HappyAmateur 0 Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) W związku ze zbliżającym się urlopem chciałbym kupić jakiś tani aparat, którym zrobiłbym fajne zdjęcia. Wiem, że kasy jest mało (do 800zł), ale zdjęć też wykonuję mało i szkoda mi wywalać kasę na coś droższego. No to teraz moje wymagania: - niech robi jak najlepsze zdjęcia jak to tylko możliwe w przypadku aparatów z tego pułapu cenowego - musi to być coś nowego - tryb makro Od razu mówię, że gabaryty, rodzaj karty, zoom zwisają mi Edytowane 11 Lipca 2013 przez HappyAmateur Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie homzik 479 Napisano 11 Lipca 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ja bym celował w dość taniego Canona SX230 - http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/1937555#from1215 , bo za nowsze modele nie ma co dopłacać, ewentualnie Samsung WB750 - http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3053567#from1215 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Dlaczego nie poczytasz tematów na forum, tylko zakładasz nowy? Jest już co najmniej kilka wątków o aparatach w tym przedziale cenowym. Cytuj Link to post Share on other sites
HappyAmateur 0 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Opłaca się dołożyć do modelu Canon SX240 HS? Cytuj Link to post Share on other sites
homzik 479 Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Niezbyt, bo same zdjęcia bardzo podobne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
HappyAmateur 0 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Niezbyt, bo same zdjęcia bardzo podobne. No to pooglądam jeszcze przez weekend zdjęcia robione przez te dwa aparaty i wybiorę jeden z nich. Dzięki wielkie za szybką pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Sztyki 2 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Sony WX200 - mały, bardzo dobra jakość zdjęć, nawet chyba ostatnio na benchmarku był ostatnio test. Cytuj Link to post Share on other sites
Terrence 0 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) Nie chcę tworzyć tego samego tematu, a wybór mam trochę większy w podobnej cenie i proszę o pomoc, który model wybrać: Canon Powershot SX260 HS, Fujifilm FinePix HS25 EXR, Sony Cyber-Shot DSC-HX1, Panasonic TZ20, Nikon L820 i Olympus SP-720 Ultra Zoom. W ostateczności Sony CyberShot HX10V, jeśli warto dopłacać. Znalazłem jeszcze Edytowane 21 Lipca 2013 przez Terrence Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Canon ale SX240. Od SX260 różni się tylko GPSem. Sony HX10V będzie kręcił lepsze filmy i ma więcej funkcji, więc jeśli będziesz z tego korzystał to warto dopłacić (jeśli chodzi tylko o dobre zdjęcia to dopłacać nie warto). Pozostałymi które wymieniłeś ja bym sobie głowy nie zawracał, szczególnie Fuji i Olympus odstają od reszty. Cytuj Link to post Share on other sites
Terrence 0 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź, tak myślałem, że SX będzie najlepszy jeśli chodzi o zdjęcia, bo głównie o to mi chodzi. A jak z filmami w tym Canonie? Zastanawiałem się jeszcze nad Sony DSC-HX5V i HX7V. Niestety HX9V już nigdzie nie znajdę. Czy nadal SX240 będzie lepszym wyborem? Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 HX5 i HX7 to już dziadki, więc jeśli nie są zdecydowanie tańsze to myślę że nie warto ich brać. Canon kręci 1080/30p, podczas gdy Sony 1080/50i (czyli soniacz pozwala na kręcenie z większą ilością klatek na sekundę). W skrócie: Canon kręci b.dobre filmy (sam mam Canona i nie mam jego filmom nic do zarzucenia), jednak Sony kręci trochę lepsze Z tych dodatkowych funkcji Sony ma m. in. HDR, automatyczne zdjęcia panoramiczne i tryb "auto+". Nie wiem jaki masz budżet dokładnie przeznaczony na to i w jakich cenach znalazłeś poszczególne modele. Jak nie musisz dużo dopłacać do HX10V to weź go. A jak musiałbyś za dużo dopłacić to zostań przy SX240. Zdjęcia z obu aparatów są b.dobre - tu nie będzie zauważalnych różnic. Cytuj Link to post Share on other sites
Terrence 0 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) Miałem okazję pobawić się HX9V i funkcji miał na prawdę dużo, ale niestety nigdzie go już nie ma. Do HX5 musiałbym nieznacznie dopłacić, a do HX10V już 200zł około, więc chyba nie opłaca się. Mój budżet to 800-850zł. Znalazłem jeszcze takie aparaty: Canon IXUS 230 HS oraz Sony DSC-WX100. Zależy mi na jak najlepszej jakości zdjęć w różnych warunkach oraz dobrych filmach. EDIT: Jeszcze zależy mi na dobrym makro Edytowane 21 Lipca 2013 przez Terrence Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) Do HX5 musiałbym nieznacznie dopłacić No więc nie ma najmniejszego sensu takie coś. Znalazłem jeszcze takie aparaty: Canon IXUS 230 HS oraz Sony DSC-WX100. Ja mam właśnie tego IXUSa, ale kupowałem ponad rok temu. Z tego co widzę nie jest wcale tańszy od SX240, a jednocześnie jest minimalnie gorszy (przede wszystkim starszy procesor obrazu), więc w tej chwili dalej lepszym wyborem jest SX240. Sony WX100 ma te same cechy co HX10V, tylko ma mniejszy zoom. Jeśli nie zależy ci na dużym zoomie to ja proponuję jeszcze Sony DSC-WX60. Zoom 8x, poza tym te same funkcje co w pozostałych soniaczach (filmy 1080/50i, panorama, itp, itd). Kosztuje poniżej 600 zł! W dodatku ma optykę Carl Zeiss. Tak więc w tej chwili: - jeśli zależy ci bardziej na lepszych filmach, dodatkowych funkcjach i jednocześnie chcesz zaoszczędzić, bierz Sony WX60 - jeśli wolisz duży zoom zostaje Canon SX240 Edytowane 21 Lipca 2013 przez Luki91 Cytuj Link to post Share on other sites
Terrence 0 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) Czyli rozumiem, że w kwestii zdjęć nie zauważe różnicy pomiędzy tymi modelami? Bo kusi mnie ten WX60 skoro jest w takiej cenie, ale zoom trochę mały, WX100 już droższy niż SX240, ale jeśli jakość zdjęć będzie taka sama to bym dla tych kilku bajerów dopłacił te 50 zł A mogę wiedzieć, czemu odrzuciłeś Sony Cyber-Shot DSC-HX1? Przeczytałem wiele dobrych opinii na jego temat Edytowane 21 Lipca 2013 przez Terrence Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 A mogę wiedzieć, czemu odrzuciłeś Sony Cyber-Shot DSC-HX1? Bo to już nawet nie dziadek, ale prapradziadek W dodatku jest wielki, a jednocześnie taki sam 20x zoom masz w małym SX240. Różnicy w jakości zdjęć między WX60, WX100 i SX240 moim zdaniem nie zauważysz. To są solidne aparaty. Różnica między Sony a Canon jest tylko w jakości filmów, zoomie i dodatkowych funkcjach. Między pierwszymi dwoma różnica będzie tylko w cenie (różnicy w zoomie 8x a 10x nie zauważysz nawet). 8x zoom na co dzień wystarcza. Aparat też jest wtedy dużo mniejszy co dla mnie jest zaletą. Naturalnie jak przyjdzie jakiś koncert albo wycieczka to już mocno brakuje przybliżenia - coś za coś. Zastanów się gdzie, kiedy i do czego najczęściej będziesz używał aparatu. Albo dopłać do HX10V który ma to samo co WX60 ale też duży zoom. Cytuj Link to post Share on other sites
Sztyki 2 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) HX1 to już dość stary aparat i pewnie dlatego Bo to już nawet nie dziadek, ale prapradziadek W dodatku jest wielki, a jednocześnie taki sam 20x zoom masz w małym SX240. Różnicy w jakości zdjęć między WX60, WX100 i SX240 moim zdaniem nie zauważysz. To są solidne aparaty. Różnica między Sony a Canon jest tylko w jakości filmów, zoomie i dodatkowych funkcjach. Między pierwszymi dwoma różnica będzie tylko w cenie (różnicy w zoomie 8x a 10x nie zauważysz nawet). 8x zoom na co dzień wystarcza. Aparat też jest wtedy dużo mniejszy co dla mnie jest zaletą. Naturalnie jak przyjdzie jakiś koncert albo wycieczka to już mocno brakuje przybliżenia - coś za coś. Zastanów się gdzie, kiedy i do czego najczęściej będziesz używał aparatu. Albo dopłać do HX10V który ma to samo co WX60 ale też duży zoom. Mały z 20-krotnym zoomem to jest WX300 od Sony Edytowane 21 Lipca 2013 przez Sztyki Cytuj Link to post Share on other sites
kadaj2 0 Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Witam serdecznie, podpinam się pod temat by nie zakładać W tej chwili mam Samsung pl 210 z 10zoom opt, aku 14 mega miał i zastanawiam sie czy czy aparaty wieksze gabarytowo, jak cool pic l820 sa lepsze od takiego zwyklego aparatu, tzn moga miec lepszy obiektyw itp, bo myslalem ze z wygladu ( i jakosc zdjec) pojde teraz w strone tego coolpixa, ale patrze ze bardzo polecacie tak do 600-700zł tego canona SX240 HS i nie wiem czego szukac, czy w nim jest ukryta moc co do jakosci zdjec? zalezy mi na zdjeciach jak najlepszych, seryjnych zdjeciach, zoom optyczny i zeby aparat nie myslal zbyt długo bo scena ucieka np na imprezie, pozatym czy to cos fajnego zdjecia 3d? bo mam tv 3d jest sens czesami zrobic? dodatkowo co myslicie o aparatach fuji i samsung jak wb110? wczesniej miałem na oku tego cool pixa l820, na necie było pokazane jak robil zoom ksiezyca za dnia i nawet nawet foto hehe Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 zastanawiam sie czy czy aparaty wieksze gabarytowo, jak cool pic l820 sa lepsze od takiego zwyklego aparatu, tzn moga miec lepszy obiektyw itp Nie, aparaty klasy superzoom (czyli te "większe gabarytowo", podobne trochę do lustrzanek, przez co często z nimi mylone) najczęściej nie dają lepszej jakości zdjęć od małego kompaktu w tej samej cenie. Jedyna różnica to dużo większy zoom optyczny, czyli przykładowo 30x zamiast 20x. Oczywiście ten Nikon L820 jest zdecydowanie lepszy od twojego Samsunga PL210, no ale to akurat nie jest kwestia rozmiaru aparatu tylko innej matrycy. ale patrze ze bardzo polecacie tak do 600-700zł tego canona SX240 HS i nie wiem czego szukac Canon SX240 HS jest bardzo dobrym wyborem w tym przedziale cenowym. Jest mniejszy od Nikona L820, a więc i wygodniejszy w obsłudze i transporcie. Piszesz o zdjęciach na imprezach, więc w twoim wypadku jest to dość istotne kryterium przy wyborze kompaktu. 20x zoom jest moim zdaniem zupełnie wystarczający, jakość zdjęć jest co najmniej tak dobra jak w Nikonie. i zeby aparat nie myslal zbyt długo bo scena ucieka np na imprezie To akurat zależy od karty pamięci, mniej od samego aparatu. Kup SanDisk Extreme (albo chociaż SanDisk Ultra) lub coś porównywalnego to nie będziesz miał z tym problemu. pozatym czy to cos fajnego zdjecia 3d? bo mam tv 3d jest sens czesami zrobic? Dodatkowy bajer nigdy nie zaszkodzi ale jak dla mnie to jest ostatnia rzecz, która powinna wpłynąć na wybór aparatu Po pierwsze na różnych telewizorach czasem różnie to działa. Po drugie znudzi ci się to po tygodniu zabawy dodatkowo co myslicie o aparatach fuji i samsung jak wb110? Podaj konkretny model to porównamy. Samsung WB110, z tego co widzę po szczątkowej specyfikacji jaką znalazłem, jest zdecydowanie gorszy. Cytuj Link to post Share on other sites
setos 15 Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Pozwolę sobie odnieść się do posta Lukiego, Co do jakości zdjęć, zaryzykuję stwierdzenie, że Canon trochę lepiej sobie radzi z zdjęciami dzięki smartauto(58 scen rozpoznaje i dopasowuje tryb stabilizacji do aktualnej sytuacji), który mówi się, że jest bajerem ale akurat rzeczywiście się sprawdza i to całkiem dobrze. Jeśli chodzi o szybkość zapisu zdjęć, to karta to jedno, ale druga sprawa to to, że Nikon rzeczywiście ma problem z zapisem zdjęć(nawet na szybszych kartach) i to nie są pojedyncze przypadki. Co do zdjęć 3D to ja osobiście jestem przeciwny, bo żeby naprawdę zrobić zdjęcie 3D musiałyby być 2 obiektywy, dwie matryce itd. a takie nakładanie na siebie zdjęć to jest 2,5D , tak więc przyznaję Ci rację, że jest to bajer i ostatnia rzecz jaką powinien się zainteresować. Co do WB110 to to jest w sumie to samo co WB100(minimalne różnicę, niespecjalnie zmieniające cokolwiek w stosunku do poprzednika, wręcz zaryzykuję stwierdzenie, że pogarszają(20 megapixeli na 1/2,3" CCD) Dodatkowym atutem przemawiającym za SX240 jest tryb filmowania w Slow Motion, do 240FPS(co prawda w 320x240, ale żeby uchwycić jakiś moment na imprezie, to czemu nie). Edytowane 22 Października 2013 przez setos Cytuj Link to post Share on other sites
kadaj2 0 Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 narazie moim typem pozostaje SX240, chyba ze cos wynajde do 700zł i go przebije, ale wczesniej wam o tym powiem i ocenimy. jak mowilem błednie ale do tej pory miałem aparaty takie do reki i myslałem ze jak znajde takiego wiekszego gabarytowo to ma większą moc ale wjak widze mylilem sie bo licza sie podzespoły a nie wielkosc Cytuj Link to post Share on other sites
jullkaa0 0 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Witam. Zastanawiam się nad kupnem aparatu. Cena do 800zł (ewentualnie 1000zł jakby bardziej się opłacało). Zależy mi na jakości zdjęć (w każdym świetle), ale i nagrywaniu filmów hd. Będę go używać raczej do zabawy no i nauki więc chciałabym żeby miał dużo funkcji Po prostu ma się sprawdzić na imprezach jak i w celach artystycznych, czy na amatorskich sesjach zdjęciowych. Wiem, że za te pieniądze nie będę mieć jakiegoś ideału dla mnie, ale proszę o pomoc w wyborze jak najlepszego z tej pułki cenowej. Jak na razie wybrałam takie: BENQ GH700, Sony HX10 i Fuji HS25. Który z nich najlepszy? A może jeszcze inny? Edytowane 23 Października 2013 przez jullkaa0 Cytuj Link to post Share on other sites
kadaj2 0 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) co powiecie o tym? Fujifilm FinePix HS25EXR lub Samsung WB750 Edytowane 23 Października 2013 przez kadaj2 Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Fujifilm FinePix HS25EXR Nie polecam. Specyfikacja wydaje się bardzo dobra, ale testowałem go już sporo czasu temu i na tle konkurencji wypadał marnie. Samsung WB750 Dobry sprzęt, jeden z nielicznych udanych aparatów Samsunga. Mimo wszystko trochę gorszy od Canona, a przez to że jest trudno dostępny, jego cena chyba nie jest specjalnie niższa. Jeśli chcesz coś tańszego od SX240 to zerknij na SX230. Główna różnica to mniejszy zoom, może nie mieć też jakiejś funkcji (starszy model po prostu), ale jakość zdjęć będzie podobna. @jullkaa0: Zależy mi na jakości zdjęć (w każdym świetle) W każdym świetle, czyli również przy świecach? Jeśli tak, to nie do zrealizowania za te pieniądze. Poczytaj nasze posty w tym i podobnych tematach. Z tych modeli co podałaś godny uwagi jest Sony HX10. Ale zastanów się nad Canon SX240 HS, bo jest on tańszy, a różni się przede wszystkim funkcjami (trochę gorsze filmy, brak niektórych bajerów jak zdjęcia panoramiczne, auto+, itp...). Cytuj Link to post Share on other sites
jullkaa0 0 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Napisałam, że wiem, że nie da rady żeby wszystko było co bym chciała. Ma być po prostu jak najlepiej się da za tą cenę. Co do bajerów to właśnie chcę żeby było ich dużo Może jeszcze ktoś mi coś poleci? Cytuj Link to post Share on other sites
kadaj2 0 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) ten Sony HX10 bardzo ciekawy, ale drogi bo w media po 900zł... a ja chce tak do 700 max, aktuakllnie poluje na canona, o którym caly czas mowa widze ze kogo nie zapytam, zawsze jakis grymas co do fuji, wiec pomijam, samsung jest jaki jest ale czegos mu brakuje, ja tak samo jak kolega chce by na imprezie ludzie nie ustawiali sie do zdjecia 1 sec a ja mówie stop bo mi flash sie laduje te 3 sec hmm tak było w samsungu pl120 A młodszego brata nie kupie , wole ten SX240 z obiektywem szerokokątnym 25 mm i druga propozycja z tych lepszych to Panasonic tz30 Luki miałes go w rekach? Edytowane 23 Października 2013 przez kadaj2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts