buryzenek3 0 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Witam forumowiczów, Dzisiaj odlewałem płyn ze swojego układu LC, zrobiłem to pierwszy raz w związku z czym mam do Was 2 pytania: 1.Czy mogę użyć odlanego płynu jeszcze raz czy lepiej użyć nowego? W układzie był 1L, przy odlaniu ubyło tak ze 100ml, do naczynia gdzie odlewałem wpadło trochę kurzu więc można powiedzieć że nie jest to tak do końca czysty płyn . Przed odlaniem bardzo mi zależało żeby nadawał się jeszcze do użycia ale teraz to już w sumie bym wlał nowy. Mam zapasową butelkę 1-litrową, więc nie będzie potrzeby kupowania. Odlany i nowy płyn są te same - EKWB blood red. Ten stary ma pół roku licząc od jego zakupu. 2.Czy muszę myć od środka chłodnicę, pompkę i blok CPU czy mogę zostawić resztki płynu w środku? Osobiście wolałbym umyć, tylko czy mogę po prostu wlać do nich bieżącą wodę i niech wylatuje drugim otworem? Tylko potem musiałoby chyba to w środku jakoś wyschnąć. Rezerwuar to obczyści się raczej bez większego problemu. Chłodnica to EKWB RAD XTX 360, pompa - EKWB EK-DCP 4.0 i block cpu - EKWB EK-Supremacy Full Nickel. Bardzo proszę o odpowiedzi, Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Zwykła woda zawiera kamień który się osadza, jak już przepłukać to ew destylowaną. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Płyn tak czy siak wypada wymienić na nowy co 6-9 miesięcy. Przepłucz układ kilkukrotnie zwykłą wodą a potem ~2 razy destylowaną. Warto też go zostawić żeby pochodził z destylką przez kilka godzin. Wtedy ładnie się wszystko wypłucze. Potem zalewaj od nowa Cytuj Link to post Share on other sites
buryzenek3 0 Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Dzięki bardzo za odpowiedzi, spróbuję przepłukać tylko muszę jeszcze załatwić sobie wodę destylowaną. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam! A jeszcze się tak zapytam: Jakie by były konsekwencje gdybym nie przepłukał układu i zostawił te resztki płynu? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie maxforces 444 Napisano 1 Lipca 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Samo EKWB blood red to syf robi, to jak już czyścisz układ to i czyść bloki i chłodnice. Roztwór cytrynowy, woda z octem i destylka na koniec. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Jeśli układ nie jest mocno zasyfiony to raczej polecam kilkukrotne płukanie niż powyższe metody. Ocet jak i kwas cytrynowy przyspiesza korozję i późniejsze syfienie układu. Najbezpieczniejsza jest woda z ewentualnym dodatkiem kilku kropel płynu do mycia naczyń. Powstająca piana zbiera się w rezerwuarze więc łatwo się jej pozbyć kilkoma płukaniami. Cytuj Link to post Share on other sites
maxforces 444 Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 (edytowane) Ocet i kwas rozcieńczasz, chłodnice w środku są gołe miedziane i nie ma prawa ci nic przyśpieszać korozji, czyścisz miedz. Płyn EK i tak już zrobił swoje jak siedział tyle w układzie destylka i płukanie tego za chiny ludowe nie wyczyści. Tak wygląda po niebieskim EK http://i288.photobucket.com/albums/ll168/maxforces/TJ07/s8.jpg Edytowane 2 Lipca 2013 przez maxforces Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts