Gwynbleidd 377 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Na 1150 w najlepszym wypadku wyjdzie rewizja Haswelli na lepszym poziomie litograficznym, ale i to nie jest pewne, bo za rok będzie nowy chipset Z97 i nie jest pewne, że procki z niego będą kompatybilne z chipsetem z87. Poza tym, średnia sztuka Haswella robi 4,2 GHz, zaś IB 4,5 Ghz, zaś normalny SB robił jakieś 4,7/4,8 GHz. Niby różnica częstotliwości jest zachowana, ale % już nie. Poza tym, pobór mocy przy IB spadł i to mocno. Jak patrzyłem kilka dni temu na wykresy, to z nich wychodzi, ze używany do testów na benchmarku 2600k @4 Ghz bierze prawie tyle samo prądu co 3570k @4,5 GHz, więc to też było jakimś argumentem, aby brać IB, a nie SB. Haswelle biorą więcej prądu niż IB, więc nie ma sensu brania nowych procków, które się gorzej kręcą (oczywiście winę za to ponosi margaryna pod IHS'em, którą intel chyba z mąką wymieszał), a wydajność w grach przeważnie oscyluje w granicach 2-4%, a tylko w niektórych tytułach różnica jest znacząca. Przy IB po oc de facto kończyłeś z taką samą lub większą wydajnością jak SB po oc. Przy Haswellu najczęściej LGA 1150 jest gorsze od poprzednika, rzadko jest wydajniejsze. @up Dziękujemy. PS. Oznacz np. zestaw Everesta jako najlepszą odpowiedź, to skończy się ta dyskusja prowadząca do nikąd, gdyż temat będzie oznaczony jako rozwiązany. A i wbijać w sygnaturkę. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Ale po co wsuwasz mi to gó**o na g41 i kompletnie nie opłacalny sabertooth? Znajdź mi alternatywę dla msi z77g45 za 390-400 zł i koniec. Zaraz wyskoczysz z z87 g45 GAMING Link to post Share on other sites
Faflucy 41 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Ja ci tylko podałem przykłady a nie płyty które autor miał by kupić. A tak po za tym to trochę kultury. Cham ze wsi wyjdzie ale wieś z chama nigdy! Autor wybrał zestaw który jest według niego jest najlepszy więc nie ma co już prowadzić dyskusji. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez Faflucy Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Trochę kultury.Ale jesteś żałosny.To po co z takim tekstem wyskakujesz? Widzę następny znawca. Jak bym nie był znawcą to Autor nie wybrałby mój zestaw J.... Cię że ja jestem ze wsi? Jestem ze wsi,a składam zestaw lepiej od Ciebie Człowiek z miasta się znalazł. Link to post Share on other sites
Recommended Posts