajmuję się edycją filmów i zależy mi, że tak się wyrażę na potężnej mocy obliczeniowej do renderingu za małe pieniądze :)

Rozwieję tutaj wszystkie wątpliwości, ivy a haswell to praktycznie to samo z kilkoma ulepszeniami, jest wydajność wyższa o 5-10%, zawsze coś, ale ulepszyli też integrę i uwaga: DOŁOŻYLI PAMIĘĆ DO GRAFIKI W PROCESORZE, niemieli miejsca żeby położyć ją koło rdzeni, dlatego jest ona NAD NIMI, z tego powodu one przeszkadzają w odprowadzeniu ciepła, nawet jak NIEUŻYWAMY INTEGRY. Dlatego lepiej brać Ivy bo różnica jest 5-10%. Jak ktoś się nie obawia może zdjąć IHS (tracimy gware) i dać tam porządną paste. Przypominam, że u AMD jak u Intela aż do Sandy Bridge było LUTOWANIE zamiast pasty. Jak zdjemiemy IHS w Ivy czy Haswellu to temperatury zbiją się o nawet 40C, oczywiście mowa o procesorze w stresie po ostrym overclockingu, gdzie różnica temperatur to gdzieś 92C a 55C.

up.

co ty gadasz sam testowałeś?? znam ludzi z tego forum którzy ściągali ihs w ivy i w sumie mało to dawało , bajki piszesz gościu aż milo