Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Chciał bym złozyć nowy komputer, tylko nie bardzo wiem jaki. :)

Komputer głównie do gier, będę go kręcił ale tak po upływie roku i to już tam bardziej w okolice 4 Gh.

Zestaw sam nie wiem jaki, byłem u informatyka i polecił coś takiego :

Amd Phenom II X4 955

Płyta nie wiedział

Ram jak wyżej

Grafa 5850 Radeon

Zasilacz ModXStream 500 W czy lepiej na zapas 600 W, będę robił OC do 4,0 po roku.

Dysk Samsung F3 500 GB

Obudowa Cool Master Elite 330, albo Sielntiumpc Gladiatus 600, zależy jak w budrzecie będzie.

Napęd, nagrywarka DVD Samunga polecał.

Teraz czy w tej cenie dobry zestaw ?

Jeśli tak to Jakie mobo i ram, by wszystko działało itp ?

Ram myśle że jakiś z radiatorami i 1600 Mhz.

Mobo jeśli się da to najlepiej z USB 3.0 jeśli nie to ok, bo wiem że mało jest narazie takich płyt, ale komputer będzie na minimum 5 lat, a unowocześniac będę go za minimum 4 lata, więc usb nowe się przyda.

Dzięki wszystkich za konkretne odp na temat.

PS : Chciałbym do czwartku iść do sklepu i zapytać się za ile by mi taki zestaw złożył i jeśli będzie dobra cena to kupie na miejscu, zawsze pewniejsza gwarancja.

Płytę polecam Gigabyte MA770T-UD3P lub ASUS M4A785TD-V EVO lub MA770T-USB3 z USB3 :)

Ram albo najtańszy Goodram DDR3 1333MHz CL9 za 350zł albo G.Skille DDR3 1333MHz CL9 za 370zł albo Adaty DDR3 2000MHz CL9 za 400zł

Reszta bardzo dobrze dobrana :)

Płytę polecam Gigabyte MA770T-UD3P lub ASUS M4A785TD-V EVO lub MA770T-USB3 z USB3 :)

Ram albo najtańszy Goodram DDR3 1333MHz CL9 za 350zł albo G.Skille DDR3 1333MHz CL9 za 370zł albo Adaty DDR3 2000MHz CL9 za 400zł

Reszta bardzo dobrze dobrana :)

GoodRam nie za bardzo bo nie ma radiatorów, G.skille też nie za bardzo bo 1333, zostają a daty, myślę że je wezmę, ale czy da rade ustawić je na 1600 cl 7 bądź cl8, bo chyba ustawienie ich na 2000 Mhz to mało realne.

Płyta MA770T-USB3 myśle że chyba najlepsza z nich bo ma USB3,0 no i SATA 3. Tylko jak jest z Ustawieniami Ramu czy da rade ustawić je na tej płycie no i jak jest z OC bo procesor będę kręcił do 4,0 da rade na tej płycie ?

No i słyszałem że na Gigabyte MA770T-UD3P są problemy z ramami tylko nie wiem co jest tego przyczyną niby napięcia ramów, lecz nie wiem dlatego pytam was speców :).

No i jak z tym zasilaczem 500 W czy 600 W wziąć ??

Gigabyte_GA-MA770T-UD3P

AMD Phenom X4 955 BE

OCZ DDR3 2x 2GB 1333MHz CL9 Gold

Corsair CMPSU-750TXEU (jak zapas to zapas :) )

CoolerMaster Centurion 590 Black

Zostanie Ci jeszcze zapas na kartę - zmieścisz się w 3k-3,3k

Zasilacz chyba jednak za mocny, Ram wydaje się być słaby.

Co do płyty to jaka jest lepsza Gigabyte GA-MA770T-USB3 czy Gigabyte_GA-MA770T-UD3P, czy ta pierwsza ma na pewno USB 3.0 i Sata III ??

A co wy na taki zestaw :

Amd Phenom II X4 955

Płyta główna

Gigabyte GA-MA770T-USB3 PCI-E s.AM3

Pamięć RAM

Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1600 7-7-7-20 Viper II PV234G1600LLK

Grafa 5850 Radeon

Zasilacz ModXStream 500 W

Dysk Samsung F3 500 GB

Obudowa Cool Master Elite 330,

Napęd, nagrywarka DVD Samunga

Czy ram będzie dobry ?

A co powiecie o tej płycie :

Asus M4A77TD PRO 770 s.AM3 ?

No i która będzie najlepsza z tych płyt, chodzi mi o 2 wyżej wymienione Gigabajty no i o tego Asusa, asus może mieć Croosfire, ma więcej faz zasilania no i ma więcej radiatorów. Tyle sam zauważyłem.

Co do płyty to jaka jest lepsza Gigabyte GA-MA770T-USB3 czy Gigabyte_GA-MA770T-UD3P, czy ta pierwsza ma na pewno USB 3.0 i Sata III ??

Ta pierwsza nie ma SATA 3 ale jest to jeszcze mniej potrzebne niż USB3 i na dodatek znacznie spowalnia grafikę

Kompletnie nie opłaca się brać tych pamięci co zaproponowałeś bo to tylko starta kasy. One nic nie robią, naprawdę! Wyższej wydajności nie uświadczysz w ogóle! A nawet do bardzo mocnego OC wystarczą zwykłe 1333MHz CL9 !

Bierz G.Skile lub OCZty lub Adaty 2000MHz (proponuję je tylko dlatego że są bardzo tanie jak na 2GHz)

Co do płyty to jaka jest lepsza Gigabyte GA-MA770T-USB3 czy Gigabyte_GA-MA770T-UD3P

USB3 ma sekcję zasilania 4+1, tymczasem UD3P 8+2, a oględnie rzecz ujmując im większa liczba tym lepsza stabilność pracy CPU

A co powiecie o tej płycie : Asus M4A77TD PRO

niezła, sekcja zasilania 8+1, ale ma jedną zasadniczą wadę: SATA 6

Zasilacz ModXStream 500 W wystarczy ci spokojnie do podkręcania, a w pamięci nie opłaca się inwestować, bo pomiędzy 1333, a 2000 nie będziesz miał max jedną klatkę w grach, choć te A-daty są całkiem przystępne cenowo. :)

Gigabyte GA-MA770TA-Ud3 skoro uparłeś się na usb3, ale można zaoszczędzić kupując zwykłą wersję, bo na razie to tylko chwyt marketingowy (może nie tylko, ale na razie i pewnie przez dość długi czas z niego nie skorzystasz).

I słuchaj Igoruss'a - On na pewno dobrze doradzi :)

Powodzenia

oględnie rzecz ujmując im większa liczba tym lepsza stabilność pracy CPU

Tu bym się nie zgodził. Ilość faz powyżej 6 to tylko chwyt marketingowy bo jest mnóstwo płyt które mają po 5 faz a kręcą się tak jak te z ponad 10 fazami.

I jeszcze raz powiem żebyś nie kupował płyt z SATA3, no chyba że chcesz mieć spowolnioną o 30% grafikę to proszę bardzo (grafika przełącza się z trybu x16 na x8).

Z moich krótkich testów płyty Gigabyte GA-MA770T-USB3 wychodzi że USB3 nie ma wpływu na prędkość grafiki.

Co do płyty to jaka jest lepsza Gigabyte GA-MA770T-USB3 czy Gigabyte_GA-MA770T-UD3P

USB3 ma sekcję zasilania 4+1, tymczasem UD3P 8+2, a oględnie rzecz ujmując im większa liczba tym lepsza stabilność pracy CPU

A co powiecie o tej płycie : Asus M4A77TD PRO

niezła, sekcja zasilania 8+1, ale ma jedną zasadniczą wadę: SATA 6

Co do tego Asusa dlaczego Sata 6 jest wadą ? Ja sie słabo znam, do czego to właściwie jest ?

No to jakie kupić ramy w takim razie, chciałbym aby miały radiatory no i były 1600 mhz.

dlaczego Sata 6 jest wadą ? Ja sie słabo znam, do czego to właściwie jest ?

gdy podłączysz urządzenie do Sata 6 to PCI-E z x16 zmieni się w x8, co dość wydajnie osłabia możliwości karty graficznej

No to jakie kupić ramy w takim razie, chciałbym aby miały radiatory no i były 1600 mhz.

2x2GB OCZ Platinum PC3-12800 AMD Black Edition - kosztują tyle samo co zwykłe LV 1600Mhz OCZ'a więc czemu nie

No to tak byłem u informatyka u którego chce kupić komputer i on napisał mi coś takiego :

Phenom 955

Asus M4A77TD Pro

2x2 GB 1600 mhz Patriot Viper II cl 7

Napęd LG Lightscribre

Ati His 5850 1 Gb

Obudowa Cooler Master Elite 330

Zasilacz Modecom Carbon 530 W

Za całość chce 3400 zł

Czy zestaw jest dobry co do wymiany jeśli już ?

Grafike chciałem Asusa, lecz powiedział że nie mają jej mają tylko Hisa.

Proszę was o ewentualne zmiany i uzasadnienie swego wyboru.

Tanio to to chyba nie jest, lecz wiadomo on zrobi wszystko na gotowo i na miejscu no i wiadomo, każdy chce zarobić :menda:

Asus M4A77TD Pro

Gorsza od Gigabyte'a 770.

2x2 GB 1600 mhz Patriot Viper II cl 7

Za drogie, zero zysku wydajności.

Można wziąć teoretycznie słabszy, ale z lepsza sprawnością.

Poza tym w necie takie coś kosztuje 2900zł (bez dysku), więc 500zł za składanie? Dużo trochę :menda:

Można wziąć teoretycznie słabszy, ale z lepsza sprawnością.

Poza tym w necie takie coś kosztuje 2900zł (bez dysku), więc 500zł za składanie? Dużo trochę :/

Sorki zapomniałem dysk oczywiście jest Samsung F3 500 GB. :menda:

Co do płyty głównej to jaką ? To samo tyczy się ramu, chciałbym aby byl 1600 mhz. No i jaki zasilacz Ocz ModXstrem 500 W będzie dobry, starczy mocy na OC ?

PS : Znalazłem jeszcze taką płytę Asus M4A785TD-V EVO może ta jest dobra co ?

OCZ MXS 500W wystarczy nawet na super mocne oc :menda:

Ramu nie oplaca sie kupowac zbyt drogiego, chyba, ze jestes profesjonalnym grafikiem etc. Kup najtansze Goodram 2x2GB 1333MHz CL9 i nie odczujesz różnicy pomiedzy nimi a czyms lepszym. Ewentualnie mozesz te Adaty do 400zł brać, ale goodramy kosztuja 355 wiec 45zł zaoszczedzone :/

Płytę wez moze Gigabyte GA-MA770T UD3P :/

A ten Asus M4A785 to bys musial poszukac na necie na ile OC pozwala. Ogolnie tez jest dobry, ma nawet integre HD4200 :)

OK, to teraz bym nie zbłądził na ciemną strone Mocy ( komputera oczywiście :menda: )

to jeszcze raz napisze czy taki o to sprzęt jest dobry :

AMD Phenom 955

Asus M4A77TD Pro

2x2 GB 1600 mhz Patriot Viper II cl 7, zamiast tego G.skill Ripjaws 1600 mhz cl9, albo A-Data 1600MHz CL8 Extreme Edition ( Jakieś są lepsza (G.skille mają 1,65V) czy brać te co będą i tak tańsze ? )

Napęd LG Lightscribre

Ati His 5850 1 Gb

Obudowa Cooler Master Elite 330

Zasilacz Ocz ModXStream 500W

Reszta bez zmian tak ?

Ile kosztuje ta mobo i te ramy co wybrales? Jednak kierowałbym sie raczej w Gigabyte GA-MA770T UD3P ktora sam posiadam, albo w M4A785TD-V EVO. Ramy wzialbym rowniez Goodramy 1333MHz 2x2GB za 355zł albo cos podobnego, max do 400zł, bo nie oplaca sie dawac wiecej za nie.

Asus M4A77TD Pro

Nieeee, M4A785TD-V EVO :menda:

2x2 GB 1600 mhz Patriot Viper II cl 7, zamiast tego G.skill Ripjaws 1600 mhz cl9, albo A-Data 1600MHz CL8 Extreme Edition ( Jakieś są lepsza (G.skille mają 1,65V) czy brać te co będą i tak tańsze ? )

Lepiej 2x2 GB 1333mhz G.Skill CL9 ECO 1,35v

lub 2x2 GB 1333mhz OCZ CL9 Low Voltage

Dlaczego 1333 ??

Te G.skille co podałem są za 399zł.

http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=22314

To mobo jednak lepiej zmienić ??

Aktualnie jestem tym zainteresowany - http://www.proline.pl/sklep.php?p=ASUS+M4A77TD+PRO

a wy polecacie tę mobo tak - http://www.proline.pl/sklep.php?p=ASUS+M4A785TD-V+EVO

Jakie są różnice między tymi płytami ?