sticky123 0 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) Witam serdecznie. Kupiłem zestaw z morele (wraz z ich montażem). Chodzi konkretnie o kartę graficzną (nowiutka) Gigabyte GTX 770 wersja OC 2GB DDR5. Karta w idle trzyma stabilny poziom, 30C, aczkolwiek w jakimkolwiek benchmarku, w ciągu 5-6 sekund temperatura wzrasta do 100C (dalej nie mierzę, bo się boje o kartę). Ponadto zauważyłem, że wszystkie programy pokazują, że przy 17% speed wiatraków jest około 4400RPM, przy 100%, również trzyma się ta wartość, tak jakby cały czas było około 4400RPM (a to chyba za dużo jak na idle). Oczywiście sprawdzałem w Afterburnerze, wentylacja działa w systemie AUTO.Co może być powodem tych skoków w kilka sekund do ponad 100C.Komputer zachowuje się głośno, aczkolwiek nie do końca wiem czy to wina wiatraków od gpu, bo ogółem ma bardzo dużo mocnych i dużych wiatraków (obudowa zalman z9 u3).Kartę używam od 2-3h, może to kwestia wygrzania? Edytowane 17 Lipca 2013 przez sticky123 Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Pewnie jest źle zamontowany układ chłodzenia. Najprostrzym rozwiązaniem będzie lekkie dokręcenie wszystkich śrubek lub wysłanie grafiki do sklepu. Cytuj Link to post Share on other sites
sticky123 0 Napisano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Czy niedokręcone chłodzenie może powodować to, że ciągle jest 4400rpm? Cytuj Link to post Share on other sites
Dres21 34 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Nie wiadomo, lepiej posłać kartę na gwarancji albo naprawią przyczynę, albo wymienią ci kartę. Jeśli nie-aha... Nie ma innego wyjścia Cytuj Link to post Share on other sites
sticky123 0 Napisano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 (edytowane) Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co może być przyczyną? Bo support gigabyte odpisał mi tak: Witam przede wszystkim proszę sprawdzić ustawinia w BIOSie płyty, oraz zainstalować OC Guru II i monitorować zachowanie karty. Na tę chwilę nic więcej nie możemy doradzić. Edytowane 19 Lipca 2013 przez sticky123 Cytuj Link to post Share on other sites
Karczek88 0 Napisano 19 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Mam ten sam model 770tki. 30 stopni na idlu 70 na max obciazeniu z obudowy cisza. Jak OC Guru nic Ci nie pomoże to wadliwa sztuka, odeślij na gwarancje, bo szkoda majstrować przy karcie za tyle kasy która jest na gwarancji. Cytuj Link to post Share on other sites
sticky123 0 Napisano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Rozumiem, karta wysłana na gwarancję, ale chodzi mi o przyczynę, niemiłosiernie mnie ona ciekawi, co może być powodem tego typu usterki. Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 19 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 jak mialbym strzelac to bym powiedzial ze fabryczna wada, malo prawdopodobne jest zeby zlozyli kompa z uszkodzona grafa ( nie wiem jak morele sklada zestawy, ale zakladam ze grafiki po scianach nie lataja) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts