merlin89 4 Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Witam mam pytanko składam komputer i zastanawiam się nad chłodzeniem między powietrzem a wodą. Nie wiem na co się zdecydować ale chłodzenie wodne da mi lepsze możliwości podkręcenia CPU. Mój sprzęt: obudowa: Corsair obsidian 900d płyta główna: Asus rampage IV extream procesor: Intel Core I7 3960x zasilacz: Enermax Platimax 1200W karta graficzna: Geforce GTX 770 Gigabyte Dysk SSD: samsunga 840 PRO pamięci ram: Kingston HyperX 2400 dyski twarde: 2x1TB Procesor będzie kręcony chciałbym osiągnąć 4,5 GHz na powietrzu i jak się da 5 GHz na wodzie. Teraz wybór między Powietrzem a wodą: AIR chłodzenie CPU: phanteks ph-tc14pe wercja red 350 zł wentylatory do obudowy: (oryginalnie posiada 3 z przodu 120mm i 1 z tyłu 140 mm) , chciałbym dokupić wentylatory corsair 120 AF lub QE , 4 sztuki na bok i 4 sztuki na górę , ewentualnie wymienić te z przodu i z tyłu na te same co resztę którą musiałbym zakupić. Razem koszt takiego chłodzenia: 750 zł lub z 950zł (z wymianą wentylatorów) WATER Nie mam pojęcia ile mogło by kosztować chłodzenie i tu prośba do was o zmontowanie jakiegoś zestawu , chodzi mi o chłodzenie tylko procesora z możliwości przyszłościowego zwodowania mobo i GPU ( w przyszłości przewidziane 2SLI , 3SLI ) Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) tu masz podobny temat http://forum.benchmark.pl/topic/88585-jakie-ch%C5%82odzenie-do-i7-3930k/ ja dysponując takim budżetem napewno szedł bym w lc Edytowane 27 Czerwca 2013 przez ryba21184 1 Link to post Share on other sites
MaCiuŚ 202 Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Do takiego zastawu zdecydowanie woda pod warunkiem, że umiesz to później złożyć do kupy. Pamiętaj także o tym, że taki system LC wymaga konserwacji czyli wymiana płynu przynajmniej raz na rok itd. Za tyle kasy co Ty chcesz powietrze to można złożyć naprawdę porządne. Jeśli chcesz w przyszłości wodować także karty to myślę, że powinieneś się zmieścić do 1,5 k z większą chłodnicą, wydajniejszą pompką ale bez bloków GPU of course. 1 Link to post Share on other sites
HajducekHajduk 106 Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 W tej budzie i na tych bebechach to aż się prosi o wodę. 2 Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Jeśli chcesz w przyszłości wodować także karty to myślę, że powinieneś się zmieścić do 1,5 k z większą chłodnicą, wydajniejszą pompką ale bez bloków GPU of course. na początek wystarczy jedna chłodnica, jak się zdecydujesz wodować gpu dołożysz drugą, za 800zł można złożyć już naprawdę wydajny system + wentyle Edytowane 27 Czerwca 2013 przez ryba21184 1 Link to post Share on other sites
merlin89 4 Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Ok poczytam tamten temat chciałbym coś takiego osiągnąć link duży rezerwuar na płyn aby wypełnił tą przestrzeń obudowy , i na razie samo CPU wodować. Tak wybiegając w przyszłość to na forum znajdzie się ktoś kto by mi pomógł w podkręcaniu tego sprzętu ? Bo czytałem trochę o tym ale wolałbym robić to z kimś kto się na tym zna. Wodowanie też raczej będę robił w jakimś serwisie a nie sam. Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 W serwisie mało kto podejmie się zwodowania takiego zestawu i mówi ci to (o ironio) serwisant z Łodzi Po prostu zestawy LC nie są bezobsługowe i sam fakt, że serwisant ci go złoży, zaleje, sprawdzi szczelność to tak na dobrą sprawę 1/2 sukcesu. LC wymaga regularnego "doglądania", wymiany płynów, czasem węży i o-ring'ów (uszczelek). Jeśli nawet ktoś to złoży, to zapłacisz kupę kasy, a "zwolniony" z myślenia i tak nie będziesz. Dodatkowo układ warto składać samemu, ułatwia to późniejszą konserwację. Ja zawsze klientom mówię tak, że jeśli nie czują się na siłach to mimo ogromnego budżetu nie warto ładować się w chłodzenie wodne, bo zamiast czymś lepszym, może stać się to udręką. 1 Link to post Share on other sites
merlin89 4 Napisano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 To ja chyba póki co pozostanę na powietrzu Temat do zamknięcia zdecydoałem się na chłodzenie powietrzem PHANTEKS PH-TC14PE czarne link Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 High-endowy wybór Powodzenia 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts