Skocz do zawartości

Karta Dźwiękowa Creativ XiFi Zewnętrzna

Recommended Posts

mam pytanie czy ktoś już użytkował tą kartę dźwiękową a dokładnie chodzi mi o nią KARTA DZWIEKOWA CREATIVE X-FI SURROUND 5.1 EAX taka jak na linku czy opłaca się na nią aż tyle wydawać czy daje ona naprawdę głośno czy raczej kiepsko ? i jeszcze jedno czy jak się ją podłącza to można pogłośnić ją z Windowsa tak jak kartę zintegrowaną w płycie i czy jeszcze można z tego pokrętła pogłośnić ?

http://www.allegro.pl/item927282718_karta_dzwiekowa_creative_x_fi_surround_5_1_eax_usb.html

Ja posiadam tą kartę + z 5500 i wszystko połączone optykiem. Co do dźwięku to jest on napewno lepszy niż na zintegrowanej, czuć że dżwiek jest czysty a bass bardziej głęboki oraz słyszy się delikatnie więcej niż na integrze(wieksze pasmo) :D Tylko ten Crystalizer to taki mały pic na wode, niby porawia jakośc, ale czasem mu to nie wychodzi:P Co do opłacalności to za ta cene powinna troche wiecej oferowac, ja mam ta karte bo była dodatkiem do głośników dlatego ja użytkuje. ;)

Ja posiadam tą kartę + z 5500 i wszystko połączone optykiem. Co do dźwięku to jest on napewno lepszy niż na zintegrowanej, czuć że dżwiek jest czysty a bass bardziej głęboki oraz słyszy się delikatnie więcej niż na integrze(wieksze pasmo)

Nie znam się, ale czy to nie jest tak że po optyku idzie sam sygnał do przerobienia i nie ma znaczenia czy jest wysyłany z integry, czy czegoś lepszego? Gdzieś czytałem że to bez różnicy z czego taki sygnał pochodzi bo i tak jest taki sam wszędzie.

Dokładnie tak jak piszą poprzednicy. Możesz mieć kartę zintegrowaną lub kartę muzyczną za 500zł i na wyjściu optycznym nie poczujesz żadnej różnicy. Sygnał nie jest obrabiany sprzętowo i w postaci cyfrowej idzie do odbiornika (amplituner, zestaw głośników z wejściem optycznym, wieża czy inne) i dopiero tam dociera do przetwornika c/a i to właśnie od tego urządzenia zależy jakość dźwięku. Inaczej jest w analogu. Im lepsza karta tym poczujesz różnicę na plus (oczywiście zależnie od jakości amplitunera, głośników....). Ważne jest aby pamiętać, że optyczny jest dobry do oglądania filmów (przesyła dźwięk zakodowany DD, DTS...) muzyki itp. Natomiast w grach prześle tylko Stereo w PCM - sporadycznie gra oferuje dźwięk np. w DTS - ale jeżeli chodzi o efekty EAX to odczujesz je tylko na podłączeniu analogowym, czyli lepiej zainwestować w lepszą kartę. Jeżeli optyk Ci starczy i nie bawisz się w gry z EAX to szkoda kasy na coś więcej niż integra.

Zapewne ten Creative da lepszy sygnał analogowy aniżeli integra. Jednak jeśli nie ma takiej konieczności (np. laptop) to lepszym wyjściem są karty wewnętrzne. Pomijam to że Creative nie jest najszczęśliwszym producentem pod względem cena/jakość. Testy wskazują że pod tym względem wyśmienicie wypada dość tani Asus Xonar DS na złącze PCI.

Matt36 - na tej zewnętrznej na pewno będzie lepszy dźwięk niż na integrze przy podłaczeniu jackiem (analog). Natomiast przy podłączeniu optycznym za dźwięk odpowiada odbiornik. Skoro nie masz wyjścia cyfrowego na integrze to jedynym wyjściem jest osobna karta. Jeżeli masz laptopa lub komp i brak wolnych slotów PCi-ex1 lub PCI to wymieniona przez Ciebie karta będzie ok - chociaż warto też zwrócić uwagę na Asus Xonar U1.