Skocz do zawartości

Cooler CPU nowy czy używany

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez SKOME,

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy warto kupować używany cooler cpu. Jeżeli jest kompletny w dobrym stanie to raczej nie powinno być problemu chyba, że o czymś mi nie wiadomo o tym, bo nigdy się tym nie interesowałem. Jakie są wasze opinie na ten temat? Czy warto poskąpić i mieć czy nie mieć i zbierać dalej na nowy. Czy w przypadku coolera warto się domagać gwarancji rozruchowej (7 dni)?

Dlatego właśnie się pytam czy domagać się gwarancji rozruchowej przez, którą zobaczy się co się trafiło czy raczej zaryzykować. Jakie jest prawdopodobieństwo natrafienia na kota w worku, tu jest problem.

Edytowane przez fripin

Zawsze nowe jest pewniejsze, chociaż w przypadku coolerów to wentylator się już bardziej zużyje, jeśli radiator jest dobrej jakości to jego  powierzchnia nie ulega degradacji tak szybko. Jak możesz to podaj model który chcesz nabyć i ewentualną cenę jakiej żąda sprzedawca. O gwarancję rozruchową zawsze warto zapytać, wtedy właśnie zdążysz ocenić kulturę pracy.

Edytowane przez Abizer
  • Popieram 1

ja kupiłem na allegro ostatnio chłodzenie Thermalright HR-02 - Macho - Black White za 105zł z wysyłką a nówka kosztuje około 170zł więc 65zł mniej to chyba się opłaca

tylko tyle ze był przykurzony ale co tam  są środki czystości więc jak najbardziej się opłaca kupić używkę chyba ze różnica  ceny jest 10-20zł to lepiej nówkę

Chodzi mi o Fortisa HE1225. Jak narazie licytacja trwa więc ciężko przewidzieć do ilu skoczy cena, a zostały jeszcze 3 dni. Jeżeli będzie to różnica jakichś 50 zł to wiadomo że się opłaca ale jeśli 10-20 no to wiadomo, że lepiej nówkę.

• Rozwiązanie
Napisano (edytowane)

Jeżeli chodzi o fortisa to chyba nie warto zawracać sobie głowy bo obstawiam, że licytacja i tak dojdzie do 80-90 zł, a dokładając 40 zł mamy nowy. Ja natomiast dzisiaj zdobyłem NZXT Havik 140 za 146 zł gdzie nowy kosztuje 280-300 zł :)

P.S

Ktoś tutaj na forum sprzedaje Fortisa za 90 zł. Może pogadaj z nim :)

Pozdrawiam

Edytowane przez SKOME

Poczytałem, i doszedłem do wniosku,  że jednak ten fortis rzeczywiście średni jest. Co więcej kosztuje w miarę tyle samo co Zalman CNPS 10X Performa, który z tego co wynika z testów jest wydajniejszy. Także chyba dokonałem wyboru.

Zobaczymy jak się potoczy aukcja. Jeżeli za fortisa wyjdzie mało to biorę jeżeli nie to trza będzie szukać dalej.

Chyba, że macie jakieś propozycje jeszcze.

Edytowane przez fripin

To jest sprawa indywidualna. Jeśli znajdziesz dobrą okazję na chłodzenie które nie było używane długo to niewiele może się tam popsuć. Zużywa się wentylator. Jeśli chłodzenie ma rok to nie powinno się mu nic przytrafić. Wszystko jest kwestią tego jak dobrą okazję  znajdziesz. Ja nie jestem fanem sprzętu używanego jeśli miałbym przy tym oszczędzić tylko kilka złotych. 

@up

Czasem można zaoszczędzić na tym spore pieniądze. Sam jestem tego przykładem. Ok tak naprawdę nie wiem ile chłodzenie pracowało (jaki długi czas), pomimo iż sprzedający mówi o 3 miesiącach, ale niestety nie ma dowodu zakupu. Jeśli chodzi o używane to nigdy nie mamy pewności co do długości pracy danego urządzenia (no chyba że jest dowód zakupu) ale czasem można zaoszczędzić naprawdę sporo gotówki.

Ok, z licytacji nic nie wyszło, bo nawet jak bym wygrał to nie było by to przebicie cenowe które by się opłacało. Czyli pozostaje kupić nowe. I wybór padnie najprawdopodobniej na tego Zalmana CNPS 10X Performa, bo jest minimalnie wydajniejszy przy tej samej cenie.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...