lahcim7106 0 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Witam! Mój obecny sprzęt to: CPU: AMD Phenom X4 9550 2,2 GHz karta graficzna: nVidia GeForce GT 240 płyta główna: chipset AMD 770 pamięć RAM: dwie kości Kingston DDR-2 667 1.8V 2GB zasilacz: 400W, nie mam pojęcia jakiej firmy i model monitor: HP w2007v 20" Planuję kupić kartę Asus GeForce GTX 660 DCUII TOP (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-660/strona/18249.html) lub też tą samą albo w wersji Titan (obecnie na allegro są takie, używane, w cenie równej nowego nie-Titana, jeżeli nie wzrosną te ceny, to kupię właśnie Ti). Do tego także planuję dokupić zasilacz OCZ ZS 550W lub OCZ CoreXStream 500W. Mam odnośnie tego kilka pytań: 1. Czy mój obecny zasilacz będzie wystarczający? (wydaje mi się, że nie). A więc który z podanych przez mnie zasilaczy będzie wystarczający (ewentualnie możecie zaproponować coś jeszcze innego w przedziale 150-250 zł)? Czytałem, że CoreXStream ma bardzo, krótkie kable, ale z kolei moja obudowa jest dość mała, a zasilacz jest umieszczony na górze.. Dodam, że w przyszłości (może w przyszłym roku) planuję wymianę procesora bądź ramu, a nową kartę pewnie jeszcze troszkę podkręcę, więc to chyba także wymaga mocniejszego zasilacza.. 2. Czy moja obecna płyta główna będzie kompatybilna z nową kartą graficzną? Co prawda mam na niej wejście na karty PCI-E x16, ale nie wiem, czy nie jest za stara, albo coś takiego.. 3. Czy reszta moich podzespołów (tj. procesor i ram) wystarczą razem z nową kartą by grać w najnowsze gry na max detalach (czytałem, że multi w Battlefield 3 wymaga dobrego procesora, 4 rdzenie każdy po co najmniej 3GHz)? Co do gier, to pewnie będą to Battlefield 3/4, Crysis 3, Wiedźmin 2/3, Skyrim itd.. Po za tym na nowej karcie będę też oglądał okazjonalnie filmy w HD (ale to już w sumie mało istotnie, bo nawet moja obecna karta sobie z tym radzi). Mile będą widziane wszelkie sugestie, czy też propozycje, nawet kupna innej karty w podobnej cenie i jakości, ale sądzę, ze to chyba dobry wybór.. Trochę się rozpisałem (nie chciałem zakładać do jednego szerokiego problemu trzech różnych tematów), ale mam nadzieję, że ktoś to przeczyta i mi pomoże Edytowane 24 Czerwca 2013 przez lahcim7106 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Wg mnie caluśki komp nadaje się do wymiany - na Twoim miejscu uzbierałbym gotówkę i kupił wszystko od razu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lahcim7106 0 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Problem w tym, że nie stać mnie na wymianę wszystkiego, więc temu chciałem to zrobić stopniowo. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 W takim razie w pierwszej kolejności niech to będzie zasilacz i dopiero wtedy możesz działać dalej bo przypuszczam, że jest on niskiej jakości. http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__11/id_produktu__4547/__Zasilacze_XFX_Core_450W_80_Bronze_120mm/ Cytuj Link to post Share on other sites
lahcim7106 0 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Sądzisz, że taki wystarczy, nawet jeżeli w przyszłości będę resztę podzespołów wymieniał? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Wystarczy bez problemu ale jeśli masz obawy i chcesz spać spokojnie a w dodatku cie stać to możesz wziąć wersję 550W ale nie widzę takiej potrzeby. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lahcim7106 0 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) A jeżeli bym wziął 450W, ale z OCZ, to także by było wystarczająco? Tak się składa, że chętnie bym zaoszczędził trochę pieniędzy (ale nie kosztem dużego spadku jakości), a wydaje mi się, że OCZy są tańsze.. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez lahcim7106 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Mi osobiście oszczędności na zasilaczu się nie podobają i brałbym tego znakomitego XFXa bądź ewentualnie Silentiumpc Deus G1 500W. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Dużej różnicy w cenie pomiędzy tymi dwoma markami nie ma. Lepiej wziąć XFX. Kupno 660-ki do tego zestawu mija się z celem. Nie wiem czy kartę w 60% wykorzystasz (w najlepszym wypadku). Podaj dokładnie jaka to płyta główna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lahcim7106 0 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 GA-MA770-DS3 - tutaj na stronie producenta: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma770-ds3_10/ Więc co pozwoli mi w pełni wykorzystać kartę graficzną? Przyznam, że się na tym aż tak dobrze nie znam.. Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Jeśli faktycznie masz rewizję płyty 1.0, to lipa. Nie obsłuży żadnego procesora pod AM3. Cytuj Link to post Share on other sites
lahcim7106 0 Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Czyli byłoby dobrze, gdybym jeszcze płytę główną wymienił? Tylko, że ty piszesz o procesorze, a mi chodzi raczej o działanie karty graficznej.. Co sądzicie o tej płycie? http://pl.msi.com/product/mb/Z77A-G43.html Znajomy ma taką, używaną w bardzo dobrym stanie, mówi, że może sprzedać mi za 200zł.. Z tego co widziałem, w sklepach jest taka za około 350zł.. Opłaca się wziąć? Edytowane 24 Czerwca 2013 przez lahcim7106 Cytuj Link to post Share on other sites
Skitles 50 Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Tylko że do tej płytki trzeba mieć procesor Intela i ram ddr3. Musiał byś do niej dokupić procesor Przynajmniej I3 2120 i 4GB ramu DDR3. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Skitles Cytuj Link to post Share on other sites
lahcim7106 0 Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Jeżeli umieszczę w niej DDR2 i mój stary procesor to nie będzie działać? Tak sobie myślałem i prawdopodobnie kupię chyba już od razu nowy procesor i ram.. Może jakieś sugestie? Chciałbym, żeby całość nie wyniosła mnie powyżej 1700zł.. EDIT: Dobra, trochę poszukałem i zrobiłem sobie własną listę. Niektóre części są nowe a inne używane: procesor INTEL i5 2400 3.10GHZ płyta MSI Z77A-G43 grafika Asus GeForce GTX 650 Ti Boost 2GB zasilacz OCZ CoreXStream 500W SLI PSU pamięć Kingston DDR3 4GB 1600MHz CL11 SRx 8 Wszystko to będzie razem pasować do siebie? Będzie to kosztować razem 1650zł.. Sądzicie, że może coś wymienić na coś innego? EDIT2: Znalazłem jeszcze procek i7 950 za tą samą cenę co i5. Który jest lepszy? Edytowane 25 Czerwca 2013 przez lahcim7106 Cytuj Link to post Share on other sites
Skitles 50 Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) I7 950 jest na S1366. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Skitles Cytuj Link to post Share on other sites
gando 245 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Będzie to kosztować razem 1650zł.. Sądzicie, że może coś wymienić na coś innego? ogólnie zestaw ok , jak chcesz taniej to ewentualnie możesz przemyśleć zakup HD7850 za 540pln http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/his-ati-radeon-hd7850-1gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,38507.html , chyba że ten Asus jest w podobnej cenie pamiątki dałbym coś z CL9 , choć być może w codziennym użytkowaniu różnicy nie będzie , no chyba że cena jakaś bardzo atrakcyjna , a ten i5 2400 z allegro za ile stoi ? Edytowane 26 Czerwca 2013 przez gando Cytuj Link to post Share on other sites
lahcim7106 0 Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Asus jest za 670, a ten Radeon jest tańszy, a za razem w rankingu na benchmarku jest wyżej niż 650 Ti Boost.. Opłacało by się tego bardziej wziąć (tzn. czy rzeczywiście jest lepszy)? Muszę jeszcze poczytać o tej karcie.. Jaka jest różnica między CL9 a CL11? Przyznam szczerze, że na ten parametr akurat nie patrzałem.. Ta kość ramu kosztuje 115zł. Procesor używany jest za 500zł. Co prawda bez chłodzenia i opakowania (wersja oem). EDIT: Trochę poczytałem. O tej pamięci pisałem wyżej - http://www.saturion.pl/product/185196/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Kingston_DDR3_4GB_1600MHz_CL11_SRx_8.html Czy te będą lepsze? http://www.saturion.pl/product/146766/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Kingston_HyperX_DDR3_4GB_1600MHz_XMP_CL9_Blu.html http://www.saturion.pl/product/158921/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Kingston_HyperX_DDR3_4GB_1600MHz.html I przy okazji - czy te dwie pamięci się różnią? Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Im mniejsze CL (opóźnienie), tym lepiej. Im większe taktowanie, tym lepiej. Low-profile - lepiej. To, czy ram ma taktowanie 2400, czy 1333MHz widać tylko na benchmarkach. Ale z CL różnica między CL11 a CL8 będzie widoczna we Frapsie! (1-2 FPS?). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lahcim7106 0 Napisano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 A więc w końcu wszystkie części do mnie dotarły. Ogólnie kupiłem: płytę główną MSI Z77A-G43 procesor Intel Core i5 2400 ram Kingston 4GB DDR3 1600 MHz CL9 kartę graficzną Asus GeForce GTX 650 Ti Boost 2GB zasilacz XFX Pro 550W chłodzenie do procesora SilentiumPC Spartan PRO HE924 oraz drugi wentylator do niego (by wywiewał ciepłe powietrze z radiatora) SilentiumPC Zephyr 92 mm kolejny wentylator SilentiumPC Zephyr 120 mm na tylną ścianę obudowy (mój stary wentylator umieszczony tam miał na oko 60mm) no i trochę pasty termo przewodzącej AAB Cooling Teraz tylko to wszystko poskładać i sprawdzić czy działa EDIT: Mam pewien mały problem. Otóż próbuję włączyć komputer, pokazuje czarny ekran na którym na dole po prawej są dwie cyferki, po kilku sekundach pojawia się obrazek MSI a następnie logo Windows i napis "trwa uruchamianie systemu windows" (mam Windows 7). Po chwili jednak logo, które tak "nadlatuje" zamiera i komp się resetuje. Gdy znów się włączy nie ma już uruchamiania systemu tylko powiadomienie o błędzie na dysku, który może być spowodowany wymianą sprzętu. Mogę wtedy rozpocząć automatyczne sprawdzanie i naprawę albo uruchomić system normalnie. Normalne uruchamianie nic nie da, a automatyczna naprawa jak dotąd nic nie pomogła.Teraz chciałbym wiedzieć czy to faktycznie podczas wkręcania wszystkiego do obudowy uszkodziłem dysk? Czy też może to wina przegrzania procesora. Tak się składa, że podczas skręcania parę razy uruchamiałem komputer bez chłodzenia na procesorze by sprawdzić czy wszystko jak dotąd działa. Co prawda procesor się nagrzewał, ale gorący nie był. A komputer włączałem tylko na max 30 sek.. Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 A czy przy podczas wcześniejszych prób włączania kompa zdążył zalogować się do windows? Całkowicie nowa platforma wiąże się z postawieniem systemu od nowa. Cytuj Link to post Share on other sites
lahcim7106 0 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Nie zdążył się Windows uruchomić. Podczas ładowania systemu komputer się wyłączał. Rozmawiałem ze znajomym od którego kupiłem tą płytę główną. On także mi powiedział, że po wymianie płyty muszę przeinstalować system, czego ja nie zrbiłem. Jutro się tym zajmę. Mam nadzieję, że po tym będzie już wszystko działać jak należy. System przeinstalowany. Wszystko działa jak należy Dzięki wielkie wszystkim za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts