Gexsi0 17 Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) WitamNa wstępie przepraszam, wiem że takich tematów była masa, ale po przeczytaniu ich wszystkich nadal nie mogę sobie poradzić z temperaturami mojej i5 przy podkręcaniu na 4,5GHz.Poniżej przedstawiam zdjęcia ustawień w biosie: A teraz napięcia z temperaturami: Próbowałem już różnych metod... Napięcia nie mogę dalej obniżyć bo system przestaje być stabilny. Obudowa jest bardzo przewiewna i ma porządek w kablach. Podstawka coolera była szlifowana, pasta i schładzacz nałożone prawidłowo. Temp. w pokoju to ok. 18 stopni. Grając w multi w BF3 maksymalnie odnotowałem 62 stopnie. Napięcia oscylują w zakresie 1.314V - 1.320V Macie jakieś rady? Czy po prostu trafiła mi się fatalna sztuka? Edytowane 3 Lipca 2013 przez Gexsi0 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Ja tam ci powiem że temperatura to jest normalna. IntelBurnTest po prostu strasznie rozgrzewa CPU. Ten proc w normalnych warunkach użytkowania nigdy nie osiągnie takich temperatur jak podczas testu IBT. Generalnie nie ma się czego bać, chociaż jak na 4,5GHz to napięcie masz dość wysokie. Egzemplarze z początku produkcji robiły tyle przy ~1,25V. No ale wiadomo sztuki CPU się nie wybiera. Cytuj Link to post Share on other sites
Gexsi0 17 Napisano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Rozumiem, że w biosie jest prawidłowo poustawiane? Cytuj Link to post Share on other sites
kyubi13231 66 Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Większość tak ale myślę ze przy 4.5ghz napięcia lepiej ustawić ręcznie. Cytuj Link to post Share on other sites
GaryW. 36 Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 temperatury masz normalne jak na fortisa przy tych voltach , w biosie turbo voltage przestaw z auto na +0.12V i wtedy baw się offsetem , w zakładce cpu control wyłącz wszystkie stany oszczędzania energii (c3/c6/package c ) , dodatkowo możesz dorzucić wentyl z drugiej strony fortisa jako wyciąg , zbije kolejne parę stopni no i oświeć nas jak wentylowana jest buda , bo może wcale nie masz dobrze wentylowanej obudowy Cytuj Link to post Share on other sites
Gexsi0 17 Napisano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) Buda jest na pewno wentylowana, dowód poniżej. Zdjęcie jest troszkę nieaktualne bo od tamtego czasu usunąłem dodatkowo klatkę na dyski i dysk poszedł do zatoki 5,25". 200mm - przód i góra na pełnych obrotach i dodatkowy 120mm na 700RPM. Panel roboczy jest pełny - bez żadnych otworów. Pobawię się jeszcze z tym napięciem turbo. w biosie turbo voltage przestaw z auto na +0.12V i wtedy baw się offsetem Jesteś pewien, że +0.12V, a nie +0.012V? Edytowane 3 Lipca 2013 przez Gexsi0 Cytuj Link to post Share on other sites
GaryW. 36 Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 tak oczywiście , uciekło mi jedno 0 , na szczęście trafiło na kumatego usera , przepraszam Cytuj Link to post Share on other sites
Gexsi0 17 Napisano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Niestety, ustawienie napięcia turbo na sztywno też nic nie pomogło. Nie chcę ustawiać napięcia na sztywno, bo po co procesor ma pobierać tyle prądu?...Pozwoliłem sobie na porównanie moich parametrów z użytkownikiem blackwhite321 z youtuba. Pomijając już 20-stopniową różnicę temperatur na tym samym coolerze, zauważyłem jeszcze, że pozostałe napięcia mam znacznie wyższe niż on.Porównanie: Dokładniej chodzi mi o wszystkie wskazania napięć, które znajduą się pod VCore. U mnie jest coś nie tak, czy to u niego są złe pomiary napięć? Cytuj Link to post Share on other sites
GaryW. 36 Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 (edytowane) ale co vcore macie akurat podobne u niego min .98 u ciebie .93 max u niego 1.33 u ciebie 1.32 temperatury proca różne , bo może inna pasta pod procem , mocniej dokręcone chłodzenie , inna karta graficzna , u niego wyrzuca ciepło za budę , twoja zostawia ogrzane powietrze w środku i zanim górne wentyle je wypompują przechodzi przez radiator cpu , oraz wskazania samego programu , np . u niego zafałszowane wartości minimalne napięć i maksymalne prędkości wentylatorów temperatury u ciebie na tym napięciu i tym chłodzeniu moim zdaniem są normalne , ja u siebie na fortisie i 4,7ghz ale przy napięciu 1.3v miałem max 81'C Edytowane 4 Lipca 2013 przez GaryW. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts