xyzet 0 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post. Niedługo planuję kupić jakiś porządny TV do pokoju i potrzebuję opinii ekspertów, żeby doradzili co wybrać. Uważam, że 46"-47" to maks, ponieważ pokój nie jest zbyt duży i TV będę oglądał/grał na konsoli w odległości 2,5m do 3m. Nie mam problemu z dylematem pod tytułem "plazma, czy lcd led", wybór padł na lcd led 3D. Kwotę jaką mogę przeznaczyć na telewizor to ok. 4000zł. Nie jestem kompletnie zielony w temacie TV, jednak potrzebuję opinii kogoś kto zna się na tym dużo bardziej niż ja. Po dość długiej selekcji i rekrutacji do wyboru zostawiłem 2 modele LG, tegoroczne LA660s i LA690s i tutaj od razu 1 pytanie. Jaka jest różnica między tymi modelami? Czy oprócz cieńszej ramki na dole i materiału z jakiego jest wykonana jest coś jeszcze? LA690s dostanę w Saturnie za 3999zł. Druga opcja to telewizory marki Samsung, tutaj jednak wybór jest większy i możliwości są różne, jednak nie bardzo orientuję się w różnicach pomiędzy tymi modelami: Samsung UE46F6800SS, UE46F6500SS, UE46F6650SS, UE46F6770SS, UE46F6640SS. Który z modeli Samsunga w tym przedziale cenowym jest najlepszy? Z tego co ja zauważyłem, to mają chyba różną cyfrę Hz Clear Motion Rate, czy jest coś jeszcze? Co będzie najlepsze? Różnica między LG a Samsungiem, to w dużej mierze wybór między 3D pasywnym a aktywnym, sam nie wiem, co będzie lepsze i to i to mi pasuje, testowałem. Jeżeli LG, to wybór będzie łatwiejszy, bo tylko 2modele, a Samsung jest tego trochę więcej. Chyba, że ktoś ma jakieś lepsze propozycje. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
newsfan 37 Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Jeżeli i pasywne i aktywne po chwili oglądania Ci pasuje to lepiej brać pasywne. Niektórzy przyczepiają się że w pasywnym jest mniejsza rozdzielczość obrazu 3D, to jest prawda, ale nie wpływa to na pogorszenie jakości obrazu, a jedynie na rozdzielczość. W pasywnym jest tak, że ekran wyświetla dwa obraz na raz, jeden dla lewego oka, drugi dla prawego, a okulary filtrują ten połączony obraz na dwa. Różnice w LG są następujące: 690 ma 3 głośniki i trochę inny rodzaj podświetlenia local dimming i odtwarza dodatkowo JPSy. Po za tym pobiera mikroskopijnie więcej energii w trybie czuwania . Co do samsungów to CMR im większe tym lepiej, można je porównać do wskaźnika MCI w LG, LG ma 400 w obu tych telewizorach. Cytuj Link to post Share on other sites
milko 10 Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Z tego co czytałem to LG ma najlepsze 3d na rynku. No i przede wszystkim obraz nie miga i lekkie okulary. To może mieć znaczenie przy dłuższym użytkowaniu. Cytuj Link to post Share on other sites
xyzet 0 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Zastanawiam się jeszcze dość poważnie nad Philips 47PFL6008K. Wiele osób twierdzi, że to najlepszy TV z tego przedziału cenowego. Co Wy na to? Cytuj Link to post Share on other sites
newsfan 37 Napisano 11 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Spoko TV, na euro możesz dostać do niego tablet, widziałeś? http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-47pfl6008k-tablet-pentagram-tab-7-5.bhtml?from=ceneo&p=4190.00&cr=0#opis, ale on przekracza Twój budżet. LA660 i LA690 kupisz do 4 tysięcy: http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-47la660s-8-x-okulary-3d.bhtml, http://www.mediamarkt.pl/lublin/telewizor-lg-47la690s,id-854211?utm_source=porownywarki&utm_medium=ceneo&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml Myślę, że pomiędzy 500PMR a 400MCI zauważalnej różnicy gołym okiem nie będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
xyzet 0 Napisano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Panowie, zmiana planów. Telewizor chcę w wielkości 55", a budżet jakim dysponuję, to 5500zł do 6000zł. Co polecacie? Cytuj Link to post Share on other sites
lamparcicho 315 Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Panasonic TX-P55ST60E Cytuj Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 @up Mimo tego, iż ten telewizor jest najciekawszy z tych wszystkich tutaj proponowanych, autor wybrał jednak LED 3D. (post nr 1) Cytuj Link to post Share on other sites
milko 10 Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Z tym pasywnym w LG jest o tyle dobrze, że nie miga ekran a okulary są lższejsze o wiele wygodniejsze. Ergonomia oglądania moim zdaniem jest kluczowa. Inaczej 2h przed telewizorem nie wyrzymasz. Cytuj Link to post Share on other sites
darekUFO 4 Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Witam Mam pytanie, posiada ktoś z forumowiczów wcześniej wymienionego Philipsa? Jeżeli tak to mógłby powiedzieć coś więcej na jego temat ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts