Skocz do zawartości

Czy gladius m40 wystarczy do gtx'a 770 (wentylacja) ?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez omar2033,

Recommended Posts

Witam.

Mój komputer:

CPU - i5 3570k

GPU - Gigabyte gtx 770 2GB VRAM-u

MOBO - msi z77a-g45

COOLER CPU - SilentiumPC Fortis HE1225 

PSU - SilentiumPC Deus M1 550W

Do tego 1 HDD 3,5'' i 1 SSD 2,5''.  Reszta raczej nieistotna.

Moje pytanie: Czy w obudowie SilentiumPC Gladius M40 będzie wystarczająca wentylacja przy podzespołach mojego komputera ? <- w gladiusie brak miejsca wentylacyjnego na boku obudowy

Zastanawiam się właśnie nad M40, gdyż odpowiada mi cenowo (ok. 200zł), a w dodatku posiada masę filtrów p-kurz oraz 3 wentylatory w zestawie.

Myślałem też nad ZALMANEM Z9 PLUS, lecz tam moje GPU się chyba nie zmieści :/ 

Czy temperatury podzespołów ( w tym GPU ) w GLADIUSIE M40 z tylko 3 fabrycznie zamontowanymi będą znośne ? I czy po dołożeniu dodatkowych wentylatorów i podkręceniu CPU i GPU też nie będą za wysokie ?

Z góry dziękuję za pomoc ;)

Spokojnie Ci wystarczy

Czyli brak otworu wentylacyjnego na panelu bocznym obudowy wcale nie dyskwalifikuje M40-stki przy podkręcaniu i5-tki i 770-tki?

(Ja nie wiem jak się sprawują obudowy bez otworów na boku, bo nigdy takich nie miałem)

Czyli M40 będzie w porządku, no to spoczko  :D  :D

Otwory na boku czasami potrafią przysporzyć więcej problemów niż dają pożytku jeśli nie są filtrowane ;)

Właśnie, gdyby w Fractal Design Core 3000 lub Corsair Carbide 300R były filtrowane, to bym brał z zamkniętymi oczami (nawet pomimo wyższej ceny) ;)  ale, że nie są... :/ .

W takim razie biorę Gladiusa M40, a w przyszłości te Enermax'y Magm'y  :)

Dziękuje wszystkim za pomoc (bardzo szybką i skuteczną zresztą ;) ).  

To nie jest tak, że otwory z boku nic nie dają lub czasami potrafią przysporzyć więcej problemów niż dają pożytku jeśli nie są filtrowane

Dają i to sporo w zależności od podzespołów.

Zobacz jak takie M40 wypada przy Zalmanie Plus (szczególnie właśnie GPU pod obciążeniem)

http://www.purepc.pl/obudowy/test_taniej_obudowy_silentiumpc_gladius_m40_pure_black?page=0,6

Obowiązkowo polecam lekturę recenzji T.luka "Jak poprawnie wentylować obudowę komputerową?"

Co dają boczne otwory - szczególnie dla GPU

http://chlodzenie.net/reviews/jak-poprawnie-wentylowac-obudowe-komputerowa/4/

Także M40 jeśli chodzi o wentylację taki "spoczko" nie jest.

Co kto woli. Ja i tak bym wybrał 300R w cenie do 230zł lub Fractala Core 3000.

Edytowane przez omar2033
  • Popieram 1

To nie to samo.

Można także dać wentylatory na klatki od HD wewnątrz obudowy (w moim przypadku nic to nie dało)

Przeczytaj wnioski t.luka.

Pierwszy wniosek, który od razu nam się narzuca? Różnice temperatur w zależności od układu wentylatorów w obudowie komputerowej potrafią być ogromne a w naszym przypadku sięgają niemal 13 stopni Celsjusza (w przypadku temperatury GPU). Aż strach pomyśleć, jak to wygląda przy większym overclockingu i/lub cieplejszych kartach graficznych lub też przy konfiguracjach multi-GPU gdzie już na „dzień dobry” jedna karta nieco podgrzewa drugą.

Drugi wyraźny wniosek? Najbardziej wrażliwym komponentem na układy wentylatorów w obudowie komputerowej jest karta graficzna. W naszych warunkach testowych (przy zastosowaniu i bardzo wydajnego coolera CPU i bardzo wydajnego coolera GPU) wahania temperatury CPU i NB sięgały raptem 4 stopni Celsjusza zaś temperatura GPU zawierała się w przedziale 61,5 – 74 stopnie Celsjusza. Jest to zatem pierwsza przesłanka o tym, że mając porządny cooler CPU wentylację obudowy komputerowej powinniśmy zaplanować przede wszystkim pod kątem poprawnej wentylacji karty graficznej.

Edytowane przez omar2033

Nie to samo, ale jak to będzie, kiedy finy na gigabyte są ułożone prostopadle do długości karty i ciepłe powietrze wydostaje się powiedzmy na boki, przy wentylu wiejącym z boku będą się zderzać 2 strumienie.

Moim zdaniem w tym przypadku będzie lepszym rozwiązaniem wentylator na dole obudowy. Natomiast ja mam Sapphire 7870 w którym część powietrza jest wywiewana na zewnątrz budy i w takim przypadku finy ułożone są równolegle do karty więc wg mnie w takim przypadku wentyl z boku obudowy ma znaczenie większe.

Edytowane przez mrgibbass
  • Popieram 1

Nie to samo, ale jak to będzie, kiedy finy na gigabyte są ułożone prostopadle do długości karty i ciepłe powietrze wydostaje się powiedzmy na boki, przy wentylu wiejącym z boku będą się zderzać 2 strumienie.

No właśnie, czy przy chłodzeniu windforce 3 boczne otwory obudowy też tyle dają co w przypadku chłodzenia z testu t.luka ?

Edytowane przez przepo

Ja mam gigabyte 7970 WF 3 (3 wentylatory) i dolny wentylator przy zasilaczu lub na koszyku na dyskach niewiele dawał w Corsair 400R.

Takie dokładne testy to raczej sam musisz sobie zrobić jak już będziesz miał obudowę w domu.

Ja sugeruję przemyśleć zakup M40 i dołożyć do Core 3000 lub 300R jeśli, któraś z nich Ci się podoba.

A wentylatory z boku to nie jest żadne zło. Czasem dają bardzo wiele. Chciałem Ci tylko to uzmysłowić.

UP

Przecież ta karta z testy T.luka także ma poziomo wentylator

Cooler GPU: Prolimatech MK-26 (1x Noctua NF-A14 FLX @ 800 RPM

Edytowane przez omar2033
  • Popieram 1

No ja się z Tobą jak najbardziej zgadzam :) Oczywiście wentyl z boku też wnosi wkład do chłodzenia, ja nie twierdziłem że to zło. Mówiłem tylko, że ja go nie używam, ponieważ różnice w temperaturach były znikome po zamontowaniu dodatkowego wentyla, bardziej mi się zmniejszyły po dodaniu 2 na top obudowy.

Oczywiście nie mam również zamiaru podważać autorytetu t.luka po prostu piszę co zaobserwowałem na swoim przykładzie. Autor będzie widział najelepiej jak to wygląda po montażu wentyli w różnych kombinacjach.

Edytowane przez mrgibbass
  • Popieram 1

U mnie o wygląda tak:

http://img87.imageshack.us/img87/9020/dscn3036x.jpg

W tym momencie na topie jest dodatkowy wentyl 140 i jest większy porządek. Na boku nie mam wentyli i wg mnie taka konfiguracja najlepiej się sprawuje. Pozdro.

• Popieram 1

Znalazłem inny test ukazujący temp. m.in. GPU przy różnych kombinacjach ustawienia wentyli - http://www.bit-tech.net/hardware/2012/02/10/the-big-cooling-investigation/7

Tutaj nie ma aż tak dużych różnic w temp. GPU przy zastosowaniu wentylatora na boku i bez niego (~2-3*C różnicy)

Na kolejnej stronie zaś są wykresy z 2 went. - przód, 1-tył, 1-góra , 1- dół / bok. I tam różnicy praktycznie nie ma.

To nie jest tak, że otwory z boku nic nie dają lub czasami potrafią przysporzyć więcej problemów niż dają pożytku jeśli nie są filtrowane Dają i to sporo w zależności od podzespołów.

Tak, w tym sporo kurzu i innego syfu który osadzając się na radiatorach daje odwrotny efekt do zamierzonego

Edytowane przez Abizer