Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej mam 

Cały sprzęt:

Intel Core i5 2500K 
Asrock P67 PRO3 (B3) 
Gigabyte ATI Radeon HD7870 
Western Digital Blue 500GB 
Corsair DDR3 8GB 1333MHz CL9 w jednej kości. 
chłodzonko Thermaltake Contac 29 BP 
be quiet! PUREPOWER L8 630W 
Obudowa SilentiumPC Gladius 800

Opłaca się zmienić na i5 4670K  z MSI Z87-G43 Intel Z87 ? lub inną płytę główną mniej więcej w tej cenie? ale raczej nie ma za wiele płyt bo to dopiero nowość.

No i chłodzenie obecne nie wiem czy dało by radę na nim 4.5 Ghz ewentualnie wykręcić w późniejszym czasie, obecnie mojego 2500k mam na 4.5Ghz na obecnym chłodzeniu.

Zależy mi na wydajności, a nie tylko aby sobie zmienić bo wyszło nowe ;)

Nie.

Wytlumaczenie jest proste - oba procesory sie podkrecaja, wiec tylko od potencjalu o/c zalezalaby ewentualna rozbudowa. A Haswelle podkrecaja sie - niestety - nie za dobrze. Jedyny plus, jaki bys zauwazyl, to zmiana plyty, a w konsekwencji nowy OROM Intela, ktory pozwala juz na TRIM napedow SSD w RAID-0 :) Nawiasem mowiac, kup sobie SSD, a nie patrz na Haswella, ktoremu i tak dorownujesz wydajnoscia o lekkim o/c, a nawet bez o/c roznice sa niezauwazalne w grach i podstawowej pracy.

dobra decyzja, bo na prawdę nie odczułbyś za bardzo różnych po zmianie platformy... jedynie byś może odczuł zmianę grafiki, ale to chyba i tak nie ma sensu, bynajmniej na razie, lepiej poczekać teraz na GTX 8xx, oraz HD9xxx ;)

a jak będziesz sprzedawał monitor to się odezwij jak możesz na priv bo może mi się przyda;)

Haswell to chyba tylko chwyt marketingowy. Sandy i Ivy Bridge mają się całkiem dobrze. Wymieniając sprzęt wydasz kasę a różnica w wydajności będzie niezauważalna, jeżeli w ogóle jakaś będzie  :P  Natomiast dysk SSD zrobi różnicę. Wiem z doświadczenia. Monitorek też. 

• 2 tygodnie później...