Nikod3m1 13 Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) Witam. Po podkręceniu procesora Phenom II 945 na 3.6ghz przy napięciu 1.45V i 30 minutach w Prime (bez błędu), podczas użytkowania google chrome, co chwile awarii ulega wtyczka shockwave, a co jakiś czas cała przegląarka się wyłącza. Odnotowałem jak narazie 1 bluescreen bo paru godzinach gdy zostawiłęm włączony komputer z grą (War Thunder). Kiedyś procesor był już podkręcany i pamiętam że działo się to samo, lecz nigdy nie miałem bluescreena podczas grania czy innych prac. Pozdrawiam z góry dziękuję. EDIT: Temat dodany z Internet explorera bez żadnych błędów. Edytowane 10 Lipca 2013 przez Nikod3m1 Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Jak tam temperatury sekcji zasilającej płyty? 1 Link to post Share on other sites
Nikod3m1 13 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) Jesli dobrze patre to everest pokzuje 45stopni, a jak dotykam radiatorka na płytcie głownej to jest gorący ale ręke przytrzymać dłuższą chwile mogę mogę. Podobna temp. występuje w drugim kompie też z płytą gigabyte. Przy ilu stopniach wskazywało by to na za słabą płyte? EDIT: W biose temp. płyty była 40 stopni. Edytowane 10 Lipca 2013 przez Nikod3m1 Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Ale to Ci pokazuje mostek, nie VRM. Link to post Share on other sites
Nikod3m1 13 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 No dobrze, ale temp są raczej w normie. Może to wina sterowników nie ogarniających OC? Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Prawdopodobnie cep nigdy nie był stabilny a teraz czasem walnie blue screenem bo używasz innych appek niż kiedyś, być może bardziej wymagających. Zejdź z oc i tyle - może to ultra słaba sztuka. 1 Link to post Share on other sites
WielebnyRay_PL 34 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 (edytowane) Ja bym spróbował podwyższyć troszkę napięcie, albo obniżyć zegar aby mieć pewność, że to przez OC... jeżeli problem nie ustąpi to może coś z software a nie hardware i trzeba winde postawić na nowo... Mój phenom pracuje na prawie 4GHz przy bdb tempach i wciąż bezpiecznym napięciu, więc może to też gorsza sztuka? Sprawdź to co mówiłem, lub przywróć całkowicie na jakiś czas oryginalne taktowanie aby coś wykluczyć... Edytowane 12 Lipca 2013 przez WielebnyRay_PL 1 Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Nikod3m1 13 Napisano 17 Lipca 2013 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Zszedlem na stock napięcie i 3.3ghz, wiec wszystko jest spoko. Kumpel od którego go mam twierdzi ze zestaw przygotowywał pod overclock na co najmniej 4ghz. Sam tego nie będe robił, jak mu sie uda to fajnie, jak nie to na razie wystarczy mi tyle. Dzieki za odp, lecą plusy. Link to post Share on other sites
WaxYL 27 Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 I tak masz lepiej niż ja i znajomy. Mi się wysypuje ten sam procesor na 3,4 Ghz a kumplowi na 3,5Ghz. Prawdopodobnie wina płyt głównych i RAMów. W końcu FSB kręcimy. @Wielebny_Ray_PL Podałbyś swoje ustawienia? I czy zmieniałeś coś w RAMach i innych opcjach? Link to post Share on other sites
Recommended Posts