krystianh87 5 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Hej mam Cały sprzęt: Intel Core i5 2500K Asrock P67 PRO3 (B3) Gigabyte ATI Radeon HD7870 Western Digital Blue 500GB Corsair DDR3 8GB 1333MHz CL9 w jednej kości. chłodzonko Thermaltake Contac 29 BP be quiet! PUREPOWER L8 630W Obudowa SilentiumPC Gladius 800 Opłaca się zmienić na i5 4670K z MSI Z87-G43 Intel Z87 ? lub inną płytę główną mniej więcej w tej cenie? ale raczej nie ma za wiele płyt bo to dopiero nowość. No i chłodzenie obecne nie wiem czy dało by radę na nim 4.5 Ghz ewentualnie wykręcić w późniejszym czasie, obecnie mojego 2500k mam na 4.5Ghz na obecnym chłodzeniu. Zależy mi na wydajności, a nie tylko aby sobie zmienić bo wyszło nowe Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Zdaj się na moją wiedzę i mi zaufaj - odpowiedź brzmi NIE. Masz bardzo dobry konfig i nie ma sensu go zmieniać. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Piekarz 2 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Zgadzam się, nie warto. Szczególnie, że co chwilę się słyszy jak Haswelle kiepsko się kręcą. Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 @Up Agree. Podstawka nowego Haswella umarła zanim powstała, bo jego refresh ma być pod LGA2011-5 (czy jakoś tak). Poza tym ma skok (czasami spadek) wydajności względem 3xxx o jakieś 5%. Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Nie. Wytlumaczenie jest proste - oba procesory sie podkrecaja, wiec tylko od potencjalu o/c zalezalaby ewentualna rozbudowa. A Haswelle podkrecaja sie - niestety - nie za dobrze. Jedyny plus, jaki bys zauwazyl, to zmiana plyty, a w konsekwencji nowy OROM Intela, ktory pozwala juz na TRIM napedow SSD w RAID-0 Nawiasem mowiac, kup sobie SSD, a nie patrz na Haswella, ktoremu i tak dorownujesz wydajnoscia o lekkim o/c, a nawet bez o/c roznice sa niezauwazalne w grach i podstawowej pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
arkus 48 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Gornik co ty za brednie wypisujesz! owszem pod 2011-3 maja byc haswelle ale nie te, o ktorych piszesz tylko wersje 6 i 8 rdzeniowe. sandy-e>ivy-e>haswell-e Cytuj Link to post Share on other sites
KrajuPL 4 Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Z tego co widze to masz na prawde przyzwojity config i nie wiedze przyczyny do zmieniania go Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 tak jak wszyscy mówią, jak Cię kasa swędzi to weź dziewczyne na wczasy a kompa nie ruszaj:D albo jak już musisz coś dokupić, to se grafe zmień na jeszcze bardziej kozacką Cytuj Link to post Share on other sites
krystianh87 5 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Kupie sobie dysk ssd 128gb i monitor chyba wymienię na full hd, bo zwykły mam LG W1943TB Cytuj Link to post Share on other sites
WielebnyRay_PL 34 Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 to będzie najlepsze wyjście bo szkoda coś ruszać w zestawie... a na monitor kupca szybko pewnie znajdziesz jak dasz dobrą cenę... może i ja bym pomyślał jak dobrą ofertę dasz? Cytuj Link to post Share on other sites
krystianh87 5 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Chyba nie będzie chciało ci się czekać tyle czasu, wypłata ostatniego i kupie raczej na pewno dysk a monitor to później zmienię, są inne jeszcze wydatki niż komputer Cytuj Link to post Share on other sites
WielebnyRay_PL 34 Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 dobra decyzja, bo na prawdę nie odczułbyś za bardzo różnych po zmianie platformy... jedynie byś może odczuł zmianę grafiki, ale to chyba i tak nie ma sensu, bynajmniej na razie, lepiej poczekać teraz na GTX 8xx, oraz HD9xxx a jak będziesz sprzedawał monitor to się odezwij jak możesz na priv bo może mi się przyda;) Cytuj Link to post Share on other sites
pawel8209 52 Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Haswell to chyba tylko chwyt marketingowy. Sandy i Ivy Bridge mają się całkiem dobrze. Wymieniając sprzęt wydasz kasę a różnica w wydajności będzie niezauważalna, jeżeli w ogóle jakaś będzie Natomiast dysk SSD zrobi różnicę. Wiem z doświadczenia. Monitorek też. Cytuj Link to post Share on other sites
krystianh87 5 Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 No już kupiłem ssd mam już na nim system Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts