Skocz do zawartości

Telewizor 46"-47" ok. 4000zł

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post.

Niedługo planuję kupić jakiś porządny TV do pokoju i potrzebuję opinii ekspertów, żeby doradzili co wybrać. Uważam, że 46"-47" to maks, ponieważ pokój nie jest zbyt duży i TV będę oglądał/grał na konsoli w odległości 2,5m do 3m. 

Nie mam problemu z dylematem pod tytułem "plazma, czy lcd led", wybór padł na lcd led 3D. Kwotę jaką mogę przeznaczyć na telewizor to ok. 4000zł. Nie jestem kompletnie zielony w temacie TV, jednak potrzebuję opinii kogoś kto zna się na tym dużo bardziej niż ja. Po dość długiej selekcji i rekrutacji do wyboru zostawiłem 2 modele LG, tegoroczne LA660s i LA690s i tutaj od razu 1 pytanie. Jaka jest różnica między tymi modelami? Czy oprócz cieńszej ramki na dole i materiału z jakiego jest wykonana jest coś jeszcze? LA690s dostanę w Saturnie za 3999zł. Druga opcja to telewizory marki Samsung, tutaj jednak wybór jest większy i możliwości są różne, jednak nie bardzo orientuję się w różnicach pomiędzy tymi modelami: Samsung UE46F6800SS, UE46F6500SS, UE46F6650SS, UE46F6770SS, UE46F6640SS. Który z modeli Samsunga w tym przedziale cenowym jest najlepszy? Z tego co ja zauważyłem, to mają chyba różną cyfrę Hz Clear Motion Rate, czy jest coś jeszcze? Co będzie najlepsze? 

Różnica między LG a Samsungiem, to w dużej mierze wybór między 3D pasywnym a aktywnym, sam nie wiem, co będzie lepsze i to i to mi pasuje, testowałem. Jeżeli LG, to wybór będzie łatwiejszy, bo tylko 2modele, a Samsung jest tego trochę więcej. Chyba, że ktoś ma jakieś lepsze propozycje.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Jeżeli i pasywne i aktywne po chwili oglądania Ci pasuje to lepiej brać pasywne. Niektórzy przyczepiają się że w pasywnym jest mniejsza rozdzielczość obrazu 3D, to jest prawda, ale nie wpływa to na pogorszenie jakości obrazu, a jedynie na rozdzielczość. W pasywnym jest tak, że ekran wyświetla dwa obraz na raz, jeden dla lewego oka, drugi dla prawego, a okulary filtrują ten połączony obraz na dwa.

Różnice w LG są następujące: 690 ma 3 głośniki i trochę inny rodzaj podświetlenia local dimming i odtwarza dodatkowo JPSy. Po za tym pobiera mikroskopijnie więcej energii w trybie czuwania :).

Co do samsungów to CMR im większe tym lepiej, można je porównać do wskaźnika MCI w LG, LG ma 400 w obu tych telewizorach.