Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej

wczoraj niestety moj hdd sie zepsul i w miedzyczasie gdy bede go reklamowal pomyslalem  ze dobrym pomyslem bedzie zakup SSD .

Czy ten plextor jest dobrym wyborem i bedzie chodzil pod moja plyte glowna ?

http://www.x-kom.pl/p/116664-dysk-ssd-plextor-128gb-2-5-sata-ssd-m5s-series.html

zalezy mi nad 128gb w rozsadnej cenie (wieksze niestety wykraczaja juz poza moj budzet 400 ewentualnie max 500 zl)

jak wyglada montaz takiego dysku ?

po prostu wpinam go pod sata ? nie potrzebne jest kupno zadnych dodatkowych rzeczy przy montazu ?

dzieki pozdrawiam :)

Z tańszych dysków SSD :

- Crucial M4 

- Plextor M5S

Jak masz 500zł to polecam dołożyć do najlepszych pozycji na rynku czyli :

- Samsung 840 PRO

- Plextor M5P

Montaż dysku wygląda tak samo jak w przypadku dysku HDD, z tym że SSD jest 2,5" i zazwyczaj potrzebne są sanki do montażu w tradycyjnym miejscu na dysk 3,5". Sprawdź czy Twoja buda posiada takie saneczki, ewentualnie czy jest tam możliwy montaż dysków 2,5".

Crucial jest mistrzem jeżeli chodzi o bezawaryjność  ;)

Samsung również do czołówki należy, podobnie jak Plextor. Ogólnie dyski SSD się zużywają same z siebie - mają ograniczoną ilość zapisów - coś pomiędzy 50k, a 150K w zależności od użytych banków pamięci.

Co do 256GB to tak samo to wygląd jak w przypadku 128GB, czyli :

tanie : Crucial M4, Plextor M5S

droższe : Samsung 840Pro, Plextor M5P

chyba zdecyduje sie na tego
A kto go polecił Tobie - przecież to gó**o jest za przeproszeniem, ale jak tam sobie wolisz.

Samsung 840PRO, a nie 840 Basic - to już lepiej Cruciala M4, albo Plextora zakup. Nahhh po kij ja tłumaczę cokolwiek jak ktoś wybiera i tak co innego ?? :/ Pytasz o dysk 256, dostajesz listę sprawdzonych i solidnych dysków SSD, a wybierasz i tak coś z poza listy - więc po kij zapytanie ?? Zrób jak uważasz i tyle w temacie jak dla mnie.

Szyna jest OK  ;)

stelek moj blad, nie wiedzialem ze jest taka roznica miedzy 840 basic i 840 pro.

Spoko - to już standard jest że ludziki mylą Basic z Pro, ale za każdym razem wkurza mnie to tak samo  :D W świecie elektroniki zmiana nawet jednej literki w nazwie może mieć olbrzymie znaczenie tak jak w tym konkretnym przypadku :

- Basic to zwyklak - dysk niczym nie urzeka, do tego na tle konkurencji wypada wręcz marnie 

- Pro to jedna z najlepszych konstrukcji dostępnych na rynku - według mnie najlepsza. Niski pobór energii i bardzo bardzo dobre transfery zapis/odczyt - nikt mu nie podskoczy na tą chwile  ;)

• Popieram 3