Skocz do zawartości

Problem z pingiem i uratą pakietów danych w Orange Freedom

Recommended Posts

Od pewnego czasu mam problem z Internetem (Orange Freedom 1 mb/s). Problem zauważyłem grając w gry multiplayer, w których ping skacze na kilka sekund z 130 do 300 (Battlefield Bad Company 2) lub z 90 do 3000 (Diablo III). Co praktycznie uniemożliwia granie w gry multi lub nawet przeglądanie Internetu, a o filmikach na YT to można zapomnieć.

Gdy wpiszę w konsoli cmd "ping wp.pl /t" to po 198 pakietach zazwyczaj uzyskuję taki wynik:
Pakiety: Wysłane = 198, Odebrane = 189, Utracone = 9 (4% straty)
Szacowany czas błądzenia pakietów w ms: Min = 36 ms, Max = 486 ms, Średni = 41 ms

Zadzwoniłem do biura obsługi klienta Orange i po dwóch dniach od przyjęcia zgłoszenia oni zadzwonili do mnie, a dokładnie to jakaś baba zadzwoniła i wpierała mi, że to wina jakichś programów, które coś pobierają. Nie docierało do niej to, że pomimo wyłączenia wszystkiego włącznie z WiFi w ruterze problem nadal występował. Ostatnio nawet zainstalowałem na nowo system, zresetowałem ruter a problem jak był tak jest.

Mój ruter to tp-link w8901g. Jeżeli potrzebujecie jakichś danych lub logów to piszcie.

Z góry dzięki za wszelką pomoc bo niestety na Orange liczyć nie można.

potwierdzam mialem podobnie w zime ok 3 miechy albo lepjej skoki pingów i utrata pakietów też zrobiłem format i du*a , zero multi

nie dało grać od marca jest dobrze może modernizują nadajniki w twoim regionie?

zapytaj czy nie modernizują pozostaje czekać

po za tym nie bedziesz mial nigdy stalego pingu zawsze będą skoki urok radiówki , dużo zależy od serva ale do 100-150 jest ok

Edytowane przez Kamil444

Mam tak od prawie roku...

Zazwyczaj 50-60ms, ale często na chwilę skacze do 200-300ms i traci pakiety.

Zadzwoniłem do biura obsługi klienta Orange i po dwóch dniach od przyjęcia zgłoszenia oni zadzwonili do mnie, a dokładnie to jakaś baba zadzwoniła i wpierała mi, że to wina jakichś programów, które coś pobierają. Nie docierało do niej to, że pomimo wyłączenia wszystkiego włącznie z WiFi w ruterze problem nadal występował. Ostatnio nawet zainstalowałem na nowo system, zresetowałem ruter a problem jak był tak jest.

Że co?

Ja dzwonię do nich systematycznie co miesiąc i płacę połowę abonamentu

Tłumaczę, że mam wysoki ping i opóźnienia, wtedy Pani przekazuję rozmowę do technika, tłumaczę jeszcze raz, a on przyjmuje zgłoszenie (czasem coś tam grzebie i sprawdza czy faktycznie są problemy). Po 1-2 dniach dzwonią ponownie z informacją, że sieć jest przeciążona i nie wiedzą kiedy rozbudują, dlatego zmniejszą abonament, a jeśli problemy nadal będą występować, to żebym dzwonił.

W tym miesiącu przyjechał technik. Sprawdził ping (jak sprawdzał to akurat był znośny) i powiedział, żebym się cieszył bo jak jeździ to niektórzy mają po 500ms, powód? Ludzie sobie pozakładali internety po 10mb/s i węzeł nie wytrzymuje.

Dałeś się zbyć i tyle. 

Zawsze jest jeszcze droga pisemnej reklamacji, raz tak robiłem, oczywiście także poskutkowało.

po za tym nie bedziesz mial nigdy stalego pingu zawsze będą skoki urok radiówki

Jakie radiówki?

Freedom to jest to samo co neostrada.

Freedom Pro to jest radiówka (z resztą totalna beznadzieja). 

Mam tak od prawie roku...

Zazwyczaj 50-60ms, ale często na chwilę skacze do 200-300ms i traci pakiety.

Że co?

Ja dzwonię do nich systematycznie co miesiąc i płacę połowę abonamentu

Tłumaczę, że mam wysoki ping i opóźnienia, wtedy Pani przekazuję rozmowę do technika, tłumaczę jeszcze raz, a on przyjmuje zgłoszenie (czasem coś tam grzebie i sprawdza czy faktycznie są problemy). Po 1-2 dniach dzwonią ponownie z informacją, że sieć jest przeciążona i nie wiedzą kiedy rozbudują, dlatego zmniejszą abonament, a jeśli problemy nadal będą występować, to żebym dzwonił.

W tym miesiącu przyjechał technik. Sprawdził ping (jak sprawdzał to akurat był znośny) i powiedział, żebym się cieszył bo jak jeździ to niektórzy mają po 500ms, powód? Ludzie sobie pozakładali internety po 10mb/s i węzeł nie wytrzymuje.

Dałeś się zbyć i tyle. 

Zawsze jest jeszcze droga pisemnej reklamacji, raz tak robiłem, oczywiście także poskutkowało.

Jakie radiówki?

Freedom to jest to samo co neostrada.

Freedom Pro to jest radiówka (z resztą totalna beznadzieja). 

czyli jeden shit tak samo dziala  freedom jaki freedom pro

@up 

Mieszkasz na wsi? Jeśli tak to nie jest takie proste.

Może się okazać, że nie będziesz mógł wziąć nic innego, a nawet jeśli Ci pozwolą to będziesz musiał płacić za "dzierżawę kabla" około 30zł - 

taka sytuacja ma na przykład miejsce kiedy chcesz pozbyć się telefonu stacjonarnego i korzystać tylko z internetu w TP/Orange - paranoja!

Mi też się kończy umowa i jestem zmuszony brać neostradę... nic innego raczej nie wymyślę, sprawdzę jeszcze netie, może coś się uda zrobić.

Jedynym plusem jest to, że dopłacam 4zł i mam 10 zamiast 2mb/s.

Cacek93 , ale co Ci pomoże netia? Przecież na to na tych samych kablach,a tak jak ty mówisz no to masz za słabą linię ;)

Poszukaj radiówki w twojej okolicy. Obecne radiówki to nie to samo co kiedyś, teraz powiedziałbym, ze niektóre radiówki oferują 100razy lepszą jakość od takego tp :)

Cacek93 , ale co Ci pomoże netia? Przecież na to na tych samych kablach,a tak jak ty mówisz no to masz za słabą linię

Nie wiem... warto spróbować, może puszczą sygnał trochę inną drogą na węzłach :P  Nie znam się na tym,  ale może coś z tego wyjdzie, poza tym mają bardziej atrakcyjne ceny,

poza tym mają bardziej atrakcyjne ceny.

Dzwoniłem do nich... na stronie jedno, a rzeczywistość jest inna. Na kablach neo mają te same stawki, co TP/Orange.

@up 

Mieszkasz na wsi? Jeśli tak to nie jest takie proste.

Może się okazać, że nie będziesz mógł wziąć nic innego, a nawet jeśli Ci pozwolą to będziesz musiał płacić za "dzierżawę kabla" około 30zł - 

taka sytuacja ma na przykład miejsce kiedy chcesz pozbyć się telefonu stacjonarnego i korzystać tylko z internetu w TP/Orange - paranoja!

Mi też się kończy umowa i jestem zmuszony brać neostradę... nic innego raczej nie wymyślę, sprawdzę jeszcze netie, może coś się uda zrobić.

Jedynym plusem jest to, że dopłacam 4zł i mam 10 zamiast 2mb/s.

U mnie jest taka sytuacja, mam freedoma, jakbym chciał zawesić tel stacjonarny to 25 zł za utrzymanie łącza. Za 1mb płace 4 dychy- chrzestna sobie niedawno założyła w mieście niedaleko 10 mb z orangowskiego tp i płaci tyle samo...