Skocz do zawartości

Overclocking GTS450

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Abizer,

Recommended Posts

Cześć witajcie, mam pewne pytanie. Czy do OC GTS450 od Palita potrzebuje jakiejś specjalnej płyty głównej? Jakiegoś super-hiper-dobrego chłodzenia? Ta grafika jest już trochę... przestarzała i słaba, a pieniędzy na zmianę nie ma, więc stwierdziłem, że spróbuje ją trochę ożywić. Chcę ją podkręcić, ale nie znam się na tym wcale, na necie jest pełno poradników, ale albo mówią kompletne podstawy (to, że najlepiej w Afterburnerze to wiem :D), to jeszcze chciałbym wiedzieć, czy nie będzie problemu z tym ;)

Zestaw w podpisie.

Płyta główna ma niewiele wspólneg z podkręcaniem karty graficznej, więc o to się nie martw. Temperatury mogą podskoczyć  trochę w górę, ale najprościej mówiąc producent przewidział, że będziemy chcieli podkręcić naszą kartę i chłodzenie powinno sobie poradzić. Overclocking grafiki to w sumie prosta czynność i nie powinna Ci sprawić większych problemów.

Edytowane przez Abizer
  • Rozwiązanie
Napisano (edytowane)

Podkręcać trzeba metodą prób i błędów, każdy egzemplarz kręci się inaczej. Podbijaj rdzeń co 10 mhz i sprawdzaj np. jakimś 3d markiem. Jak przejdzie test bez kłopotów i nie będzie błędów w wyświetlanym obrazie to dawaj następne 10 w górę i tak dalej, dopóki nie zauważysz braku stabilności, zwiechy lub artefaktów. Wtedy zmniejszasz o 5-10 mhz taktowanie rdzenia.

Pamięci możesz podkręcać dajmy na to co 50 mhz wzwyż. Zasada jest ta sama.

Później jak już znajdziesz max zegary to można dla pewności puścić jeszcze np. furmarka żeby potwerdzić stabilność.

Edytowane przez Abizer
  • Popieram 2