sizar 1 Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Mam obudowę Fractala R4. Chcę usunąć zainstalowane w niej fabrycznie dwa wentylatory i wstawić cztery bequiet Silent Wing 2 140 mm. Nie chcę montować więcej niż cztery, bo poziom hałasu może wzrosnąć. A bardzo zależy mi na ciszy. I tu pojawia się pytanie, gdzie najlepiej zamontować wentylatory, aby było i cicho i chłodno? Myślę o dwóch wariantach: 1x przód, 1x dół, 1x tył, 1x góra lub 2x przód, 1x tył, 1x góra. Ale może zaproponujecie coś jeszcze innego. Obudowa ma też regulator obrotów na 3 wentylatory. I tu znowu pytanie, czy 3x podłączać do regulatora a 1x do płyty, czy wszystkie 4x połączać do płyty? Płyta to MSI Z77A-G43. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel-Bewu 1 Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 zostaw tak jak zamontowal producent. podpiete pod regulator a na przod wrzuc silentiumpc 140 i wystarczy. mam taka konfiguracje + sli i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) Ja na twoim miejscu bym 2 fabryczne dał na przód, a te które chcesz kupić dał 2 na górę, 1 na dół i 1 na tył te przednie zostaw podłączone do kontrolera, pozostałe podłącz do płyty Edytowane 5 Lipca 2013 przez ryba21184 Cytuj Link to post Share on other sites
manny90 3 Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Też posiadam tę budę. Żadnych dodatkowych wentylatorów nie dokupowałem narazie, eksperymentowałęm z ustawieniem tych dwóch już zamontowanych. Zyskałem 3 stopnie mniej tylko dzięki przełożeniu wentylatora z tylnej ściany do góry (przedni od początku miałem zainstalowany w górnym gnieździe, z wyjętym koszykiem na dyski). Najlepsza rada - poeksperymentuj 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 j.w. czyli na razie radzę sprawdzić temperatury przy fabrycznej wentylacji z wentylatorami na 7V Cytuj Link to post Share on other sites
DarkFalcoN 2634 Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Prawda jest też taka, że fabryczne wentylatory bardzo słabo dmuchają. Cytuj Link to post Share on other sites
sizar 1 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Dzięki za podpowiedzi. Na pewno będę eksperymentował, ale chciałem też wiedzieć od czego zacząć eksperymenty:) @Ryba21184 Tylko czy jak dam dwa firmowe na przód i dodam 4 bequiety, to nie będzie za głośno? Myślałem o jakimś złotym środku. Czytałem też, że przy obudowach wyciszanych (jak Fractal), powinno być lekkie nadciśnienie. Dlatego mam obawy, czy moja propozycja (2x wentylatory przód + 1x góra +1 bok) nie będzie więcej wydmuchiwać niż wdmuchiwać. Cytuj Link to post Share on other sites
Oskar55 8 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) 2 fabryczne na przód i do kontrolera (wdmuchujące) 2 bequiet na góre (wydmuchujące) 1 bequiet na tył (wydmuchujące) (wentylator na dół jest zbędny) Edytowane 6 Lipca 2013 przez Oskar55 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 @ sizar Sugeruję tą lekturę 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sizar 1 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 @ sizar Sugeruję tą lekturę Dzięki, dzięki, dzięki! Nie udało mi się znaleźć tego artykułu wcześniej, a on odpowiada na większość moich pytań. Cytuj Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 @Ryba21184 Tylko czy jak dam dwa firmowe na przód i dodam 4 bequiety, to nie będzie za głośno? Myślałem o jakimś złotym środku. bq są tak ciche że na pewno się głośność nie zwiększy, przy ustawieniu fabrycznych na niższe obroty będziesz miał dobrą wentylację oraz ciszę Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts