Skocz do zawartości

Jaki procesor do Assassin's Creed III?

Recommended Posts

Dobra, to w takim układzie tak jak piszą wyżej; Jak cie interesuja, to pooglądaj się za używkami, może nawet uda ci się wyłapać 2500/3570 w dobrej cenie. Ramu nie bierz 2x 2gb tylko 4 gb w jednej kości, zajmie wtedy tylko jeden slot. Płytę możesz wziąć np asrock p67 pro. Taniocha i dobra, umozliwi OC jakbyś kiedyś kupował odblokowanego proca.

Edytowane przez Abizer
  • Popieram 1

I znowu wracamy do punktu wyjścia. Już tak dla jasności trzeba zebrać to co mamy, bo ten temat bedzie się toczył w nieskończoność:

Jak budżet jest taki ciasny to nie rozumiem, czemu by nie brać P67.

Ja mam pytanie do autora jeszcze raz o ten budżet, czy coś się nie zmieniło i co w końcu chciałby wymienić, bo od samego procesora doszliśmy do mobo+proc+karta+ram.

Karta to w przyszłości, nie mam teraz funduszy na nią.
Chcę kupić mobo + cpu + ram. Początkowo miałem do wydania ok. 650 zł ale chciałem jak najniższym kosztem mieć dobry procesor do tej gry (początkowo myślałem o Intel Pentium G860/G2020). Po wypowiedziach można wywnioskować, że najlepszym rozwiązaniem będzie core i5 - po prostu będę musiał dozbierać kasy i kupić intel core i5 2400/2500 + ram + mobo h61/b75/p67.

Ten ram wziąłbym w jednej kości ale kupuję używany więc nie wiadomo jak się trafi.

Nie wiem czy brać tego asrocka jeśli biorę cpu z zablokowanym mnożnikiem. Myślałem o h61 lub b75.

Zablokowanego też podkręcisz na p67. Co prawda tylko o 4 biny ale to na i5 2400 daje już 3.6 ghz. Na p67 spokojnie możesz kupić dwie kości, każda sensowna płyta ma 4 gniazda na ram, więc to nie problem.

Gdybyś znalazł w zestawie z płytą i750 na lga1156 w dobrej cenie to też byłaby dobra opcja, o ile już masz chłodzenie. 

Za 650 zł możesz kupić sandy bridge na h61, pod względem wydajności to też bardzo dobry wybór.

Edytowane przez dominator-gt
  • Popieram 1

Sterowniki AMD pod ta grę są totalnie skopane. Sprawdzałem na 7970 na minimalnych detalach, przy większej ilości strażników lub przy ucieczce były spadki. Sterownik ubija podkręcone do 4.8 ghz 2600k, były spadki do 40-42 fps, czyli poniżej granicy płynności, a karta chwilami zbijała zegar do 501 mhz np. na dachach z powodu małego obciążenia. Na szczęcie to ekstremalny i dość osamotniony przykład tego jak stery potrafią ubić wydajność.

Jeśli chodzi o cpu to gra korzysta z dwóch rdzeni, ale geforcy fatalnie działają na 2 rdzeniowcach.

Gra ma skopaną optymalizację pod karty AMD. Narzut sterownika na procesor jest masakryczny!

Co do korzystania z rdzeni to mam tutaj mieszane uczucia a mianowicie:

-na AMD Phenom II X4 955@ 3.8Ghz gra obciążała 3 rdzenie

-na i7 920@4.0Ghz gra w 100% obciąża 1 rdzeń i 2 w mniejszym stopniu.

Różnica na 6950 przy obydwu procesorach jest olbrzymia. Na i7 jest 2x większa wydajność chodź tak czy siak po podkręceniu 6950 i7 jest za słaby bo GPU Load spada do 85%.

• Popieram 1

http://allegro.pl/i5-3550-3-3ghz-6mb-cache-i3330549401.html

http://allegro.pl/nowe-ddr3-4gb-1333mhz-cl9-adata-ad3u1333w4g9-b-i3332919064.html

http://allegro.pl/asrock-p67-pro3-b3-p67-lga1155-usb-3-0-raid-atx-i3311121692.html

Razem 556,50zł

Płyta i ram nowe, wychodzi za nie bez procesora 4 stówy, czyli masz jeszcze 250 w budżecie. jak ci się poszczęści, to możesz wygrać licytację i kupic tego :P

http://allegro.pl/procesor-intel-core-i5-3570k-3-4ghz-6mb-lga1155-i3333283227.html

Edytowane przez Abizer
  • Popieram 1

Co do korzystania z rdzeni to mam tutaj mieszane uczucia a mianowicie:

-na AMD Phenom II X4 955@ 3.8Ghz gra obciążała 3 rdzenie

Ja w ten sposób nie sprawdzałem. Wyłączyłem 2 rdzenie w biosie i nadal było niemal tyle samo klatek co przy włączonych 4 rdzeniach. I to sprawdzałem na zmulonym do 1.6 ghz cpu. To, że część obliczeń gra może przenieść na kolejny rdzeń to jedno, ale ja patrzę na wydajność. Skyrim działa podobnie, chociaż obciążenie potrafi rozbić częściowo na kolejne rdzenie i pewnie da się zrobić test gdzie wydajność na 4 core rośnie to jednak tego absolutnie nie widać.

Pamiętam jak w czasie pierwszych qadów dobrze zrobiony test miał niby pokazać jak na silniku UT rośnie wydajność i jak dobrze silnik skaluje się z kolejnymi jajkami i chłopaki znajdowali takie miejsca. Minęło tyle lat i dzisiaj śmiało można powiedzieć, że z samego faktu, że silnik potrafi przenieść część obliczeń na kolejnych x rdzeni wiele nie wynika jeśli największa część obliczeń siedzi tak jak np. w przypadku skyrima na jednym rdzeniu.

@dominator-gt

Chciałem kupić nową płytę a ten asrock p67 jest z 80-90 zł droższy od np. MSI B75MA-E33.

Chłodzenie mam - Xigmatek Gaia

To już Twój wybór. Tracisz jeden port sata3, 2 gniazda na ram i 400 mhz na taktowaniu cpu, nie jest to ani dużo ani mało.

Edytowane przez dominator-gt
  • Popieram 1

Ja w ten sposób nie sprawdzałem. Wyłączyłem 2 rdzenie w biosie i nadal było niemal tyle samo klatek co przy włączonych 4 rdzeniach. I to sprawdzałem na zmulonym do 1.6 ghz cpu.

Ja tak samo robiłem. Najpierw sprawdzałem jak wydląda wydajność w danym miejscu na 4core potem wyłaczałem w BIOSIE po 1 rdzeniu i znowu pomiar. 

Gra wykorzystywała 3 rdzenie i to było optymalne ustawienie ponieważ na 2 rdzeniach miałem już sporo mniejszą wydajność.

Na i7 920 gra praktycznie przez cały czas siedzi na jednym rdzeni a w miastach to jest ciężko stwierdzić ponieważ widzę, że chwilami wszystkie wątki są obciążone w 2-5%

• Popieram 1