Ignac 0 Napisano 1 Marca 2010 Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam, Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w konfiguracji zestawu pod i5 750. W zalożeniach komp ma być głównie do gier i może do multimediów chociaż tutaj cześciej używam lapka. Moje propozycje i pomysł z opisami: 1. OBUDOWA SHARKOON NIGHTFALL http://angela.pl/p5926,sharkoon-nightfall.html 249 zł Dlaczego ta? Ponieważ przeglądając fora mam wrażenie ze wszyscy mają Gladiusy lub CM Elite Tak naprawdę najbardziej podoba mi sie: http://www.sklep.madtech.pl/go/_info/?id=33088 niestety jest trochę droga. PS. Jeśli ktoś ma np. złe mniemanie o tej obudowie czy jakieś niefajne news to proponujcie inne. Mój prosty gust raczej poznacie przeglądając dwie propozycje które podałem 2. Płyta główna http://www.gral.pl/preview/Asus/AsusP7P ... _print.php 519 zl 3. Procek http://www.gral.pl/preview/Intel/IntelC ... _print.php 719 zł 4. Grafika Radon 5850 Asus (znalazłem całkiem tanio na pcprojekt.pl) 1040 zł 5. Pamięci?? Nie mam pojęcia jakie. Dodatkowym plusem będzie czarny/niebieski lub srebrny radiator i milo gdyby cenwo mieściły się w zakresie 400-500 złociszy 6. Dysk/Dyski z tego co wyczytałem to polecacie Samsungi F3 2x 500 i spinać w raid0 200-400 zł 7. Zasilacz taki żeby kosztował do 250 złociszy i miał odpinane kabelki w oplotach będzie super. 8. Jakaś nagrywarka dvd (nie mam zupełnie pojęcia co jest dobre, ważne żeby cena nie przekroczyła 130 zl) 9. Chłodzenie na procka - nie za wielkie, nie za drogie i nie Scythe Mugen II Rev.B Zalman CNPS10X Quiet nawet mi się podoba, na dodatek idzie z niezłą pastą. Cena chłodzenia do 180 zł (z pastą) to max. Co wiecej mogę napisać... Zakresy cenowe podałem. OC planuje jak sie okaże, że sprzęt przestaje wyrabiać pod grami. Przez następne 2 lata raczej nie przewiduje dokonywania zmian w konfiguracji komputera. Jak pewnie zwróciliście uwagę zestaw staram się żeby był ładny. Poprzedniego PC miałem w obudowie chiftec dragon w kolorze srebrnym (jedna z pierwszych edycji, wielka kobyła z brzydkim plastikowym frontem) i po 7-8 latach patrzenia na nią i ten smutek we wnętrzu który było widać przez szybę poprostu obrzydzenie mnie bierze. Niech więc będzie ładne, pod kolor i niech daje rade przez następne dwa lata. Na całość chcę przeznaczyć tak do około 3750 zł (+/- 100). Z góry dzięki za propozycje i komentarze. PS. sorry za ewentualne błędy i braki w polskich literkach. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 1 Marca 2010 Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam. Przede wszystkim. Czy koniecznie musi być Gral? Płyta główna - GA-P55-UD3 - 416 zł http://www.gral.pl/preview/Gigabyte/Gig ... i5_91.html Zasilacz - OCZ ModXStream 500W - 245 zł http://www.gral.pl/preview/OCZ_Technolo ... FC_74.html Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 1 Marca 2010 Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 No to po kolei : 1) Buda ok jak Ci się podoba to bierz 2) Płytka tak jak radzi juggler - P55-UD3 3) Procek Ok 4) Dobry wybór, bierz najtańszego jaki jest lub z jaką naklejką Ci się podoba 5) A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz Xtreme Series ~ 400zł OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Gold Low-Voltage ~ 370zł G.Skill 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 ECO 1,35v ~ 370zł 6) Bardzo dobry wybór, jedne z najlepszych dysków na rynku 7) Elektrownia tak jak radzi juggler - OCZ ModXStream 500W 9) Moja propozycja to Zalman CNPS10X Flex ~ 130zł + wentylator Mistral 120mm ~ 17zł Cytuj Link to post Share on other sites
Ignac 0 Napisano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 @ Juggler - oczywiście nie musi być Gral. Poprostu był pod ręką. @ Igoruss - zalman flex bardzo fajna propozycja. Pytanie mam co do pamięci, mianowicie czy te A-data 2000MHz bezproblemowo bedą działały na P55 UD3? Dalej pozostaje pytanie jaki napęd. Głownie chodzi o niezawodnosć. Z Samsungiem latalem kiedyś do serwisu aż za czwartym razem poszedł na śmietnik. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 1 Marca 2010 Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Wielokrotnie polecaliśmy te A-DATA'y w takim zestawie, więc muszą działać. Mają całkiem niezłe parametry, radiatory, będzie można na nich kiedyś podkręcić sprzęt. A może kupiłbyś na naszej lokalnej giełdzie na Batorego? Jakbyś miał jakieś wątpliwości, to jest tam trochę ludzi, którzy świetnie się znają na elektronice, a nie tylko potrafią przeczytać cyferki z cennika. Jak kupisz na jednym stoisku (w jednej firmie), to od razu złożą cały komputer tak, że będzie wszystko śmigać. Polecam sklep Cross 2000, a zwłaszcza niskiego pana z bródką - ten człowiek wie wszystko i może w prostu sposób wyjaśnić. Cytuj Link to post Share on other sites
Ignac 0 Napisano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Thx, na giełdę wybieram się w sobotę paru gratów się pozbyć wiec będzie okazja się rozejrzeć. Ze skladaniem nie będzie problemu choć parę lat tego nie robiłem Jeśli chodzi o nagrywarke to poczytalem pare dobrych słów w temacie Samsung DVD+/-RW SH-S223L LightScribe black i chyba się na Nia zdecyduje. Jak coś to przynajmniej wiem gdzie jest serwis Cytuj Link to post Share on other sites
Ignac 0 Napisano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Byłem na giełdzie i powiem Wam, ze niewiele się zmieniło przez te lata (czyli jak czegoś nie mamy to udowadniamy, ze coś droższe o dwie stowki lub jakiś no name są lepsze lub przynajmniej równie dobre) Okazuje się, że największym problemem zestawu są zasilacz i obudowa których ponoć nie ma w "normalnych hurtowniach" Cytuj Link to post Share on other sites
DIXON 4 Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 1.Intel Core i5 750 2,66GHz 2.MSI P55 GD65 3.A-Data 2x2GB 2000MHz Xtreme Series 4.Samsung F3 500GB 2x[RAID0] 5.OCZ ModXStream 500W 6.Sharkoon Nightfall 7.Sapphire HD5850 Toxic A chłodzenie może to Alpenfohn Matterhorn, zapowiada się ciekawie. Cytuj Link to post Share on other sites
3k0m1Ny 0 Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 również polecam "msi p55-gd65", też składam kompa i właśnie taką płytę główną wybrałem. Cytuj Link to post Share on other sites
Ignac 0 Napisano 10 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 W zasadzie już się zdecydowałem z mała zmianą. Zrezygnowałem z zalmana i pojadę na box'ie na początku. W zamian za to dolozylem stowke i zmieniłem kartę na 5870 łatwiej i taniej dołożyć chlodzenie niż wymieniać potem kartę Płytka MSI gd65 całkiem mi się podobała ale jako, że zupełnie nie planuje sli czy "x'a" to poprostu zbędny gadżet za który trzeba by dopłacić kolejne pare złotych. Obawiam się tez, ze będę musiał kupić 2 komp bo usłyszałem od kobiety, ze simsy I wow coś słabo na lapku działają :help: masakra! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts