Skocz do zawartości

Fractal Deisgn R4 - gdzie zamontować wentylatory

Recommended Posts

Mam obudowę Fractala R4. Chcę usunąć zainstalowane w niej fabrycznie dwa wentylatory i wstawić cztery  bequiet Silent Wing 2 140 mm.

Nie chcę montować więcej niż cztery, bo poziom hałasu może wzrosnąć. A bardzo  zależy mi na ciszy.

I tu pojawia się pytanie, gdzie najlepiej zamontować wentylatory, aby było i cicho i chłodno?

Myślę o dwóch wariantach: 1x przód, 1x dół, 1x tył, 1x góra lub 2x przód, 1x tył, 1x góra. Ale może zaproponujecie coś jeszcze innego. 

Obudowa ma też regulator obrotów na 3 wentylatory. I tu znowu pytanie, czy 3x podłączać do regulatora a 1x do płyty, czy wszystkie 4x połączać do płyty?

Płyta to MSI Z77A-G43.

Z góry dzięki za pomoc. 

Ja na twoim miejscu bym 2 fabryczne dał na przód, a te które chcesz kupić dał 2 na górę, 1 na dół i 1 na tył

te przednie zostaw podłączone do kontrolera, pozostałe podłącz do płyty

Edytowane przez ryba21184

Też posiadam tę budę. Żadnych dodatkowych wentylatorów nie dokupowałem narazie, eksperymentowałęm z ustawieniem tych dwóch już zamontowanych. Zyskałem 3 stopnie mniej tylko dzięki przełożeniu  wentylatora z tylnej ściany do góry (przedni od początku miałem zainstalowany w górnym gnieździe, z wyjętym koszykiem na dyski).

Najlepsza rada - poeksperymentuj ;)

• Popieram 1

Dzięki za podpowiedzi. Na pewno będę eksperymentował, ale chciałem też wiedzieć od czego zacząć eksperymenty:)

@Ryba21184 Tylko czy jak dam dwa firmowe na przód i dodam 4 bequiety, to nie będzie za głośno? Myślałem o jakimś złotym środku.

Czytałem też, że przy obudowach wyciszanych (jak Fractal), powinno być lekkie nadciśnienie.  Dlatego mam obawy, czy moja propozycja (2x wentylatory przód + 1x góra +1 bok) nie będzie więcej wydmuchiwać niż wdmuchiwać. 

@Ryba21184 Tylko czy jak dam dwa firmowe na przód i dodam 4 bequiety, to nie będzie za głośno? Myślałem o jakimś złotym środku.

bq są tak ciche że na pewno się głośność nie zwiększy, przy ustawieniu fabrycznych na niższe obroty będziesz miał dobrą wentylację oraz ciszę