adam9871 901 Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Cześć . Dzisiaj przyszedł do mnie dysk ssd . Niby wszystko ok ale przed chwilą zauważyłem taki status w hd tune , w crystal disk info wszystko jest ok , przedtem czegoś takiego nie było bardzo się martwię bo pisze tam warning niby wszystko dobrze pracuje . Bardzo proszę o pomoc Screen: http://imgup.pl/di/8SMM/ssd.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Fix00ser 477 Napisano 20 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) http://odzyskiwanie-danych.edu.pl/smart/ http://www.fixitpc.pl/topic/881-podstawowa-diagnostyka-dysku-twardego-smart/ Edytowane 20 Lipca 2013 przez walker15130 Cytuj Link to post Share on other sites
erystr 10 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Takie małe pytanie techniczne - realokowane sektory zawsze uważałem za błędy powstające tylko na dyskach HDD z powodu np. złego namagnesowania danego obszaru dysku itp. Więc jakim cudem na SSD też te błędy się pokazują skoro są to dyski beztalerzowe oparte na pamięciach flash ? Wysłane z mojego GT-P5110 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Fix00ser 477 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Technicznie HDTune ma problemy z precyzyjną diagnostką nośników SSD, bardziej trafne będą wynki z SSD LifePro lub użyty screen z Cristal Disk Info co do bad bloków z pewnością termin nie jest precyzyjny, ale na nośnikach SSD także atrybuty SMART wskazują ilość nieudanych operacji kasowania komórek pamięci flash, zapisu lub odczytu z komórek pamięci proszę zwrócić szczególną uwagę na atrybuty od pozycji 170-182 oraz 232-233 http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/strona3.php Cytuj Link to post Share on other sites
erystr 10 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 HDtune ma czasami problem z poprawnym odczytem SMARTu nawet z dyskami HDD więc lepiej korzystać z CrystalDiskInfo który o niebo lepiej odcztuje te wartości. Wysłane z mojego GT-P5110 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Takie małe pytanie techniczne - realokowane sektory zawsze uważałem za błędy powstające tylko na dyskach HDD z powodu np. złego namagnesowania generalnie tak ale dyski SSD też posiadają "zapasowe sektory" w momencie gdy uszkadzają się komórki na pamięciach dysk zaczyna używać zapasowych aż do ich wyczerpania, po czym dysk pada Cytuj Link to post Share on other sites
erystr 10 Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Ale biorąc pod uwagę że dyski SSD są oparte o pamięci flash to raczej te komórki nie powinny padać zbyt szybko... W innym wypadku dlaczego pendrive'y (oparte również o pamięci flash) mogą tyle czasu działać i nic im nie jest ? Ja mam chyba 4 letniego pendrive'a a on dalej działa jak nowy mimo że często (no minimum 2-3 razy dziennie) jest używany a do niedawna chodził z rok jako dysk sieciowy podłączony do routera 24/7... Wysłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 ale porównaj teraz użycie tego pendriva z użyciem takich komórek na system, oczywiście tutaj dochodzi czas i rodzaj pracy w ciągu dnia, ewentualnie ktoś jeszcze może zacząć defragmentować SSD co zwiększy jeszcze bardziej ilość cykli odczyt/zapis mi osobiście padł kiedyś vertex2 z tego właśnie powodu, w polu retired block count było chyba coś koło miliona (strzelam bo było to 2 lata temu) dysk w sumie działał dopóki nie chciało się wejść w konkretne jego rejony generalnie co do tego kingstona, niektóre dyski są sprzedawane w takim stanie (tak jak kiedyś monitory LCD te tańsze można było kupić z martwymi pikselami i o ile nie było ich więcej niż X to nie obowiązywała wymiana na nowy) domyślam się że dysk jest nowy ze sklepu na gwarancji, jeżeli ilość sektorów nie zacznie rosnąć to wszystko powinno być ok sprawdziłem właśnie tym crystalinfo swojego agility3 i również ma 3 i 3 Cytuj Link to post Share on other sites
pixelx 8 Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 A co sądzicie na temat programu MHDD do dysku SSD? W HDD sprawdza się bardzo dobrze. Program ten jest bootowany z płyty CD/DVD. Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 @pixelx no jak chcesz tego SSD spieprzyć to czemu nie dyski SSD mają swoje kontrolery które same "ustawiają" dysk, tak samo jak niepotrzebna jest defragmentacja tak nie jest potrzebny taki program... Cytuj Link to post Share on other sites
pixelx 8 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Niby jak spieprzyć? Sprawdzając SMART dysku za pomocą MHDD spieprzę SSD? Niby od kiedy? To tak samo jak bym sprawdzał SMART z HDTune? Edytowane 30 Lipca 2013 przez pixelx Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) no wiesz, pytając o taki program myślałem że chodzi ci o jego główne zastosowanie czyli naprawa bad sectorów, bo poniekąd mniej więcej o tym jest mowa w temacie (bad a relocated to nie to samo, żeby się ktoś nie przyczepił), no chyba że koniecznie musisz mieć dosowe bootcd żeby smarta sprawdzić... Edytowane 30 Lipca 2013 przez makabrax Cytuj Link to post Share on other sites
adam9871 901 Napisano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Widzę że dyskusja się mocno rozwinęła temat można zamknąć gdyż za dysk zostały zwrócone mi pieniądze i zakupiłem plextora m5s 128gb z którego jestem bardzo zadowolony . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts