rahimpfk 0 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witam. Specyfikacja mojego kompa to: Mobo - gigabyte GA-EP45-DS3P RAM - Kingston DDR2 2x 2gb 800mhz CL6 Zasilacz - tagan 600w Proc - c2d e7500, 2,93 BOX (Socket 775 | 65W | 45nm) (wykrecrony na 3.71) Cooler - cooler master elite 332 black-silver os: win7 beta Mam problem: przed oraz po oc (różnica 800mhz) w programie super pi czasy przed i po oc sa prawie identyczne (roznica 40-50sek), ponoc mam gorsze wyniki niz moj znajomy na teoretycznie wolniejszym procku. dwa ze mam dziwny voltage jak widac w speedfanie http://img26.imageshack.us/img26/5435/kompz.jpg drodzy doświadczeni overclockerzy, powiedzcie proszę, co widać na zamieszczonym screenie. Czy istnieje szansa na ujrzenie siwego dymu z mojego blaszaka? dodam iż wszystkie kable od zasilacza podłączone są w serwisie, napiecie to (raczej) nie wina zasilacza. Pomocyy rahimpfk Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 3 Marca 2010 Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Speedfanem się nie mierzy, zwłaszcza napięć. Z tego, co pamiętam, program w ogóle nie mierzy napięcia na linii 12V. Jaki procesor ma znajomy? W jakim teście miał rzekomo lepsze wyniki? programie super pi czasy przed i po oc sa prawie identyczne (roznica 40-50sek)Prawie identyczne?! Przecież to niemal minuta! Cytuj Link to post Share on other sites
Parasol 0 Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 witam 11x337 =3707MHz napięcie1.36250v czy to jest bezpieczne napięcie na tego procka w poniedziałek będe miał Thermalright Ultra-120 eXtreme Rev. A Fander Edition Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Tak, jest bezpieczne Do 1.4V można dawać spokojnie, później trzeba pilnować temperatur i lepiej zapatrzyć się w dobre chłodzenie Cytuj Link to post Share on other sites
Parasol 0 Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Thermalright Ultra-120 eXtreme Rev. A Fander Edition dobre chłodzenie lepsze pewnie od frezer 7 jakie napięcie mogę dać maksymalne dla Core 2 Duo E7500 jak będę chciał go podkręcić na 3,8 lub 3,9 GHz Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Thermalright jest kilkukrotnie lepszy od Frezer'a. Jeśli chcesz wyciągnąć te 3.9GHz to daj 1.4V i sprawdź stabilność. Jeśli będzie sypał błędami to zwiększ napięcie na CPU. Gdyby to nic nie dało musisz podnieść nieco voltage na NB i FSB termination (lub coś w tym stylu) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts