Damian1998 12 Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Witam mam nowy procesor phenom x 4 965 i mam z nim problem nawet gdy nic nie mam włączonego procesor nie ma nic do roboty a taktowanie maksymalne ciągle i wogóle nie spada nic . i można jakoś poradzić na to ? jakieś opcję w biosie czy coś ? specyfikacja w sygnaturze . Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Włącz sobie Cool&Quiet w BIOSie http://imageshack.us/photo/my-images/691/cnq.jpg/ Dodatkowo profil zasilania w panelu sterowania na zrównoważony (gdybyś miał inny). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 W sygnaturze masz napisane że procek @ 3,917 GHz czyli po OC. Być może ktoś ustawiał ci parametry w Biosie pod OC (gdybyś robił to sam, nie zadawałbyś pytania jak wyżej) i pewnie wyłączył opcję Cool and Quiet, która odpowiada za obniżanie taktowania i napięcia procka przy braku obciążenia (przy wyższym OC zaleca się wyłączenie tej opcji). Możesz na próbę włączyć CnC, jeśli pojawią się problemy ze stabilnością, włącz z powrotem i zostaw w cholerę. Albo OC albo oszczędzanie prądu. Cytuj Link to post Share on other sites
Damian1998 12 Napisano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 no to włączyłem tą opcję , i ja go sam podkręcałem dokładniej wczoraj . I problem nadal postępuje . Profil zasilania jest na oszczędnym ale to też nic nie dało . Jakieś inne propozycję ? Cytuj Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Przywróć bios do ustawień standardowych Wtedy mnożniki CPU i napięcia bedą na Auto, a C&Q włączone W profilach zasilania sprawdź w ustawieniach zaawansowanych minimalną wydajności procesora czasami po OC nawet w profilu oszczędnym minimum ustawia się na 100% - zmien na 20% Kręciłeś w Biosie czy przez jakiś programik od Gigabyta? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 typowe dla AII i PII po OC - zaktualizuj bios do najnowszego i problem powinien zniknąć - miałem to samo, bez OC C&Q działało idealnie po oc, du*a 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 w ogóle CnQ przy OC to nie jest najlepszy pomysł, bo napiecia się wahają i to może wpłynąć na stabilność 1 Cytuj Link to post Share on other sites
muf18 56 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 K10Stat rozwiąże problem tylko trzeba go ustawić 1 Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 w ogóle CnQ przy OC to nie jest najlepszy pomysł, bo napiecia się wahają i to może wpłynąć na stabilność tak samo się zachowują napięcia, czy masz zrobione OC czy tez nie (przy właczonym CnQ), nie wiem skąd ten pomysł - czyli według ciebie bez OC jak CnQ jest włączone to też źle kurde, tylu inżynierów nad tym pracowało i taką lipę zrobić 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kuba83bb 91 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 (edytowane) tak samo się zachowują napięcia, czy masz zrobione OC czy tez nie (przy właczonym CnQ), nie wiem skąd ten pomysł - czyli według ciebie bez OC jak CnQ jest włączone to też źle kurde, tylu inżynierów nad tym pracowało i taką lipę zrobić Ja zawsze nawet jak podkręcam mam włączone cnq i oczywiście inne opcje od oszczedzania energii w biosie, w idle proc idzie na ok 960mhz i 1v z groszem, a jak trzeba to 3.46Ghz zależnie od obciążenia, nie wiem jak jest na am3 ale na fm1 nie do konca chce działać cnq przy napięciu procka poniżej 1.3v, tzn. napięcia się obniżają ale częstotliwość procka w miejscu, powyżej tej wartości wszystko jest ok. Edytowane 12 Lipca 2013 przez kuba83bb 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Damian1998 12 Napisano 12 Lipca 2013 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 miałem coś z tym systemem w planach zasilania nie mogłem otworzyć zaawansowanych zmianach planu nie miałem stanu procesora i nie mogłem ustawić a teraz jest wszystko ok . Plusy lecą i do zamknięcią . Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 13 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 tak samo się zachowują napięcia, czy masz zrobione OC czy tez nie (przy właczonym CnQ), nie wiem skąd ten pomysł - czyli według ciebie bez OC jak CnQ jest włączone to też źle kurde, tylu inżynierów nad tym pracowało i taką lipę zrobić przy wysokim OC czasem prądu może braknąć, i walnąć bluescreena przy CnQ, sprawdzone und potwierdzone, najlepiej mieć LLC odpalone i wyłączone cnq aby mieć sztywniutkie napięcia, na stock procek nie jest tak wrażliwy na spadki napięć Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts