fripin 10 Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy warto kupować używany cooler cpu. Jeżeli jest kompletny w dobrym stanie to raczej nie powinno być problemu chyba, że o czymś mi nie wiadomo o tym, bo nigdy się tym nie interesowałem. Jakie są wasze opinie na ten temat? Czy warto poskąpić i mieć czy nie mieć i zbierać dalej na nowy. Czy w przypadku coolera warto się domagać gwarancji rozruchowej (7 dni)? Link to post Share on other sites
pawel8209 52 Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Weź nowy. Czasem ceny nie różnią się aż tyle, a zawsze jest gwarancja nawet ponad rok. Nigdy nie wiadomo co się trafi. Link to post Share on other sites
fripin 10 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 (edytowane) Dlatego właśnie się pytam czy domagać się gwarancji rozruchowej przez, którą zobaczy się co się trafiło czy raczej zaryzykować. Jakie jest prawdopodobieństwo natrafienia na kota w worku, tu jest problem. Edytowane 8 Lipca 2013 przez fripin Link to post Share on other sites
Abizer 241 Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 (edytowane) Zawsze nowe jest pewniejsze, chociaż w przypadku coolerów to wentylator się już bardziej zużyje, jeśli radiator jest dobrej jakości to jego powierzchnia nie ulega degradacji tak szybko. Jak możesz to podaj model który chcesz nabyć i ewentualną cenę jakiej żąda sprzedawca. O gwarancję rozruchową zawsze warto zapytać, wtedy właśnie zdążysz ocenić kulturę pracy. Edytowane 8 Lipca 2013 przez Abizer 1 Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 ja kupiłem na allegro ostatnio chłodzenie Thermalright HR-02 - Macho - Black White za 105zł z wysyłką a nówka kosztuje około 170zł więc 65zł mniej to chyba się opłaca tylko tyle ze był przykurzony ale co tam są środki czystości więc jak najbardziej się opłaca kupić używkę chyba ze różnica ceny jest 10-20zł to lepiej nówkę Link to post Share on other sites
fripin 10 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Chodzi mi o Fortisa HE1225. Jak narazie licytacja trwa więc ciężko przewidzieć do ilu skoczy cena, a zostały jeszcze 3 dni. Jeżeli będzie to różnica jakichś 50 zł to wiadomo że się opłaca ale jeśli 10-20 no to wiadomo, że lepiej nówkę. Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 pisz tak jak ja do typa ile na kup teraz może ci się uda wyrwać za jakieś 80 dyszek Link to post Share on other sites
Rozwiązanie SKOME 389 Napisano 8 Lipca 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 (edytowane) Jeżeli chodzi o fortisa to chyba nie warto zawracać sobie głowy bo obstawiam, że licytacja i tak dojdzie do 80-90 zł, a dokładając 40 zł mamy nowy. Ja natomiast dzisiaj zdobyłem NZXT Havik 140 za 146 zł gdzie nowy kosztuje 280-300 zł P.S Ktoś tutaj na forum sprzedaje Fortisa za 90 zł. Może pogadaj z nim Pozdrawiam Edytowane 8 Lipca 2013 przez SKOME Link to post Share on other sites
fripin 10 Napisano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Poczytałem, i doszedłem do wniosku, że jednak ten fortis rzeczywiście średni jest. Co więcej kosztuje w miarę tyle samo co Zalman CNPS 10X Performa, który z tego co wynika z testów jest wydajniejszy. Także chyba dokonałem wyboru. Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 @ UP Wybacz ale wydajnaściowo to praktycznie ta sama półka a Zalman bez adaptera to straszna suszarka... Link to post Share on other sites
fripin 10 Napisano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Czyli co wybrać? Co jest najlepsze w klasie do 150zł max? Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Zalman CNPS 10X Performa ale głośniejszy Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Bierz Fortisa no chyba, że trafisz na coś używanego do 150 zł. Ostatnio scythe ninja 3 był za 100 zł na allegro Trzeba tylko dobrze szukać. Link to post Share on other sites
fripin 10 Napisano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) Zobaczymy jak się potoczy aukcja. Jeżeli za fortisa wyjdzie mało to biorę jeżeli nie to trza będzie szukać dalej. Chyba, że macie jakieś propozycje jeszcze. Edytowane 9 Lipca 2013 przez fripin Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Chyba, że macie jakieś propozycje jeszcze. jedyna propozycja to szukaj szczału na allegro tak jak pisałem za macho bw dałem 105zł z kw szał pyty Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 To jest sprawa indywidualna. Jeśli znajdziesz dobrą okazję na chłodzenie które nie było używane długo to niewiele może się tam popsuć. Zużywa się wentylator. Jeśli chłodzenie ma rok to nie powinno się mu nic przytrafić. Wszystko jest kwestią tego jak dobrą okazję znajdziesz. Ja nie jestem fanem sprzętu używanego jeśli miałbym przy tym oszczędzić tylko kilka złotych. Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 @up Czasem można zaoszczędzić na tym spore pieniądze. Sam jestem tego przykładem. Ok tak naprawdę nie wiem ile chłodzenie pracowało (jaki długi czas), pomimo iż sprzedający mówi o 3 miesiącach, ale niestety nie ma dowodu zakupu. Jeśli chodzi o używane to nigdy nie mamy pewności co do długości pracy danego urządzenia (no chyba że jest dowód zakupu) ale czasem można zaoszczędzić naprawdę sporo gotówki. Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Dokładnie, czasem są świetne okazje na Allegro i warto tam czasem poszukać i policytować Link to post Share on other sites
fripin 10 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ok, z licytacji nic nie wyszło, bo nawet jak bym wygrał to nie było by to przebicie cenowe które by się opłacało. Czyli pozostaje kupić nowe. I wybór padnie najprawdopodobniej na tego Zalmana CNPS 10X Performa, bo jest minimalnie wydajniejszy przy tej samej cenie. Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Tylko pamiętaj o obowiązkowym stosowaniu adaptera redukującego obroty wentylatora Link to post Share on other sites
fripin 10 Napisano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 A czemu? Link to post Share on other sites
EruPL 9 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Tu masz wyjaśnienie: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/chlodzenie-cpu-test/strona/18015.html Link to post Share on other sites
fripin 10 Napisano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Przeczytałem całe i nadal nie wiem. To ma w jakiś sposób regulować obroty? Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Tak, ma obniżać ponieważ na max. obrotów ten wentylator to suszarka Link to post Share on other sites
fripin 10 Napisano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Jakoś mi to nie przeszkadza. Przyzwyczaiłem się do szumienia przy boxowym chłodzeniu amd. Link to post Share on other sites
Recommended Posts