Dante41k 33 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Witam, posiadam dość stary już dysk WD Element pod USB 2.0. W obudowie znajduje się dysk z serii Green SATA II. Kompletnie się na tym nie znam, ale czy mogę wymienić obudowę na USB 3.0 i dysk będzie działać w tym standardzie czy tyczy się to tylko dysków SATA III? Cytuj Link to post Share on other sites
Abizer 241 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Wymiana obudowy nic ci nie da, jezeli płyta główna nie osługuje standardu USB 3.0. A nawet jeśli byś wymienił budę i płytę to dysk USB 2.0 i tak nie zadziała w trybie USB 3.0 a jedynie 2.0 bo nie jest on kompatybilny do przodu a jedynie wstecz. Tak samo dyski SATA. Dysk SATA 2 bedzie działał na złączu SATA 3 z predkością SATA 2 a na złączu SATA 1 z prędkością SATA 1. Ma nadzieję, że ogarniesz i że w ogóle dobrze zrozumiałem pytanie bo troche dziwnie jest sformułowane i ma nadzieję, że w jakiś sposób pomogłem XD Edytowane 14 Czerwca 2013 przez Abizer 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dante41k 33 Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Chodziło mi o wymianę obudowy w dysku zewnętrznym. Moja płyta obsługuje USB 3.0 Mam po prostu stary dysk WD element zewnętrzny i zastanawiam się czy można przełożyć wnętrze czyli WD Green SATA II do obudowy USB 3.0 i czy to zda egzamin czy w obudowach USB 3.0 działają tylko dyski SATA III. Cytuj Link to post Share on other sites
Abizer 241 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Myślę, że zda. Poprostu SATA II bedzie ograniczeniem dla USB 3.0 i tyle ale kompatybilność powinna być zachowana. Tylko że wzrostu wydajności nie bedzie. Ale poczekaj jeszcze na innych Edytowane 14 Czerwca 2013 przez Abizer Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts