dominator-gt 43 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Niekompetencja // jg Edytowane 29 Czerwca 2013 przez jacekgothic 1 Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Giguś lepiej się kręci i tańszy, 4770k to chyba żart, ramy 2400 MHz, ty się dobrze czujesz? Zestaw wcale nie wydajniejszy, a przepłacony. Taki zestaw to byś dostał od sprzedającego w sklepie. Byle drożej, byle jak. Dwie karty to rozwiązanie kulawe i tymczasowe z ogromną ilością wad. nie wspomnę już o tym, że nikt o zdrowych zmysłach nie będzie robił SLI do 1280x1024. Po 1. Czytałeś ten temat? Po 2. 780 jest NIErozsądnym wyborem, niezależnie od rozdzielczości. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd 1 Link to post Share on other sites
dominator-gt 43 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 SLI jest nie rozsądnym wyborem, zawsze wtedy kiedy można zastosować jedną mocniejszą kartę. Ramy przepłacone o 60 zł; http://forum.pclab.pl/topic/844774-Czy-Sandy-Bridge-lubi-szybkie-pami%C4%99ci/ Procesor też lipny, bo nie wyciągnie 5 ghz z powodu gluta, a ib co ma pod ihs? Reszty nie skomentuje 1 Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Wziąłeś pod uwagę fakt, że w tym teście jest tylko 4GB ramu, stąd ten wzrost. Normalnie nie ma ŻADNEJ różnicy (a jeśli to w granicy błędu pomiarowego) pomiędzy 1600 a 2400 MHz na tej podstawce. Procesor też lipny, bo nie wyciągnie 5 ghz z powodu gluta, a ib co ma pod ihs? Ale wyciągnie więcej. W dziewiędziesięciuparu % przypadków lepiej jest mieć IB, bo marginalny wzrost wydajności zegar w zegar nadrabia się lepszym OC. W nielicznych wyjątkach jak Star Craft II, lepiej mieć Haswelle. @down Rezerwuar znalazł za 2480, ale fakt, normalnie kosztuje 2700-2800. Bo co ? :rotfl: :rotfl: PS. Wbijajcie w link z sygnaturki. Dobra, tutaj mój poprzedni zestaw, tylko już z kartą od gigusia (taniej, kręci się trochę lepiej, zaś tutaj nie będziesz miał gwarancji 10 lat po przedlużeniu jak u EVGI, sam decyduj, jak brać). Cena 5229 + 193 = 5422zł Edytowane 29 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd 1 Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) SLI jest nie rozsądnym wyborem, zawsze wtedy kiedy można zastosować jedną mocniejszą kartę. Człowieku porównujesz sli z gtx 770 do gtx 780?sli z tych dwóch kart rozpierdziela i jescze dopirdziela gtxowi 780.Koszt jednego gtxa 780 to około 2700.Do tej kwoty dodam jeszcze 400 zł i mam sli z 770tek .780ka może się schować. Reszty nie skomentuje Bo co ? @up trochę mnie poniosło.Nu nie dałem na początku świetny zestaw z możliwością dodania drugiej karty i jest bestia. A tu wchodzi taki ekspert zamiast sli 770,doradza jednego gtx 780 i mówi "resztę nie skomentuje". Katastrofa.... Edytowane 29 Czerwca 2013 przez eVerest 1 Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Gwynbleidd jeszcze sporo musisz się nauczyć - jak się nie znasz to nie polecaj proszę grzecznie. Cisza i zasilacz OCZ ?? Cisza i wentylator na ściankę obudowy ?? Na pewno będzie cicho z takim układem ... szkoda gadać. Do tego nie pisz że coś się lepiej kręci, bo to loteria jest - raz Giguś się podkręci ładnie, innym razem poniżej oczekiwań będzie - jak to wytłumaczysz autorowi ? Obiecujesz gruszki na wierzbie w skrócie - patrze na te sprzęty od Ciebie i razi po gałach normalnie. Albo zacznij się zagłębiać i składać zestaw pod zalecenia autora, albo daj sobie luz, bo siejesz zamęt, a ja niemam ochoty, ani czasu przyuczać Ciebie i tłumaczyć czemu tak, a nie inaczej. Pierwsza sprawa dowiedz się co robi wentyl na ściance obudowy - T.Luk robił testy. Następnie poczytaj o OC GPU, jak się zachowują poszczególne sztuki - dodam że miałem gigabyte gtx670 i OC było bardzo marne. Ktoś tam miał również i to samo. Inny ktoś miał Ausa MATRIX i też du*a z OC była, podobnie z MSi było i jego PowerEdition, również kiepskie OC. Żeby tego było mało - ma być cisza a dajesz GPU od EVGA z ACX i uzasadniasz gwarą 10 letnią - a jak to się ma do zaleceń autora na temat ciszy ?? Nijak, bo jak się przyjżysz to Giguś ze swoim WF3 gniecie konkurencję - szczególnie po modyfikacji profili do wentylatorów. Nie wiem czy kiedykolwiek miałeś do czynienia z WF3, także weź wyluzuj sobie i jak czegoś nie wiesz to po prostu nie radź, bo ktoś wtopi kupę kasy przez takie rady i raczej zadowolony nie będzie. Od siebie mogę polecić : i5 3570K + SilverArrow SB-E SE MSi Z77A GD55 8GB ddr3 1600MHz CL9 G.Skill Ares 2x4GB GTX770 2GB Gigabyte OC WF3 Audio Asus Xonar DX SSD 256GB Samsung 840PRO HDD WD 1TB Blue DVD-RW LiteOn iHAS124 PSU Fractal Newton 600W (Platinum) Buda Fractal Define R4 Razem 6000zł (esc.pl) Zestaw będzie cichutki i wydajny jeżeli chodzi o gry. Do tego podzespoły są minimum ze średniej półki,a część z nich to high-end, jak np. zasilacz, dysk SSD. No i masz karciochę dźwiękową, bo temat widzę pominięty, a budżet jak najbardziej na to pozwala. 3 Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Nie wiem czy kiedykolwiek miałeś do czynienia z WF3, także weź wyluzuj sobie i jak czegoś nie wiesz to po prostu nie radź, bo ktoś wtopi kupę kasy przez takie rady i raczej zadowolony nie będzie. Czytając to popatrzyłem na moją 680 OC. Poza tym, są dwie wersje tego zestawu, fakt, najpierw dałem od Evgi, ale zaraz jak był odzew, żeby brać gigusia, to przytaknąłem. Po prostu jeśli robimy zestaw pod SLI, czyli karty będą dłużej używane, to nie podanie informacji, że biorąc Evgę można mieć 10lat gwarancji jest dla mnie niepoważne i nieuczciwe względem autora. Cisza i zasilacz OCZ ?? Cisza i wentylator na ściankę obudowy ?? Pamiętać, doczytywać 1. post autora zawsze do samego końca. Już drugi raz tego nie zauważyłem, moja wina, ale wersja wyciszona zaraz się pojawiła. Do tego nie pisz że coś się lepiej kręci, bo to loteria jest - raz Giguś się podkręci ładnie, innym razem poniżej oczekiwań będzie - jak to wytłumaczysz autorowi ? O rany, znowu ten argument. Wg testu giguś kręci się lepiej, więc mówię, że się kręci lepiej. Wiadomo, że każda sztuka jest inna, ale idąc dalej takim argumentem, to powinno się patrzeć tylko na wygląd i cenę, a wyniki podkręcania z testów można wywalić. Jest to jakiś punkt zaczepienia. Możliwe, że przy gigusiu trafi im się lepsza wersja, przy evdze gorsza i mamy odwrotne wyniki, ale w takim razie, to co? Tak jak już powiedziałem, tylko ceną i wyglądem mam się sugerować? Pierwsza sprawa dowiedz się co robi wentyl na ściance obudowy - T.Luk robił testy. Ty chyba zakładasz, że sam nigdy nie miałem wentylatorów i/lub nie widziałem tego filmu. Widziałem, ale również z własnego doświadczenia i komentarzy wiem, że wystarczy odkręcić lekko śrubki, wypchać dystans pomiędzy blachą, a wentylatorem i już nic nie słychać. Wentylator nie kręci się bardzo szybko, więc nie powinno być problemów, jeśli zrobimy to, co przed chwilą napisałem. patrze na te sprzęty od Ciebie i razi po gałach normalnie Patrzę, co sam w zestawie zmieniłeś i nie powiem, aby doszło do gruntownych zmian. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd 1 Link to post Share on other sites
ramzes243 0 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Dzięki wszystkim za pomoc i odpowiedzi. Z Waszych zestawów chyba najbardziej podoba mi się ten od eVeresta (http://www.morele.net/inventory/info/xghn5g/) . Patrząc na chłodzenie i procesor wydaje mi się, że po jakimś czasie będzie można go trochę podkręcić a i i7 powinien wystarczyć na tę parę lat. Dźwiękowej akurat nie potrzebuje bo mam zewnętrzną Sound Blaster Xi-fi Surround Pro. Monitor kupię może za jakieś 1,5 roku i będzie to raczej 20, lub 21 cali więc nie raczej nie będę grał w Full HD, chyba, że przy 21 calach już jest FHD ale na tym sie specjalnie nie znam. Większego nie kupie bo jak mówiłem, nie chciałbym siedzieć kilka godzin z bliska przed takim 27 calowym monitorem . W takim razie gtx770 dokupię do sli za rok czasu, jeśli zejdzie trochę z ceny, będę miał na to gotówkę i będzie opłacalne. Z tego co wywnioskowałem z Waszej dyskusji to nie opłaca się wydawać z 3 czy 4 tyś na Gtx 780 czy Titana ? Chodzi tu raczej o stosunek - jakość/cena czy niewielkie różnicę między gtx770 ? Edytowane 29 Czerwca 2013 przez ramzes243 Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Stosunek jakość/cena z kart 770, 780 i Titana, jest najwyższy przy 770. Na dodatek wcześniej wyliczałem, jaki % ceny 780 musisz dopłacić, aby mieć 770 SLI, które jest o wiele wydajniejsze. Co do chłodzenia, to jest strasznie drogie i się zastanów, czy je wykorzystasz. Macho jest bardzo wydajne, ale to twoja kasa. Dlaczego ty chcesz za rok brać drugą kartę do SLI, skoro nadal będziesz na starym monitorze, gdzie masz malutką rozdzielczość? Sama 770 na tej rozdzielczości bierze wszystko z MSAA x8, przecież to śmiesznie mała rozdzielczość. Najpierw kup nowy monitor, a jak będzie brakowało mocy, to bierz drugą 770. @down monitor? Edytowane 29 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd 1 Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Autorze SLI rób w tedy kiedy już będziesz miał porządny monitor. Z takich niedrogich proponuję chociaż ten LED LG 23EA63 Monitor z bardzo dobrą matrycą AH-IPS.Naprawdę warto na niego celować Pośpiesz się z zakupami.Bo ostatnio zauważyłem skok cen w górę na sprzęt komputerowy.Podrożeją ssd,procki,ramy. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez eVerest 1 Link to post Share on other sites
ramzes243 0 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Właściwie, to jeśli wydajność mnie zadowoli to nie będę kupował 2 karty, ale chcę na nowym komputerze móc spokojnie wymaksować ustawienia w Metro Last Light i nie mieć jakiś spadków, niedługo wychodzi po za tym Battlefield 4 i też nie wiadomo jak będzie z optymalizacją itp. Co do chłodzenia to nie twierdzę, że nie będę kręcił procka ale po prostu nie będę go ZNACZĄCO podkręcał a wydaje mi się, że lepiej mieć w miarę niskie temperatury na CPU. Chyba, że warto kupić tańsze chłodzenie i lepsza obudowę niż ta z zestawu ale nie jestem tego pewien. A poza tym to co jest nie tak z tą obudową, którą podałem w swoim zestawie ? Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Co do chłodzenia, to macho jest naprawdę bardzo dobrym chłodzeniem. To, że ty sobie upodobałeś takie za 364, nie oznacza, że macho jest słabe. Jest bardzo dobre, a takie chłodzenie to wykorzystasz przy mocniejszym OC, czyli powyżej 4,6/4,7GHz, a do tego już dobrze by było mieć zdjętego IHS'a, bo temperatury są bardzo wysokie, bo pasta, znaczy margaryna intela pod IHS'em nie wyrabia. Co do płynnej gry, to uwierz mi, na rozdzielczości 1280x1024 na 770 wszystko tobie pójdzie na full. W takiej rozdzielczości 1. Crysis na 8800 gt chodził na ultra, gdzie tylko cienie były na high. 1 Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Chłodzenie co ja Ci dałem w swoim zestawie jest bardzo solidny.Raczej bym go nie zmieniał.A jeżeli chodzi o obudowę w twoim zestawie to jego waga to 6.5 kg,a Fractal Arc Midi R2 10.7 kg.Widzisz różnicę? ;)Wynosi ciut ponad 4 kg.To świadczy o tym jakie zastosowane blachy.Grube albo cienkie. Ceny mają podobne.Różnica jakieś 10 zł.W każdym razie ten Fractal rozpierdziela tego termaltaka jeżeli chodzi o jakość.Więc wszystko jest ok.Bierz nic nie zmieniaj! Edytowane 29 Czerwca 2013 przez eVerest 1 Link to post Share on other sites
ramzes243 0 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Ok, jestem już zdecydowany i biorę zestaw od eVerest'a. Dzięki wszystkim za pomoc Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Nie dziękuj, a dawaj plusa 1 Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Dokładnie. Miałem pisać, że skoro tak dziękujesz, to daj plusa przynajmniej Everestowi, skoro jego zestaw się tobie najbardziej podoba. A i pamiętaj, SLI robi dużo większy narzut na CPU, więc nie próbuj dawać SLI do proca na stockowej częstotliwości. @down Dokładnie! Polać mu! (czytaj mi ) no i Everestowi. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 i Gwynbleiddowi też.Starał się chłopak! Link to post Share on other sites
Faflucy 41 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Moim zdaniem jedyny zestaw, który jest wart uwagi to złożył ci rezerwuar, ponieważ jest on już na nowej platformie LGA1150 i Z87 pakowanie się w LGA 1155 nie ma najmniejszego sensu już bardziej tej platformy nie rozbudujesz. Na LGA 1150 będziesz miał jeszcze możliwość wymiany procka na następcę haswella Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Właśnie, że nie jest to powiedziane, więc nie ma 100% pewności. Poza tym, chcesz mi powiedzieć, że ktoś, kto kupuje procesor, a zwłaszcza do OC, który wykręci na co najmniej 4,5 GHz, będzie chciał go wymienić już w następnym roku? Naprawdę, tak uważasz? Mówiąc jak Stelek: A co jeśli Intel wszystkim zrobi niespodziankę i rewizje Haswelli nie będą kompatybilne z LGA 1150? Co wtedy!? Oddasz autorowi jego pieniądze? Jak to wówczas wytłumaczysz autorowi? Obiecujesz gruszki na wierzbie. @2xdown :facepalm: Edytowane 29 Czerwca 2013 przez Gwynbleidd Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Dobra panowie, autor już wybrał zestaw i proponuję zakończyć temat. Link to post Share on other sites
Faflucy 41 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Nie chce powiedzieć że będzie chciał go wymienić w następnym roku ale zawsze będzie miał tak możliwość a na LGA1155 już nie. Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Moim zdaniem jedyny zestaw, który jest wart uwagi to złożył ci rezerwuar, ponieważ jest on już na nowej platformie LGA1150 i Z87 pakowanie się w LGA 1155 nie ma najmniejszego sensu już bardziej tej platformy nie rozbudujesz. Na LGA 1150 będziesz miał jeszcze możliwość wymiany procka na następcę haswella Lepiej tu się nie wypowiadaj więcej Będziesz miał kasę to sam kupisz ten procek.nie wciska ludziom kitu.Ten Haswell w ogóle nie opłacalny.Wyższe temperatury w stanie obciążenia,nawet bez podkręcania procka.Drogie mobo.Tu przynajmniej Autor ma 3770K który rozpierdziela tego 4670K Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 A nawet 4770k po OC w niemal każdej grze. Link to post Share on other sites
Faflucy 41 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 @eVerest Widzę następny znawca. Drogie mobo powiadasz? Proszę oto różnica w płytachBardziej wypasionaASUS SABERTOOTH Z77 s.1155 - 869 złAsus SABERTOOTH Z87 s.1150. - 875 złRóżnica - 6 zł Teraz coś tańszegoMSI Z77A-G41 Intel Z77 LGA 1155 - 359 złMSI Z87-G41 Intel Z87 LGA 1150. - 375 złRóżnica - 16 zł Strasznie duża różnica. Dodam tylko że przy premierze ivy też narzekaliście że się grzeje itp. a teraz go polecacie zamiast haswella to może od razu się cofnąć do SB. Link to post Share on other sites
ramzes243 0 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Plusy poszły, i wykorzystałem limit dzienny Także eVerest i Gwynbleidd - do Was poleciał na pewno + . Link to post Share on other sites
Recommended Posts