Skocz do zawartości

Recommended Posts

a do ile moge powiedzcie jak wejsc w podkrecanie

chce podkrecic procesor quad core q6600 2.40 GHz mam zasilacz modecum premium 500 w i chce go do 2.50 lub 2.60 mam windows 7 i jak w co wejsc na kompie zeby podkrecic prosze o odpowiedz i a nie typu zostaw bo zepsujesz prosze krok po kroku nie ktos napisze w co wejsc

Masz w BIOSie zakładkę MIT, tylko kręć z umiarem :menda: Tam najpierw podbijasz szynę o 20mHz i testujesz stabilność programem OCCT przez 20min. Jeżeli się nie zawiesi to ponownie podbijaj szynę. Jeśli się zawiesi to trzeba niewiele zwiększyć Vcore. a potem w kółko. podbicie szyny, test, podbicie szyny, test.....

Mimo wszystko ja bym podnosił MEGAherce (MHz) :menda:

Pamiętaj aby kontrolować temperatury (nie powinny przekraczać 75 *C w stresie), a napięcie nie powinno przekroczyć 1.4 V. Stabilność sprawdzaj programem OCCT, bądź ORTHOS.

No, podbijając o mHz to minąłby tydzien zanimby procek potrzebował jakiegokolwiek ułamka wolta więcej, choć, mozna rowniez o mV podbijać :menda:

Zdecydowanie szybciej bedzie podbijać MHz mimo wszystko.

Hint: małe "m" to przedrostek mili, duże "M" to mega. Mili to jedna tysięczna, czyli 10^(-3), a jegen mega to milion, czyli 10^6. Polecam lekturkę tego

Tobcio, poczytaj troche o tym, ile bezpiecznie mozna podbic napięcie (wolty) na CPU, oraz poczytaj troche o tym, jak w języku polskim wygląda składnia zdania oraz o tym, jakie praktyczne zastosowanie mogą nieść ze sobą znaki interpunkcyjne, znajdujące się w standardowym układzie klawiatury QWERTY rząd niżej od przycisków oznaczonych K oraz L

Moderacja co prawda już zrobiła swoje, ale ci odpowiem: mój komputer nie ma tutaj nic do rzeczy. Chodzi o to, że podkręcanie jest zabawą dla przynajmniej średnio-zaawansowanych użytkowników komputera. Oswój się najpierw z myszką, klawiaturą i podręcznikiem do polskiego, bo teraz zabawa w podkręcanie w twoim przypadku prędzej uszkodzi procesor, niż przyniesie ci relatywne korzyści.