Skocz do zawartości

Platforma do testów gier na Benchmark.pl - opinie

Recommended Posts

Witajcie!

Zostałem wybrany przed redakcję benchmark.pl na redaktora działu gaming/karty graficzne i chciałem poznać Waszą opinię, odnośnie tego, jakiego sprzętu powinienem używać. Macie ważny głos, jako że portal tworzą także jego użytkownicy ;)

Do testów potrzebuję wydajnej platformy (co oczywiste) oraz kart graficznych, za pomocą których będę przeprowadzał testy wydajności. Nie ukrywam, że procesor na starcie zostanie mocno podkręcony, a wyniki będę umieszczał na benchit.pl, ku chwale Benchmarka :D

Moje propozycje co do kart:

GeForce: 9600 GT, GTS 250, GTX 260, GTX 280, GTX 295

Czerwone: HD 4850, HD 4890, HD 5770, HD 5870, HD 5970

Nie wiem natomiast jakiego Radeona dobrać z niższej półki, porównywalnego z 9600 GT. Chcę tu umieścić karty, które ludzie kupują, tudzież którymi są po prostu zainteresowani z różnych powodów. Nie może zabraknąć też oczywiście rozwiązań tych najbardziej wydajnych.

Co do płyty głównej zastanawiam się nad:

Gigabyte GA-X58A-UD7

MSI X58 Platinum

EVGA X58 SLI

i tutaj zdaję się na Was. Osobiście skłaniam się ku płycie od GA. Dobre opinie zbierają też MSI i EVGA, więc wybór nie jest jednoznaczny.

Procesor na 90% Intel Core i7 920. Zastanawiałem się też nad i5, jako że większość użytkowników korzysta właśnie z takiego rozwiązania, ale zastanawiam się też czy jest sens decydować się na takie rozwiązanie, skoro budżet nie jest ograniczony. Najważniejsza pozostawać będzie przecież wydajność kart graficznych.

Co do pamięci czekam na Wasze propozycje, jako że osobiście nie uważam żeby taktowanie wyższe niż 1333MHz było potrzebne, mimo chęci OC do poziomu ~4GHz. Nie jestem także zwolennikiem super-ekstra-kosmicznych firmowych rozwiązań. Jedynym pytaniem jakie EWENTUALNIE można sobie postawić jest paradoksalnie to, czy do platformy wkładać więcej niż 4 GB RAM (Metro 2033 itp), czy jest to zbędne. Ale to tak tylko mi się nasunęło i wątpię, żeby to było potrzebne.

Ostatnie 3 pytania dotyczą obudowy, zasilacza i chłodzenia na procesor. Coś konkretnego proponujecie? Jaki PSU będzie potrzebny aby uciągnąć zestaw z Radkiem 5970? Czy 650W będzie wystarczające? Jeśli tak to na jaką firmę postawić przy tej mocy? (Tylko nie mówić Enermax :P). Co do obudowy jestem laikiem - zdaję się całkowicie na Was - ma pomieścić największe monstra dostępne na rynku :)

Wybór chłodzenia też poddaję pod dyskusję - może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii z powietrzem?

Dysk - Samsung F3 i basta. :P

Proszę Was też o kierowanie się w wyborach aktualną ofertą Komputronika!

Pamiętajcie, że wybór zależy w dużej mierze od Was, więc czekam na masę opinii! :D

A moze jakis SSD do tego F3? :P

Przyznaj sie, ile kasy bedziesz trzepał? ;)

Ile tych grafik bedziesz do testów stosował?

Co do procka to chętnie widzialbym porównania I5 750 vs AMD PII 955BE :)

Chłodzenie musi być powietrzne? Jak tak to moze jakas najlepsza noctue, albo megahalemsa, no chyba, ze chcesz tak standardowo mugen II rev b :D

Na wstępie gratulacje z nowej posady :)

Nie wiem natomiast jakiego Radeona dobrać z niższej półki, porównywalnego z 9600 GT.

Może HD4670 lub HD5670 ???

Co do płyty głównej zastanawiam się nad:

Gigabyte GA-X58A-UD7

MSI X58 Platinum

EVGA X58 SLI

Osobiście brałbym Gigusia bo ma chyba najwięcej do zaoferowania

Jaki PSU będzie potrzebny aby uciągnąć zestaw z Radkiem 5970? Czy 650W będzie wystarczające?

Do tego Radka to i 550W by wystarczyło pewnie ale można wziąć nawet jakąś 700kę w razie SLI/CF ;)

Co do obudowy jestem laikiem - zdaję się całkowicie na Was - ma pomieścić największe monstra dostępne na rynku

Może CM Dominator II ??

Wybór chłodzenia też poddaję pod dyskusję - może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii z powietrzem?

Polecany wszędzie Mugen powinien być dobrą opcją

Właśnie zastanawiam się czy jest jakiś głębszy sens stosowania SSD :P Jako, że to będą testy czysto gamingowe to można zestawiać wyniki gier na SSD i F3 i to chyba jedyna zaleta takiego rozwiązania - skonsultuję to z Tymi Wyżej ;)

Ad. 2 no na masło starczy, jak to pisał jeden z redaktorów :)

Grafik planuję w sumie 10 + 2 do testów Vintage.

Zastanawiam się właśnie czy nie byłoby ciekawym rozwiązaniem poproszenie redakcji o przydzielenie też drugiej platformy i tak jak piszesz porównań w testach Intela i AMD, aczkolwiek nie chciałbym wywoływać tu wojen - to ma być przede wszystkich test gry i grafiki :D

W wodę wolałbym się nie bawić, a i pewnie przełożeni woleliby jakiś powietrzny standard :D Noctua! To jest ciekawy pomysł - pytanie jaka? (z tych dostępnych w Komputroniku oczywiście)

EDIT: dziękuję za gratulację, odpłacę się mam nadzieję ciekawymi pomysłami i pomysłowymi reckami :P

@mICh@eL - myślę, że głównie gry + karty graficzne (takie jak np testy Mass Effect itp), aczkolwiek na taką gratkę jak Fermi bym się skusił :)

Co do triple channel jest to chyba dobra opcja :jupi: Najwyżej gry będę testował w konfiguracjach 2 / 4 / 6 GB i już :jupi: Będę proponował taki właśnie zestaw (3x2GB), pytanie tylko jakie konkretnie.

Zasilacz z myślą o SLi i CrossFire to też dobra myśl :jupi: Może faktycznie 600 - 700W?

osobiscie jezeli chodzi o mobo to EVGA X58 SLI :P przynajmniej ja bym tak wybral :D

z kart graficznych to moze 5670 ale on chyba i tak jest mocniejszy od 9600gt :)

jezeli "chlodzi" o chlodzenie cpu to ja postawil bym na Scythe MUGEN 2 :D

na temat dyskow sie nie wypowiem bo sie zabardzo nieznam ;)

Nie mam pojecia jaka noctua. Jak nie jestes odpowiedzialny za testy wydajnosci prockow w grach to rzeczywiscien ie ma sensu kilku platform skladac. Choc chetnie widzialbym testy tych dwoch prockow wlasnie, zwazajac na to, ze takie zestawy najczesciej na forum polecamy ;)

Co do obudowy to ten CM Dominator II wydaje się bardzo sensowną opcją ;)

BTW: czy moderator może mi dać jakieś prawo do moderacji pierwszego posta? Nanosiłbym tam zmiany w całej platformie, ku której aktualnie się skłaniamy?

WAŻNE: Wasze opinie pozbierałbym do jutra do wieczora, ewentualnie południa kolejnego dnia, bo wszystko muszę uzgodnić jeszcze z redakcją :)

Wiesz, chetnie bym w kartach swoją widzial ale mysle ze to nie ma sensu, a poza tym jak odloze troche to ją wymienię i tak ;)

Moze przygotuj mniej GF, np bez tego 280 i poczekaj na Fermiego, prawie okrzyknietego Duke Nukem Forever kart graficznych :)

Moje propozycje co do kart:GeForce: 9600 GT, GTS 250, GTX 260, GTX 280, GTX 295Czerwone: HD 4850, HD 4890, HD 5770, HD 5870, HD 5970

zielona: GTX 260

czerwona: HD 5770

Co do płyty głównej zastanawiam się nad:Gigabyte GA-X58A-UD7MSI X58 PlatinumEVGA X58 SLI

Gigabyte

Co do pamięci czekam na Wasze propozycje

3x2 OCZ Platinum PC3-10666

Ostatnie 3 pytania dotyczą obudowy, zasilacza i chłodzenia na procesor. Coś konkretnego proponujecie?

PSU: OCZ ModXStream 600W

Cooler: Scythe Mugen 2 rev. b

Obudowa: Fractal Design: Define R2

IMO lepiej wziac cos w stylu CMPSU-650HX

OCz MXS 600 i 700 ma slabe linie 12V, nie daje za duzo no mocy na te linie.

http://www.purepc.pl/files/Image/news/2008/09/mxsp_wattage_charts.jpg

A Corsair 650hx ma 624W na 12V, i chyba 170 na 3.3 i 5 razem (650W combined all).

A nie wiadomo jakie zestawy kart beda testowane. Obowiazkowo musi byc duuzy zapas mocy na 12V ;)

Karty też wybieram ja, tak jak napisałem wyżej, ale nie wykluczam w razie zajścia potrzeby SLi / CrossFire

Corsair w tym zestawieniu myślę wymiata w kwestii tej linii.

Jeśli brałbym tą budę CM to nie wykluczam możliwości montowania tych X wiatraków - w końcu będzie co chłodzić, ale to nie będzie problemem dla PSU raczej na bank.

EDIT:

Karty też wybieram ja, tak jak napisałem wyżej, ale nie wykluczam w razie zajścia potrzeby SLi / CrossFire

Corsair w tym zestawieniu myślę wymiata w kwestii tej linii.

Jeśli brałbym tą budę CM to nie wykluczam możliwości montowania tych X wiatraków - w końcu będzie co chłodzić, ale to nie będzie problemem dla PSU raczej na bank.

EDIT: Idę spać, także napiszę ku czemu obecnie się skłaniam:

Moje propozycje co do kart:

GeForce: 9600 GT, GTS 250, GTX 260, GTX 280, GTX 295

Czerwone: HD 4850, HD 4890, HD 5770, HD 5870, HD 5970

Procek: Core i7 920

Płyta: Gigabyte GA-X58A-UD7

Pamięć: 3x2GB (jaka konkretnie?)

Dysk/-i: 1 x Samsung F3 / 2 x F3 Raid0

Zasilacz: Corsair - CMPSU-650HX

Obudowa: CM Dominator II

Chłodzenie procka: Scythe Mugen II / Noctua (jaka?)

A po co obudowa? Jak masz często mieszać w bebechach to jest ona tylko przeszkodą.

a jak chcesz mierzyć realne temperatury w obudowie bez obudowy?

Pamięć: 3x2GB (jaka konkretnie?)

OCZ Platinum PC3-10666

Chłodzenie procka: Scythe Mugen II / Noctua (jaka?)

Noctua NH-U12P SE2

@Cobesh:

z tym, że pamiętaj, że przy ewentualnym OC już i tak na starcie gorących kart graficznych bezpieczniej dla nich będzie, jeśli będą w miejscu chłodnym, stąd moja chęć wyboru obudowy jednak :) (choć w moim osobistym komputerze mam 1 wentylator i zdjętą pokrywę, ale jest to wymuszone raczej tym, że sama w sobie buda to po prostu piekarnik jest... :)

@Crockiet:

Dziękuję :) Właśnie chciałbym jakoś Benchmark tam wyżej wynieść :) Aczkolwiek nie mogę zapominać, że głównie testom ma ona służyć :) (choć czy sam fakt windowania teamu BMK wyżej nie jest też dobrą reklamą dla samego portalu? :) )

@drachenfeles

Pytanie czy aż takie pamiątki będą potrzebne, ale wezmę je pod uwagę :)

Hookie a potestujesz karciochy pod photoshopa i renderki ? :) potestuj :)

i jakbyś chciał potestować to weź sobie większe i szybciejsze pamięci jakieś bo photoshop nie umie otworzyć niektórych plików mając tylko 4GB pamięci (w ogóle sie nie zabiera za rastrowanie tylko pisze że ma za mało pamięci i nei zrobi :) )

już się nie mogę się doczekać twoich teścików :)

a póki co spadam na uczelnie '-_- jakaś masakra, do 14 tam muszę siedzieć :)