sebas680 5 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Dzień dobry w przyszłym tygodniu zacznę składać swój nowy zestaw: płyta asus rampage extreme 4 i 7 3930k ram corsair vengeance 4x4gb 1866mhz obudowa coolermaster haf x grafika zotac gtx680 amp chciałbym boxowe chłodzenie zastąpić czymś lepszym czy zastosowanie gotowego zestawu chłodzenia cieczą jest dobrym rozwiązaniem jeśli tak to co wybrać , dodam że nie chcę wodować całego zestawu. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 (edytowane) jakim budżetem dysponujesz? czy zastosowanie gotowego zestawu chłodzenia cieczą jest dobrym rozwiązaniem masz na myśli np. corsair h100i czy np. EK Water Blocks EK KIT L240 jeśli myślisz o opcji z chłodzeniem tzw. kompaktowym to praktycznie biorąc h100i jest najlepszym wyborem(po wymianie wentylatorów na np. bq silent wings 2) jeśli jednak myślisz o prawdziwym chłodzeniu wodnym to lepiej złożyć samemu niż kupować gotowy zestaw np. http://imageshack.us/a/img713/6851/utz9.jpg Edytowane 15 Czerwca 2013 przez ryba21184 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 myślałem raczej o kompakcie bo na pełne wodne nie mam na razie kasy widziałem na youtube są takie zestawy pytanie czy dają radę schłodzić dobrze cpu zastosowanie chłodzenia powietrznego może być kłopotliwe ze względu na wysokie radiatory na pamięciach budżet to max 500 złotych Cytuj Link to post Share on other sites
Invidiosa 23 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Corsair H100i + Enermax Magma 120/Noctua NF-F12 ze wskazaniem na noctuę Obudowa: Fractal Design XL R2 Define albo poczekaj na Fractal Design ARC XL Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 a ile może kosztować zwodowanie tylko samego cpu ja zupełnie się na tym nie znam może jakieś propozycje Cytuj Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Zrezygnuj z Zotaca 680. Kup GTX'a 770. To jest ta sama fizycznie karta z czego ma niższą cenę i jest wydajniejsza (fizycznie to ten sam kotlet [!]). Druga sprawa to dwie propozycje: 1) Noctua NH-D14 + bardzo wydajny + bardzo cichy + znośny montaż - paskudny wygląd 2) Be Quiet Dark Rock Pro 2 + bardzo ładny + wydajny - cichy ale nie tak jak Noctua Szedł bym z Noctua, chyba że zależy ci na wyglądzie z plexi. Noctua posiada "listę kompatybilności pamięci RAM" - http://www.noctua.at/main.php?show=compatibility_ram_gen&products_id=34&lng=en Ramy zalecam zmienićna G.Skille RipjawsZ Wszelkie kompaktowe PSEUDO-LC omijać z daleka! Chyba że chcesz aby ci po roku/dwóch zalało obudowę. Zapowietrza się i inne problemy... z czego tak na prawdę są tak samo wydajne jak AC (Air Coolers). No i są super głośne Bierz Noctuę NH-D14 + dokup trzeci wentylator (taki sam jak ten na przodzie 120mm). Wodowanie na prawdziwym LC to około 650zł+. Nie warto, chyba że planujesz OC powyżej 4,5GHz. Edytowane 15 Czerwca 2013 przez Kapucynek Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 zotac pozostał mi ze starego zestawu teraz nie kupiłem słyszałem że asus rampage nie lubi się z pamięciami vengeance ale sprzedawca nic mi nie mówił Cytuj Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 (edytowane) http://www.morele.net/inventory/info/EagdK5/ Rampage X IV to zmarnowane pieniądze. Wszystko masz w linku wyżej Edytowane 15 Czerwca 2013 przez Kapucynek Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 dlaczego sądzisz że rampage to zmarnowane pieniądze podejrzewam że chodzi o cene bo ta faktycznie jest wysoka ale poza tym chyba jakość jest ok dzięki za link Cytuj Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 (edytowane) moim zdaniem szkoda kasy na sabertootha, lepszym wyborem jest p9x79 pro/deluxe, deluxe ma 24-fazową sekcję, lepsze wyposażenie, wifi+bluetooth, chipset chłodzony radiatorem(zamiast głośnego wentylatora), osługę sli 3-way/cf 4-way, tu masz w dobrej cenie http://www.ddr2.pl/pl/p/ASUS-P9X79-DELUXE-I-X79/656 sabertooth to tak naprawdę zwykły p9x79 o zmienionej kolorystyce i radiatorach, bardzo dobre płyty pod x79 robi msi, taka jest optymalna http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-x79a-gd45-plus-557397/ wracając do chłodzenia może tskie, dużo ładniejsze od noctuy http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-phanteks-ph-tc14pe-bl-503422/ Edytowane 15 Czerwca 2013 przez ryba21184 Cytuj Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Osobiście też brał bym od razu MSI GD45 Plus ale nie oferowałem jej tutaj ponieważ mimo wszystko Sabertooth lepszy Tak czy siak Rampage X IV nie dysponuje niczym, czego nie mają inne płyty. Ta jego cena to nieporozumienie Co do chłodzenia, któe podał kolega Ryba to według mnie jest ochydne i paskudne. Ale nie to jest najważniejsze, jest dużo gorsze no i strasznie głośne Nie ma lepszego coolera na rynku jeżeli chodzi o wydajność + ciszę. Do sabertootha jednak warto dopłacić, przynajmniej bym to zrobił gdybym miał te 400~~zł więcej na mobo. Nie zapominaj też że Sabertooth ma więcej czujników, 5 lat gwarancji i inne pierdoły, które na podsumowaniu dają ogromną różnicę. Cytuj Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Do sabertootha jednak warto dopłacić, przynajmniej bym to zrobił gdybym miał te 400~~zł więcej na mobo. Nie zapominaj też że Sabertooth ma więcej czujników, 5 lat gwarancji i inne pierdoły, które na podsumowaniu dają ogromną różnicę. poza czujnikami, 5-letnią gwarancją i wyglądem(sprawa gustu) nie wyróżnia się niczym ponad p9x79 więc ja bym nie dopłacał 300-400zł, względem p9x79-sabertooth, jeśli miał bym wydać więcej to właśnie na p9x79 deluxe lub rampage Nie ma lepszego coolera na rynku jeżeli chodzi o wydajność + ciszę. to prawda noctua jest najlepsza jeśli chodzi o ciszę i wydajność, lecz wygląd pozostawia wiele do życzenia, dla tego proponuję inne opcje, może taki http://www.prolimatech.com/en/products/detail.asp?id=2006&page=1 + 2x bq silent wings 2 i będzie ładnie i cicho i wydajnie Cytuj Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Z tym Megahalemsem to niestety była by czysta głupota. Jak chcesz cooler z BQ to bierz Dark Rock Pro 2. Jeżeli nie chcesz zmarnować pieniędzy ofc. ;p Ja bym brał noctuę... w końcu to jest w środku komputera a nie na zewnątrz ;p W ostateczności Dark Rock Pro 2 + 3 wentyl. p9x79 też jest ok. Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 dzięki panowie wybiorę dark rock pro 2 a powiedzcie co z tym ramem faktycznie w zalecanych kościach do tej płyty nie ma ani jednych vengeance same dominatory i gt. są skill , kingmax i inne co wybrać weźcie pod uwagę że będę robił oc chciałbym aby pracowały na 1866mhz nie więcej Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Corsair H100i + Enermax Magma 120/Noctua NF-F12 ze wskazaniem na noctuę Kompletnie bezsensowna opcja. W cenie takiego tandemu można już złożyć wydajniejsze i cichsze normalne chłodzenie wodne z możliwością przyszłej rozbudowy...Pomijam fakt, że z "gotowych LC" znacznie lepszą opcją jest Swiftech H220... Cytuj Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Lecz dostać Swiftecha H220 to jest nie lada wyzwanie Długo by trzeba polować/szukać. Lepszym wyborem było by AC typu NH-D14 lub już porządniejszy zestaw LC za ~~600/700zł. Cytuj Link to post Share on other sites
vidio 19 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 u mnie I73930K hula na Noctua NH-D14 (podobnie zresztą jak I72600K) z dodatkowym trzecim wentylatorem, procek podkręcony na 4,5, i uważam że nie warto w nic więcej inwestować; obudowę mam CM HAF X, dokupiłem jedynie dodatkowy wentylator 200mm na top i 80mmx15mm (12,9 db i tyle chyba jest bo go nie słychać, sam nie mogłem w to uwierzyć zwłaszcza, że to wentyl za kilkanaście zł)) na VGA Bracket i nawet podczas renderowania komputer jest cichy; w idle praktycznie niesłyszalny) płyta Asus X79 DeLuxe daje radę, jedynie co denerwuje to włączanie za drugim podejściem (po całkowitym odłączeniu od prądu, po ponownym uruchomieniu zjawisko to nie występuje), ponadto mam trzy dyski SSD Samsunga 830 i dwa "chodzą" na full, natomiast trzeci ma obniżony transfer (muszę jeszcze nad tym popracować, odczyt/zapis zamiast 520/320 mam 350/200) jeżeli chodzi o pamięci to dzięki userom tego forum (pozdrawiam) zakupiłem G.Skille RipjawzZ 2133 64 GB i chyba już pamięci innego producenta nie kupię (takie same tylko o mniejszej pojemności - 16 GB założyłem do I5 4670K) tak że userzy dobrze tu radzą i warto skorzystać z ich porad... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Dzięki za podzielenie się swoim doświadczeniem . Mam jeszcze jedno pytanie .Dlaczego w żadnym sklepie nie chcą mi sprzedać ramu o taktowaniu wyższym niż 1600mhz wszyscy tłumaczą się że system może być niestabilny niebieski ekran lub w ogóle nie uruchomie kompa , jak uparłem się na min.1866mhz to tylko na własną odpowiedzialność . Nigdy jeszcze nie składałem tak wydajnej konfiguracji czy to jest stwierdzenie prawdziwe czy po prostu wszystko zależy od zastosowanych podzespołów. Oczywiście pamięci będą pracować z podwyższonymi zegarami tylko przy oc dobrze myślę? Widzę że kwestię chłodzenia miałbym już rozwiązaną i pasowało by ono do kości skill o których piszecie Cytuj Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Pierdoły mówią. Powiedz mi gdzie tak mówią to się z nich pośmieje Spokojnie wsadzisz nawet 2400MHz Szukaj 2133, 1866 lub 2400mhz G.Skille RipjawsZ lub X Unikaj tridentów (są za wysokie i często kolidują z chłodzeniem, chyba że robisz LC). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Dzięki za pomoc jutro kupię pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
Faflucy 41 Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Witam przyłącze się do tematu. Otóż mam taki problem posiadam i7 3930K i chłodzenie Intel Thermal Solution RTS2011LC i mam problem z temperaturą od paru dni otóż w spoczynku jest około 34 stopni, lecz w stresie jest 80stopni a procek nie jest kręcony. Dzisiaj wymienię pastę, ale wątpię żeby mi to pomogło. Moje pytanie brzmi, co może być powodem takich temperatur dodam ze wcześniej nie przekraczało 60 stopni, i drugie pytanie, jeżeli musiał bym zmienić chłodzenie to, co byście polecili ja sam zastanawiam się nad Swifteh h220 Cytuj Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Intel Thermal Solution to jedne z najgorszych i najdroższych chłodzeń na rynku. I nie kupuj gotowych PSEUDO LC typu Swiftechy, Zalmany, Antec Kuhlery, Corsair H Series... Są słabe (takie same lub niewiele lepsze od NH-D14), zapowietrzają się (wtedy często trzeba wyrzucić chłodziwko), tajemniczej jakości komponenty, głośnie jak cholerka (a LC robi się przede wszystkim dla ciszy...)... Zbierz 700zł i kup sobie normalny zestaw LC lub bierz Noctua NH-D14 + dodatkowy wentylator (trzeci). Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Eeee...Akurat Swiftech H220 to jest porządna rzecz tylko nadal trudno dostać w Polsce... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Czy myślałeś o rozwiązaniu typu Kraken X40? Cytuj Link to post Share on other sites
Faflucy 41 Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Eeee...Akurat Swiftech H220 to jest porządna rzecz tylko nadal trudno dostać w Polsce... Właśnie czytałem tą twoja recenzje jak i inne znalezione w necie i zdecydowałem się kupić te chłodzenie, które jest dostępne na Angela.pl co prawda na zamówienie ale jest:) Z testów wynika, że to bardzo dobre chłodzenie choć niektórzy zalecają wymianę wentylatorów na lepsze i cichsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts