Skocz do zawartości

phenom x4 965

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Damian1998,

Recommended Posts

Witam mam nowy procesor phenom x 4 965 i mam z nim problem nawet gdy nic nie mam włączonego procesor nie ma nic do roboty a taktowanie maksymalne ciągle i wogóle nie spada nic . i można jakoś poradzić na to ? jakieś opcję w biosie czy coś ?

specyfikacja w sygnaturze .

W sygnaturze masz napisane że procek @ 3,917 GHz czyli po OC. Być może ktoś ustawiał ci parametry w Biosie pod OC (gdybyś robił to sam, nie zadawałbyś pytania jak wyżej) i pewnie wyłączył opcję Cool and Quiet, która odpowiada za obniżanie taktowania i napięcia procka przy braku obciążenia (przy wyższym OC zaleca się wyłączenie tej opcji). Możesz na próbę włączyć CnC, jeśli pojawią się problemy ze stabilnością, włącz z powrotem i zostaw w cholerę. Albo OC albo oszczędzanie prądu.

Przywróć bios do ustawień standardowych

Wtedy mnożniki CPU i napięcia bedą na Auto, a C&Q włączone

W profilach zasilania sprawdź w ustawieniach zaawansowanych minimalną wydajności procesora

czasami po OC nawet w profilu oszczędnym minimum ustawia się na 100% - zmien na 20% 

Kręciłeś w Biosie czy przez jakiś programik od Gigabyta?

• Popieram 1

w ogóle CnQ przy OC to nie jest najlepszy pomysł, bo napiecia się wahają i to może wpłynąć na stabilność

tak samo się zachowują napięcia, czy masz zrobione OC czy tez nie (przy właczonym CnQ), nie wiem skąd ten pomysł - czyli według ciebie bez OC jak CnQ jest włączone to też źle :) kurde, tylu inżynierów nad tym pracowało i taką lipę zrobić  :menda:

• Popieram 1

tak samo się zachowują napięcia, czy masz zrobione OC czy tez nie (przy właczonym CnQ), nie wiem skąd ten pomysł - czyli według ciebie bez OC jak CnQ jest włączone to też źle  :) kurde, tylu inżynierów nad tym pracowało i taką lipę zrobić   :menda:

Ja zawsze nawet jak podkręcam mam włączone cnq i oczywiście inne opcje od oszczedzania energii w biosie, w idle proc idzie na ok 960mhz i 1v z groszem, a jak trzeba to 3.46Ghz zależnie od obciążenia, nie wiem jak jest na am3 ale na fm1 nie do konca chce działać cnq przy napięciu procka poniżej 1.3v, tzn. napięcia się obniżają ale częstotliwość procka w miejscu, powyżej tej wartości wszystko jest ok.

Edytowane przez kuba83bb
  • Popieram 1

tak samo się zachowują napięcia, czy masz zrobione OC czy tez nie (przy właczonym CnQ), nie wiem skąd ten pomysł - czyli według ciebie bez OC jak CnQ jest włączone to też źle :) kurde, tylu inżynierów nad tym pracowało i taką lipę zrobić  :menda:

przy wysokim OC czasem prądu może braknąć, i walnąć bluescreena przy CnQ, sprawdzone und potwierdzone, najlepiej mieć LLC odpalone i wyłączone cnq aby mieć sztywniutkie napięcia, na stock procek nie jest tak wrażliwy na spadki napięć