Dante 1 Napisano 16 Września 2008 Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Właściwie tytuły mówią same za siebie. Civilization - gra w którą nie raz grałem w dobnie nowoczesnej grafiki, ma miodu na wieki Sensible Soccer - to jest najlepsza piłka w jaką grałem, Fifa to może jej co najwyżej buty czyścić, bez konkurencyjna. Jedynie może WC`98 się do niej zbliżył. Ale to jak była ta gra rozbudowana to ja nie spotkałem piłki, która by się mogła tym pochwalić. Dla mnie bomba miód cud orzeszki . Mortal Kombat - to ilu z Nas na niej dżojstik poniszczyło to głowa boli. A jakie Wam gry przypadły do gustu w dobie C64, Amigi, Pegazusów. Cytuj Link to post Share on other sites
Jakub Kralka 1 Napisano 17 Września 2008 Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Jeszcze nie umiałem czytać, a już godzinami zagrywałem się w Sid Meier's Pirates!. Rany, ta gra była niesamowita i chyba do dziś jest jedną z moich ulubionych. Ponadto - z takich docenianych po latach - wiele godzin spędziłem z pierwszym Prince of Persia, Another World, Gobliiins, Gobliins 2, Dizzy... a reszta to chyba już mniej znana . Aha, platforma - Atari STE i STF. Cytuj Link to post Share on other sites
Dante 1 Napisano 17 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Jeszcze nie umiałem czytać, a już godzinami zagrywałem się w Sid Meier's Pirates!. Rany, ta gra była niesamowita i chyba do dziś jest jedną z moich ulubionych. Ponadto - z takich docenianych po latach - wiele godzin spędziłem z pierwszym Prince of Persia, Another World, Gobliiins, Gobliins 2, Dizzy... a reszta to chyba już mniej znana . Aha, platforma - Atari STE i STF. To prawda Prince of Persia wyspas, Gobliiins - super przygodówka. C64 - international Karate, Bruce Lee chociaż z tego okresu nie umiem sobie przypomnieć czogoś jeszcze Amiga to jeszcze było UFO:Enemy Un... dla mnie wypas gra, obie części jedna pod wodą jedna na powierzchni, a te wachlowanie dyskietkami to były czasy Z wyścigów to pamiętam Lotus, była też ciekawa Gra Alien Breed coś na wzór filmu Opcy. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek Żak 67 Napisano 17 Września 2008 Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Street Rod Świetna ścigałka, co najciekawsze: znikająca benzyna, niszczące się części, lądowanie w więzieniu, dzwony kończyły się śmiercią... Każdy NFS się chowa Cytuj Link to post Share on other sites
Jakub Kralka 1 Napisano 18 Września 2008 Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Z wyścigów to pamiętam LotusOoo! Niech się chowają Need For Speedy! Lotus to było to ! I jeszcze ta muzyczka w menu... Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 18 Września 2008 Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Dla mnie klasyka to: Diablo seria Might & magic seria Heroes o f Might and Magic Age of empires colin mcrae rally i wiele innych których teraz nie pamiętam. Cytuj Link to post Share on other sites
Dante 1 Napisano 18 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Dla mnie klasyka to: Diablo seria Might & magic seria Heroes o f Might and Magic Age of empires colin mcrae rally i wiele innych których teraz nie pamiętam. Mówimy o prawdziwych klasykach, chociaż co do Diablo i Herosów muszę się zgodzić Cytuj Link to post Share on other sites
Jakub Kralka 1 Napisano 18 Września 2008 Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Dante, musimy się pogodzić z tym, że jesteśmy po prostu starzy . Ostatnio na jakimś forum z zainteresowaniem odwiedziłem temat "stare gry", ale gdy zobaczyłem tam GTA: Vice City i Enter The Matrix, uznałem, że chyba pora iść na emeryturę . Cytuj Link to post Share on other sites
Dante 1 Napisano 19 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Z Amigi PL produkcji to pamiętam gry jak Franco teks "Spadaj pierdoło" i potem ukazało się jeszcze kilka podobnych też takich chodzonych bijatyk, było coś ala Conan. Kajko i Kokosz niestety miałem jakąś nie teges wersję nie szło przejść, Tenagent. Było też kilka menadżerów piłkarskich PL. Amiga to także osławiony King Quest ale nie miałem przyjemność w niego grać, a na emulatorze w pierwsze części tej gry to już trzeba było mocno chcieć. Zapomniałem jeszcze o RPG Ishar chyba I i II część padła moim łupem. W III cześć próbowałem powalczyć na PC ale nie skutecznie. Jeśli chodzi o Atarii nie miałem ale wiem, że była tam kultowa gry Robo(albo amiga), Hans Klos (chyba). Ja to na emeryturze już jestem, czekam właśnie na Diablo może Sarcrafta. Cytuj Link to post Share on other sites
andrew6873 0 Napisano 19 Września 2008 Udostępnij Napisano 19 Września 2008 jak to co???1111 na Amige nie zapomniec o grze SYNDICATE!! tam nauczylem sie dobrze wladac myszką Cytuj Link to post Share on other sites
tjindy 4 Napisano 19 Września 2008 Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Też mi klasyka.. zaczynałem od 82`.. także nie będę wymieniał tytułów bo zbyt długa lista by wyszła. ZX+. C116, C64, Sharp, Amisia.. no i giełda na grzybowskiej heh... No ale - koro już mowa: Antiriad, Exolon, Way of Exploding Fist 3, Saboteur(1 i 2), Knight Lore, Cauldron(1 i 2), Jet Pack, ChaseHQ, Rambo, Commando... i setki innych z 8 bitowców. 16 bit - to oczywiście seria Beast (Psygnosis), SuperFrog, Ishar (1,2,3), SimCity, Stardust, Lure of the Tempress.. i kilkadziesiąt innych hehe..no i demoscena!!! Nawet w pracy czasami żeby odpocząć odpalam WinVice i pykam np. w Pyjamarama.. Cytuj Link to post Share on other sites
Dante 1 Napisano 19 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2008 jak to co???1111 na Amige nie zapomniec o grze SYNDICATE!! tam nauczylem sie dobrze wladac myszką Fakt myślałem ale nie napisałem , kurde ładna nam się biblioteka tworzy Cytuj Link to post Share on other sites
Dante 1 Napisano 19 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Rambo, Commando... i setki innych z 8 bitowców. SimCity, Nawet w pracy czasami żeby odpocząć odpalam WinVice i pykam np. w Pyjamarama.. I właśnie chodzi o te setki, najpierw się śrubokrętem ustawiało głowicę, potem <-L i enter a potem RuN Enter Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 20 Września 2008 Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Contra jak nic )) Cytuj Link to post Share on other sites
v@sko 0 Napisano 20 Września 2008 Udostępnij Napisano 20 Września 2008 A pamiętacie na Amidze takie gry jak Cannon Fodder i The Settlers Cytuj Link to post Share on other sites
Dante 1 Napisano 21 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2008 A pamiętacie na Amidze takie gry jak Cannon Fodder i The Settlers Pamiętamy Cytuj Link to post Share on other sites
wania 0 Napisano 22 Września 2008 Udostępnij Napisano 22 Września 2008 z czasow 8bit to napewno Rick Dangerous, Flimbos Quest z peceta Golden Axe, Another World, Test Drive, Wolfenstein 3D, Civilization 2, Little Big Adventure, seria Baldurs Gate i Icewind Dale Na szybko to gierki ktore w mojej giercowej karierze na dluzej przykuly mnie do kompa Cytuj Link to post Share on other sites
dzidek_1 0 Napisano 29 Września 2008 Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Knight Lore - lata 80 i cudowny czas spectrum - ech.... Cytuj Link to post Share on other sites
Buster79 0 Napisano 30 Września 2008 Udostępnij Napisano 30 Września 2008 ATARI 130xe gry instalowało sie pół godziny, a wystarczył byle jaki wstrząs magnetofonu i przerywało instalacje. Pamiętam że zastygałem zawsze w bezruchu a serce waliło mi jak dzwon pod koniec instalacji by puzniej cieszyć się wyginaniem joysticka (które zresztą wymieniało sie co 2 miesiące). Z gier jakie przychodzą mi teraz do głowy pamiętam jedynie Bruce lee, Ninja comando i chyba to było na atari test drive w której mozna już było usiąść wewnątrz auta i przejechać sie jakieś sto metrów. Cytuj Link to post Share on other sites
Dreggo 19 Napisano 9 Października 2008 Udostępnij Napisano 9 Października 2008 The Secret of Monkey Island 1 i 2 Lucasarts. Seria King's Quest, Police Quest autorstwa Sierry, oraz fenomenalny Gabriel Knight. Eye of the Beholder I, II, III - II to chyba najlepszy RPG w historii jak dla mnie. Ultima Underwold I,II z Origin. Również Strike Commander i Privateer. Inne przygodówki: Fable, Legend of Kyrandia, Cruise for a Corpse. Wspaniałe były przygodówki formy ACCESS - zwłaszcza zapadała mi w pamięci gra: AMAZON: Guardians of Eden. F-22 Retaliator, Sub-War.... ehhh to były gry. Pierwszy Myst... bajka. Cofając się w czasie: Defender of the Crown na C64, Pirates! (na tym spaliłem zasilacz). Saboteur na ZX Spectrum Cytuj Link to post Share on other sites
baran 1 Napisano 13 Października 2008 Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Contra(nie super contra ;P) - do dziś w to pykam. Planescape:Torment - nic nie wciągnęło mnie na tak długo. No i wiadomo... Tekken z PSX :mrgreen: Cytuj Link to post Share on other sites
Notebook 0 Napisano 14 Października 2008 Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Przeczytałem cały topic rzewne wspomnienia Co by nie robić listy długiej jak papier toaletowy wymienię tylko gry które zabrały mi minimum 2 miesiące z życiorysu Atari/Commodore International karate Mario Bros Pegasus Contra Duble Dragon 3 Amiga Wings of Fury Lemings PC do 98 X-Wing Tie Fighter Wing Commander 1,2 Privater Eye of Becholder 1,2 Ultima Underworld 2 Master of Magic Dune 2 Battle Isle 1 History Line Comanche 1 Master of Orion 1 Princess Maker 1 Warlords 1,2 Genezja Reunion Warcraft 1 PC po 98 - nowy komp Master Of Orion 2 X-Wing Allance Freespace Wing Commander 3,4,5 Warcraft 2,3 Age of Empires 1 Heroes 1,2,3 Icewind Dale 1 Baldurs Gate 1 Nox Majesty Dark Force 1,2 Dark Colony Conquest Frontier Wars PC do dziś Chrome + dodatki Rise Of Nations - Rise of Legends SW Battlefront Call of Duty 2 Gry które z jakiś powodów przeszły mi koło nosa: FRONTIER CIVILIZATION PRIVATER 2 FALLOUT PLANESCAPE TORNAMET 5 Gier (serii) bez których świat by nie istniał : Warlords Master of Orion X-wing Wing Commander Warcraft Cytuj Link to post Share on other sites
Czapelo 1 Napisano 15 Października 2008 Udostępnij Napisano 15 Października 2008 No właśnie Frontier: Elite II - to było (i jest) coś wielkiego. Do dziś lubię sobie pograć w ten tytuł na emulatorze Amigi. Ponadto z czasów Amigi dodał bym jeszcze UFO: X-com i Syndicate, a z jeszcze wcześniejszych czasów (C-64) to Flimbo's Quest, Jet Set Willy. Cytuj Link to post Share on other sites
Czapelo 1 Napisano 15 Października 2008 Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Ahhh.... zapomniałem o Civilization! To była magia, szczególnie jak się na Amidze cały czas mieszało dyskietkami Cytuj Link to post Share on other sites
Loozak 0 Napisano 4 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Oto lista gier których do końca życia nie zapomnę i dały mi grube godziny doskonałej rozrywki: Fallout 1/2 (moim zdaniem najlepsza gra wszech czasów oraz najlepsza kontynuacja wszech czasów) , Buldury, Seria Wizardy, Duke 1/2, Raptor, Galaga, Tetris, Chessmaster (różne części), Prince of persia, Atlantis 1, Amarzone (piękna gra!), Syberie, FX Fighter Turbo (fajna bijatyka), Virtua Fighter 1, Sim City 3000/2000 , Mortal kombat 3, Heroes of Might and Magic 3 (drugie miejsce setki godzin przegranych samotnie jak i z kolegami koleżankami), Wacki (super śmieszna polska przygodzicka w polskich realiach), Hopkins FBI, Ace Ventura ( ), Ground Control 1 , Warzone 2100 (genialny RTS), Earth (wszystkie oprócz ostatniej ! naprawdę genialna polska seria rts szczególnie super były 2d i moim zdaniem biło tiberian sun i inne na głowe), Quake 1/2/3 , Unreal 1, UT1 (reszta ssie) Diablo 1/2, Age of empires 1 (2 jakaś drętwa była) System Shock 1/2, Apache VS Havoc, A TERAZ UWAGA PRAWDZIWA PERŁA !!!! Polski "Pył" ! Wiem strasznie zbugowana gra , diabolicznie trudna ale tego klimatu do tej pory mogą pozazdrościć najlepsze gry FPS, Dead space przy Pyle to jak marsz wśród kwiatków No i chyba to jedyna gra gdzie naprawdę liczymy naboje. Seria z karabinku w początkowych levelach oznacza potem praktycznie śmierć bo nie będziemy mieli czym strzelać później. Jeśli ktoś nie grał to POLECAM ! Jeśli wam odpali i olejecie starą grafike kiepskie animacje i brak dźwięku (wątpię żeby odpaliła wam z nim) to odkryjecie diament ! No i sa gry o których zapomniałem a które są warte zauważenia oraz nie licze w miarę nowych... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts