Skocz do zawartości

Kepler(gtx770) vs Maxwell(GTX 870/80)

Recommended Posts

Witam. Mam mętlik w głowie. Niedługo kupuje PC. Nie wiem co wybrać. Czy brać teraz GTX770, czy za rok nową architekturę(Maxwell) w mniejszym procesie technologicznym. AMD odpada(nie jestem fanboyem, ale nic nie wiem o przewidywanej premierze HD 9xxx). Jeśli miałbym czekać, to kupiłbym GTX660/660Ti, tylko czekam na opinie najbardziej obeznanych w tym temacie. Czy różnica w wydajności będzie duża? Jak tak, to o  ile % jest przywidywany taki skok? Dzięki za odpowiedzi.

PS: A i jeszcze jedno, jako iż napewno będę grał w BF4, to może lepiej było by poczekać na premierę HD 8950? Na 8970 raczej mnie stać nie będzie, jednak nie jestem pewien.

Cześć, zacznijmy od tego że gtx 770 w swoim przedziale cenowym to dobry wybór idąc twoim tokiem rozumowania wieczność byś czekał bo co seria wydajność będzie zwiększa uwierz GTX 770 i nawet nie myśl o maxwellach i o 89XX ponieważ jeszcze ich nawet oficjalnie nie zapowiedziano.

• Popieram 1

Nie ma co wróżyć z fusów co będzie. Wydajność nowych układów pewnie bedzie trochę wyższa, ale tak to już jest. 770 to super karta, a przecież można ją jeszcze podkręcić.

"Nie czekaj. Pora nigdy nie będzie idealna."

Napoleon Hill

Edytowane przez Abizer

Dzieki za szybka odpowiedz. Czyli nic nie zmieniam, najwyzej daruje sobie pecksfx bo chyba dice nie jest tak glupie aby nie zoptymalizowac gry pod katem kart nvidia.

Ps moj tok rozumowania niemowi mi o czekaniu wiecznosc. Nowy proces technologicznyi nowa architektora dadza swoje

(pisze z telefonu)

"Nie czekaj. Pora nigdy nie będzie idealna."

Nie zgadzam się, można wstrzelić się w odpowiedni czas i dużo zyskać.

Najlepszym tego przykładem były e8400 i i5 2500K, po roku ceny były wyższe niż po ich premierze.

Podobnie były także z GTX460 w niedługim czasie po premierze, cena przyzwoita, a karta pozwalała na  komfortową grę we wszystkie tytuły.

Pamiętaj, że najwięcej pieniędzy stracisz na high-endzie, ponieważ najdroższy sprzęt najszybciej traci na wartości.

Ja bym wziął na tą chwilę 7850, albo 660.

Po premierze nowych GPU sprzedaż je z małą stratą i jeśli będzie warto to wymienisz na nową kartę.

Każdy ma swoją...

Autor warto i nie warto to zależy od Ciebie czy masz na czym pracować/grać. Jeżeli tak to możesz zaczekać.

Moim zdaniem najlepiej wychodzi zorientowanie się na rynku co jest najlepsze np w serii GTX 4xx najlepiej było brać 460.

Obecnie ciężko jest wybrać ale chyba najrozsądniej 660 lub 670 lub zobaczyć jaka będzie cena 770 i wybrać 680 vs 770

Nigdy nie ma złotego środka zawsze będzie tak że dołożysz 100-200-300zł i masz lepszą karte na dzień dzisiejszy cena/wydajność najlepiej wybrać 660

7950 w swojej cenie jej dobrą również ofertą za 1200 złoty ;) ale dokładnie jak mówisz davidoff zawsze tak będzie tak że po dołożeniu zyskamy lepszą kartę ,ale 670 jest kompletnie nie opłacalna po wyjściu gtx 770.