Skocz do zawartości

zestaw z AMD czy Intel

Recommended Posts

Willis81, nie do końca - napisałeś to bardzo ogólnie - wszystko zależy , jaki to procesor i jaka grafika

maxforces - masz rację, ale ta przewaga jest na dzień dzisiejszy i trzeba wziąć pod uwagę premierę nowych Radków i przypuszczam, że na nowsze sterowniki do HD7970 nie będzie co liczyć, a GTX 770 jest nową kartą i sterowniki zaczynają dopiero ewoluować, więc może za 3-4 miesięce, w/g mnie sytuacja będzie odwrotna.

Edytowane przez SKEEPER46

Willis81, nie do końca - napisałeś to bardzo ogólnie - wszystko zależy , jaki to procesor i jaka grafika

http://pclab.pl/art53648-12.html

szkoda, że w necie mało testów pod kątem wyższej rodzielczości i proporcji obrazu 21:9, dlatego cięzko stwierdzić w którym kierunku iść by było najlepiej za nie wygórowane pieniądze

@up.

Sorry, ale to jest kolejny test typu "tabelki + cyferki",.

Do pełni wiarygodności takiego testu, ja potrzebowałbym danych o :

1). średnim FPS z całego testu, a nie tylko z momentu, w którym procesor jest ważniejszy - bo jakiś tam moment nie będzie w pełnym miarodajnym wynikiem i dla jakiegoś tam momentu nie dobiera się sprzętu

2). ile ten moment trwa, w którym to procesor jest ważniejszy

3). Jakie zegary mają ustawione karty.

Bez między innymi takich danych nie można tak mówić, że najlepiej wychodzi zestaw intel+nvidia.

W ten sposób, to nigdy nie skończyłbyś testowania. Miejsca były dobierane tak, żeby mocno obciążać procesor, gdyż tylko w ten sposób można sprawdzić narzut sterowników. Testów typowo graficznych znajdziesz od groma, tutaj chodzi o zupełnie co innego. Prawda jest taka, że detale, czy też rozdzielczość można "uciąć", a procesora nie przeskoczysz ;).

maxforces - masz rację, ale ta przewaga jest na dzień dzisiejszy i trzeba wziąć pod uwagę premierę nowych Radków i przypuszczam, że na nowsze sterowniki do HD7970 nie będzie co liczyć, a GTX 770 jest nową kartą i sterowniki zaczynają dopiero ewoluować, więc może za 3-4 miesięce, w/g mnie sytuacja będzie odwrotna.

Sorki ale w tym momencie się grubo mylisz bo stery już nie będą ewoluować co najwyżej wpadki w nowych tytułach naprawią. Co ma niby ewoluować jak 770 to to samo co 680.

Odp. dla tomcug - no tak, ale mnie chodzi o to,że ten test, nie jest testem po którym można powiedzieć, że najlepszym doborem sprzętu jest "intel+nvidia" jak to napisał autor w poście nr. 26 - ...no bez jaj Panowie.

jest, bo ma najlepsze wykorzystanie rdzeni, które "nudzą się" w przypadku catalystów. Radeony lubią mocny wątek więc tam z Intelem będzie w gorącym miejscu (jakieś walki, wybuchy)  całkiem dobrze, z nvidią lepiej, ale z FX-ami w przypadku radeonów w takim miejscu to klapa totalna, u nv można chociaż wykorzystać tą wielordzeniowość (a tak naprawdę wielość jednostek ALU w FX-ie).

Edytowane przez muf18

SKEEPER46 - do większości testów podchodzę z rezerwą, od zawsze znam politykę marketingową intela, która mając nawet złe produkty np. P4 był w stanie przekonać społeczeństwo jakie to jest ekstra itd...

więc zamierzenie by promować swoje procesory z nvidią jest też zagrywką marketingową, bo dla nich lepiej jak ktoś kupi grafę z nvidią a nie z amd

pytanie czy te procki intela i5 sa naprawdę tak rewelacyjne jak piszą, czy też efakt skali działa na ich kożyść

od wielu lat procesor mam zawsze od amd, a grafę od nvidi i nigdy nie narzekałem na brak płynność, jednak wszystko w maksymalnej rodziałece 1680x1050, a teraz zastanawiam się co będzie w 2560 x 1080

Masz tutaj testy, które nie są "portalowe" ani "opłacane"

http://maxforces.com/articles.php?article_id=67

i co ?

Jeszcze większa róźnica, a to znaczyłoby, że AMD opłaca redakcję. Niestety taka jest prawda, choć też jest prawdą, że bardzo rzadko są momenty procesorowe, a częściej graficzne (powiem tak, w tej samej cenie dużo lepiej wziąć i5 lub Xeona/i7 niż FX-a).

jest, bo ma najlepsze wykorzystanie rdzeni, które "nudzą się" w przypadku catalystów. Radeony lubią mocny wątek więc tam z Intelem będzie w gorącym miejscu (jakieś walki, wybuchy)  całkiem dobrze, z nvidią lepiej, ale z FX-ami w przypadku radeonów w takim miejscu to klapa totalna, u nv można chociaż wykorzystać tą wielordzeniowość (a tak naprawdę wielość jednostek ALU w FX-ie).

Wykorzystanie rdzeni to jedna strona medalu, główną przyczyną jest po prostu niższy narzut na NV. Wielowątkowość tylko pogłębia różnice w przypadku takich procesorów, jak właśnie FX.

Jeszcze większa róźnica, a to znaczyłoby, że AMD opłaca redakcję.

Rzucasz tutaj oskarżeniami, które w przypadku PCLaba są nieuzasadnione ;).

Edytowane przez tomcug
Planuję te powyższe części wymienić tak by przygotować zestaw pod monitor LG 29EA93-P by grać bez problemu przez najbliższe 2 lata w rozdziałce 2560 x 1080.

Zacznijmy może od tego, że o sensownym graniu w takiej rozdziałce to z Twoim budżetem nie byłoby mowy dzisiaj, a co dopiero za dwa lata. W takiej kwocie można złożyć przyzwoitego kompa do FHD, który powinien sobie obecnie poradzić z większością gier, a w przyszłości z pewnością trzeba będzie ciąć detale. Łączenie GTX'a 780 ze starym Phenom'em to idiotyzm. 

Nikt Ci nie da 9 stów za stare podzespoły.

Edytowane przez Nowaj

Nikt Ci nie da 9 stów za stare podzespoły.

Uwież mi da:) ale to bez znaczenial bo nie o tym miałem tu pisać

Ponad 2 lata temu kupiłem obecnego kompa i do tej pory śmiało mogę grać w wszystko na full detalach.

Jednakże mam świdomość że tym razem będzię większa rozdzielczość.

Może najlepszym wyjściem będzie zakup I5 + gtx 770 i gdzieś za ok. rok wymiana tego gtx-a na coś nowszego, jak będzie potrzeba i gry będą dostawały zadyszki. Nawet zastanawiam się czy nie kupić terz gtx 760 i go wymienić za pół roku...

BŁĘDY I NIECHLUJSTWO

Edytowane przez sid vicious

Panowie on ma ograniczony budżet... :) Ja proponuje Ci coś takiego sam to będę brał i myślę że to najlepsza konfiguracja w  tych cenach. Co do AMD to one zostają w tyle o dużo... od Inteli i3,5,7

http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/plyty-glowne,l116/msi-b75a-g43-s1155-b75-4ddr3-usb3-glan-8ch-atx,p64630.html#opis

http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/zasilacze-komputerowe,l146/corsair-builder-series-vs-550w,p78847.html

http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/procesory,k117/procesory,l252/intel-core-i5-3470-3-2ghz-box-6m-lga1155-bx80637i53470,p73229.html

http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/karty-graficzne,l115/gigabyte-geforce-cuda-gtx760-2gb-ddr5-pci-e-256bit-2dvi-hdmi-dp-box,p102589.html

http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/pamieci,k121/do-komputerow-pc,l122/patriot-ddr3-8gb-2x4gb-viper-3-1600mhz-cl9,p73829.html

co do sprzedania starych podzespołów to zgadzam się z  kolegami wyżej nikt Ci 900zl za to nie da każdy woli dozbierać ze 3 stówy i kupić nowe.. stare części możesz wcisnąć bratu mamie babci...

Edytowane przez Wizzy159

do tej pory śmiało mogę grać w wszystko na full detalach.

Jeśli twierdzisz, że na Phenom'ie i GTX 460 możesz grać we wszystko na full to ja już podziękuję. 

Panowie on ma 

co do sprzedania starych podzespołów to zgadzam się z  kolegami wyżej nikt Ci 900zl za to nie da każdy woli dozbierać ze 3 stówy i kupić nowe.. stare części możesz wcisnąć bratu mamie babci...

no właśnie... rodzinie:)

Jeśli twierdzisz, że na Phenom'ie i GTX 460 możesz grać we wszystko na full to ja już podziękuję. 

nie musisz wierzyć :) pamietaj tylko ze w rozdziałce 1650x1080 a nie w full hd, no może bez ustawień filtrowania na maksa

Edytowane przez willis81

Chłopie. GTX 460 nie jest w stanie dobrze ogarnąć diablo przy single a co dopiero multi na max detalach - grałem długo to wiem - więc przestań się kompromitowac

jak zaczne grać w diablo to może Ci to potwierdzę, jednak nie gram więc to bez znaczenia, 

gram właściwie tylko w samochodówki i fps, a do tej pory nie zauważyłem by cokolwiek mi klatkowało

tak jak mówiłem - nie ważne, chcę sprzęt który będzie wyciągał 30-40 klatek i to wszystko, nie mam ochoty dyskutować nt sprzętu który mam teraz i jego wydajności w obecnych grach, bo całkowicie mi odpowiada

Edytowane przez willis81

Jasne że dropy były - Miałem właśnie kiedyś taki sprzęt (Phenom +gtx 460) i podałem dane z mojego jedynego testu. Sam na mapie, wyłączony AA, no szału nie było z tymi fps'ami ;)

Phenoma sobie zostawiłem i zmieniłem grafikę na HD 7970 - teraz jest lodzio miodzio :)

Wracając do tematu - jak autor chce mieć spokój na dwa lata i grać w rozdziałce 2560 x 1080, to w/g mnie poniżej GTX 780 nie ma sensu schodzić.........ewentualnie zrobić sli/cf, ale tu i tu potrzebna jest kasa, kasa i jeszcze raz kasa.

Chcąc zachować komfort z takim budżetem, to monitor musiałby być inny - 1920x1200 to max.

Panowie! zostawmy temat czy mam rację czy nie, w multiplayera nie gram!, testów nie robię, zacinek nie mam bo nie przeszkadzają mi, tyle w temacie, wróćmy do tematu:)

po wszystkich komentarzach, czy też powyższej opini skeeper46 wnioskuje że nie mam co liczyć na 2 letni spokój, więc nie ma sensu pakować się w gtx780 ze względu na cenę, lepiej teraz kupić gtx760 lub maks. 770 by za dużo nie przepłacić, a po prostu później go wymienić jak zacznie dostawać zadyszki